Да ли већ пристижу нежељене последице реформи МУП?

Да ли већ пристижу нежељене последице реформи МУП?
Share Button

Београд, 22.12.2015. године, – Након почетка спровођења реформи у Министарству унутрашњих послова на неразуман и апсолутно нетактичан начин, где су људима масовно дељена решења о распоређивању на фантомска радна места „послови анализе ризика“, која су ништа друго до увод у скоро проглашење технолошким вишком и раскид радног односа, било је само питање дана када ће доћи до првих инцидената и трагедија.

И док је измишљање вишка запослених у МУП и тиме стварање услова за отпуштање прекобројних и непожељних, било шок изненађења за све запослене, данашња трагедија то никако не може бити. Сви смо били свесни опасности и страховали смо да ће се то и десити – да ће неко од полицијских службеника дићи руку на себе.

Нажалост, нисмо дуго чекали. Данас, 22. децембра око 14,00 часова, догодила се трагедија у породичној кући колеге у Новој Вароши, који је из службеног оружја испалио метак себи у главу. Тренутно се налази у болници у Ужицу, али се због тежине повреда тешко може очекивати опоравак. Колега је 1970. годиште, у МУП ради од 1992 године. Једно време је боловао од психолошких обољења, за које је добио и чувену „Ф“ шифру услед чега му је одузимао ватрено одужје, које му је у међувремену враћено.

Није био међу онима који су добили решење за послове анализе ризика. Тачан мотив овог чина није познат, али незванично сазнајемо од његових колега из станице, да је протеклих дана био преоптерећен причама да ће бити отпуштени сви радници са дијагностификованим обољењем са шифром „Ф“. Мало су се колеге и шалиле са њим, у циљу опуштања и скретања мисли, али нико није ни слутио да ће дићи руку на себе.

Синдикат српске полиције још на почетку „рационализације и декриминализације“ указао је на све лоше стране овако аматерски и селективно испланираног процеса. Објаснили смо потребу јасно одређених и јавно саопштених критеријумима по којим се одређују људи којима се смеши судбина технолошког вишка. Изразили смо бојазан да ће доћи до трагедије. Овај колега је изабрао да дигне руку на себе и тако је покушао да нађе излаз из безнађа и страха у којем се нашао. Слутимо да овај случај неће остати усамљен и да су могуће и нове и веће трагедије. Плашимо се шта ће се десити уколико неко од људи у афекту и шоку одлучи да са собом поведе још неког колегу или старешину?!

Просто је незамисливо да је неко осмислио план да се људима поделе решења као карта у једном смеру, а да се од њих захтева да и даље наставе редовне дужности, да и даље раде на улици, да интервенишу према грађанима, носећи службено оружје. Да ли је могуће да је потпуно занемарена чињеница да је страх од губитка посла један од највећих страхова код људи? Како је могуће превидети тако изгледне трагичне мисли код људи којима је угрожена егзистенција?

Да ли је потпуно исчезла брига за колеге, за људе од којих су неки прошли сва могућа ратишта, демонстрације, протесте… Тим људима је праг толеранције јако низак а обарач при руци! А оно што их највише „убија“ јесте неизвесност.

Стога је неопходно да послодавац, а пре свега министар, изађе у јавност, и саопшти нам одговоре које нам дугује:

  • Да ли је завршено са поделом решења?
  • Да ли ће бити другог, трећег, или ко зна којег круга поделе? (Како се спекулише и нагађа)
  • Да ли ће болесним људима бити понуђени повољни услови за превремено пензионисање?
  • Колико је извесна најава да ће бити ревизије решења, т.ј. њихово укидање када се утвдри да су додељена „погрешним“ људима?
  • Да ли сте упознати са чињеницом да међу људима распоређеним на послове анализе ризика нема старешина средњег или вишег ранга? Па чак и међу старешинама најнижег нивоа јако ретки су они који су добили прераспоред на то радно место.

Постављање јасних транспарентних критеријума је једини начин да се отклоне поговарања, ширење панике међу запосленима и злонамерна преувеличавања размера отпуштања запослених у МУП. Већ катастрофално много каснимо, али би излазак у јавност са тим подацима и сада, колико-толико, умирио људе и вратио нас у редован колосек, јер наша служба практично данима не функционише на уобичајени начин.

Да још једном поновимо, Синдикат српске полиције подржава преко потребну реформу МУП, декриминализацију и рационализацију, али само под јасно одређеним критеријумима и транспарентно постављеним правилима, истим за све!

Служба за информисање ССП

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!