Skip to main content

Ми смо брана безакоњу пре адвоката, тужилаца, судија… налазе се полицајци !


Убиство адвоката Драгослава Огњановића снажно је одјекнуло у целој Србији. Наиме, пре два дана у вечерњим часовима на Новом Београду у пасажу зграде где је живео са супругом и десетомесечном ћерком, са више од пет хитаца усмрћен је познати адвокат којом приликом је рањен и његов 26-годишњи син из претходног брака који је са оцем био у друштву. Пре адвокатуре Огњановић је `90. година радио у полицији као инспектор на сузбијању крвних деликата.

„Адвокатска професија је део правосудног система и напад на адвоката уједно напад на правосудни систем“, званично је саопштено из Друштва судија Србије.

Адвокати су данас ступили у седмодневни штрајк, из Адвокатске коморе Србије и Адвокатске коморе Београда могле су се чути речи: „Погођени смо али не и застрашени, ми немамо право на страх“.

Удружење тужилаца након убиства адвоката огласило се апелом како је безбедност услов за владавину права.

Неспорно је да Министарство унутрашњих послова предузима све мере и радње из своје надлежности у циљу расветљавања овог свирепог убиства, за то време појавили су се многи стручњаци и аналитичари, а слободно можемо рећи и теоретичари завере који не само да дезинформишу јавност, уносе немир и панику међу грађане и стварају вештачку атмосверу страха; већ отежавају рад полиције и правосудних органа пре свега тужилаштва. Сви имамо један циљ, а то је откривање свих околности и учиниоца овог свирепог убиства и привођење правди уз адекватну санкцију.

Синдикат српске полиције указује на чињеницу да је напад на полицијске службенике који су прва брана борбе против свих видова криминала и корупције недопустиви и апеловали смо небројено пута када су се дешавали напади на полицајце који су за последицу имали тешке телесне повреде и смртни исход, да је потребна снажна реакција друштва, а пре свега правосудних органа. То је индикатор на који је потребно одмах реаговати и из свих расположивих средстава узвратити ударац криминалу и корупцији, јер ми смо брана безакоњу иза нас налазе се адвокати, тужиоци, судије, грађанке и грађани, државни функционери… Уколико напади и убиства пре свега полицијских службеника протекну без адекватне реакције државе и друштва у целини укључујући и све коморе, удружења, друштва и сл. организације онда је сасвим логичан след догађаја да неман неће стати него ће се оснажити и желети даље и више… Уједно апелујемо на медије и подсећамо да приликом извештавања поштују етику и кодекс професије новинара те објективно извештавају и објављују проверене информације, без глорификације како би на читаоце оставили додатни утисак. Посебно указујемо на чињеницу где се придаје медијска пажња управо категорији људи чија прошлост је девијантна кроз разне емисије, ријалитије и друге емисије забавног карактера, чиме се омладини шаље погрешна порука и доприноси нарушавању моралних вредности код најосетљивије популације становништва, а која представља будућност нашег друштва.

Слажемо се са Удружењем тужилаца Србије, нема владавине права без безбедности и поручујемо – полицајац је стуб безбедности, тужиоци тражите притвор и строге казне приликом напада на полицајце!

Слажемо се са Друштвом судија Србије напад на адвоката је напад на правосудни систем, али и тражимо да у складу са законом поступају и осуђују нападаче и убице на полицајце, да се не либе одредити притвор у фази истраге јер једно је сигурно ако брана попусти а полицајац је брана сви смо угрожени!

Адвокатска комора Србије и Београда су изгубиле једног великог правника, једног врхунског стручњака кривичара, овај губитак је ненадокнадив.

Синдикат српске полиције упућује искрено саучешће породици.

На самоме крају желимо истаћи да ће правда и право победити, да ће добро надјачати зло, да грађани имају поверења у своју полицију и пусте је да обави оно што је њен посао а то је проналазак и привођење правди убице.

Служба за информисање ССП

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ