Skip to main content

Месец: децембар 2016.

УЗБУНА У ЖАНДАРМЕРИЈИ

Према најновијим информацијама са терена, у београдском одреду Жандармерије у току је невиђена хајка на запослене који су се „дрзнули“ да крену у борбу за своја права! Акценат је наравно на члановима нашег синдиката, нашим активистима и према Синдикату српске полиције у целини.

Командири и командирчићи дају себи за право да на испраћају смене прете колегама речима „Од Нове Године ће све бити другачије, због ССП-а!“ Труде се да спрече запослене да изборе своја права, обећавају им „незгодне“ смене у распореду, саветују их „добронамерно“ да одустану од захтева…

А људи су само затражили увид у своје временике рада и налоге за службене задатке за последње три године!!! Чега се то плаши руководство одреда уколико је рађено све по законима а људима поштено плаћен рад? Или пак није па се на овај начин надају избећи одговорност?

Господо старешине, неће вам то проћи!

Председник ССП Лазар Ранитовић разговарао је вечерас са командантом јединице, господином Гораном Драговићем, који је згрожен понашањем своји подређених. Командант је обећао да ће се лично заложити да такви притисци буду обустављени још вечерас! Такође, нагласио је свој став, подударан са ставом директора Ребића и министра Стефановића, да сваки рад мора да буде плаћен! Сваки минут! Да уопште не сме бити полемике на ту тему, нити за тако нештоима разлога!

Верујемо у искреност команданта и надамо се да ће мобинг и злостављање запослених престати! Али опет поручујемо онима који су то радили и раде (а они ће се сами препознати) да неће остати некажњени! Против свих ћемо поднети одговарајуће иницијативе и пријаве! Наши правни заступници су посебно инспирисани за ту врсту „стручњака“.

Министру унутрашњих послова, директору Полиције и команданту Жандармерије, овом приликом, постављамо и једно логично питање: Коме је у интересу да, у освит новогодишњих празника, у време појачаних мера безбедности због опасности од тероризма, уноси немире и шири незадовољство међу припадницима јединице? Нама у синдикату сигурно није до тога!

Појединце подсећамо на Закон о спречавању злостављања на раду и саветујемо да проуче члан 152. Кривичног законика Србије.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Ретровизор 2016: осврт на протеклу годину

Крај ове 2016. није био ни приближно драматичан попут оне прошле, када су нам министар и тадашњи директор уручили честитку у виду „анализе ризика“ односно директне претње отказима за скоро 1500 наших колегиница и колега. Или „криминалаца“ како их тада назваше.

Но, ни крај ове године није могао да протекне без „криминилаца“ у полицијским редовима!!! Поново смо у освит празника стављени на стуб срама, само нас сада не отпуштају већ „масовно хапсе“. Било је то спектакуларно хапшење заиста, уз дуге цеви и маскиране жандарме! Ма били су ту сви елементи за јефтин, лоше режиран холивудски филм.

Корупције у редовима запослених у Министарству унутрашњих послова свакако има. У свим секторима, не само у Дирекцији полиције, како се често стиче погрешан утисак у јавности. Синдикат српске полиције одувек се залагао за борбу против корупције и свих видова криминала у МУП, уосталом највећи број наших чланова чине полицајци па је то и нормално и сасвим природно. Свако ко не заслужује униформу, не треба ни да је носи! Морамо повући јасну линију између „нас“ и „њих“! На улици или у затвору морају завршити сви који то заслуже, али без изузетка, без икакве заштите за било кога. Не сме бити попуста ни за чистачицу ни за генерала!

ССП се залагао за три „Д“ у нашем министарству: декриминализацију на свим нивоима, деполитизацију и децентрализацију. И данас то тражимо али процеси иду у супротним смеровима. МУП и полиција су све политизованији, за руководећа места на скоро свим нивоима пресудан је политички утицај, струка је у запећку! Од децентрализације није било ништа, напротив. Логистика и људски ресурси су централизовани у тој мери да су постали неефикасни и практично бескорисни! А декриминализација је посебна прича…

Судећи по резултатима рада Сектора унутрашње контроле, корупција и сав криминал у МУП почињу и завршавају се на нивоу обичног полицајца, оног на позорници или у патроли! Понекад, случајно, рекли бисмо, у ту мрежу залута и неки помоћник командира, заменик начелника… Будући да Законом о полицији делокруг рада СУК није ограничен на тај најнижини ниво запослених, поставља се неколико питања:

  • Да ли је СУК уочио постојање криминала на вишим нивоима у МУП?
  • Ако није, да ли сматрају да таквог криминала и нема или себе сматрају неспособним да истраже криминал на вишим нивоима?
  • А ако су детектовали постојање криминала код руководилаца у МУП, нека нам покажу шта су урадили по том питању или одговоре зашто нису, зашто то не процесуирају?
  • Да ли их је страх да дирају у „осињак“ или их је неко „добронамерно“ посаветовао да ту ништа не чачкају?

И баш као што смо прошле године поручили министру да се, код одређивања спискова „неподобних и нечасних“, предвиђених за отказ, олако ослонио на тадашњег директора и његове начелнике Полицијских управа, слично му можемо поручити и сада. Да, министре, корупције има међу полицајцима, што због тешких услова рада и малих примања, а што због све лошије селекције код пријема у радни однос. Верујте нам, министре, да је највећи узрок криминала код полицајаца управо то што су они сведоци некажњеног криминала огромних размера међу својим руководиоцима, од средњег и вишег нивоа руковођења.

Кренули сте, министре, са сменама начелника, направили неколико правих резова и одличан избор нових руководиоца и за то сте од нас добили честитку и јавно признање. Али смо и тада нагласили да сте тек загребали по површини и да ту не смете стати… Да велики број начелника није за смену већ за лишење слободе и кривично процесуирање! Именовање новог директора полиције је прави потез у том смеру, изабрали сте човека за чије име се афере не везују, репови не вуку… Искористите његов ауторитет и поштовање које ужива код полицајаца.

На том путу имаћете искрену и безрезервну подршку ССП.

Да то нису празне речи, олако стављене на папир, могу потврдити наша дела. Ми смо синдикат који је ове године поднео три кривичне пријаве против руководилаца у МУП. Поднели смо десетак иницијатива за покретање дисциплинских поступака због повреда службених дужности од стране старешина и због повреда права запослених! Да код нас нема заштићених нити селективне правде говори и то да смо поднели кривичну пријаву и против једног нашег активисте који се усудио да проневери новац чланова. Наравно, износ је био ситан, надокнађен, а тај господин је смењен са функције и искључен из чланства. (Сада је он, нажалост, активиста у једном другом синдикату, ал то не говори о њему, већ о том синдикату!)

О уоченим нелогичностима и сумњама на озбиљан криминал на највишем нивоу обавештавали смо и министра и СУК у више наврата. То је резултирало са неколико кривичних пријава које сектор поднео против више лица. Постигнутим смо само делимично задовољни јер остаје горак укус у устима када неко каже да је за аферу код набавке борбених патика одговорно тек неколико референата. Сматрамо да то није могло бити реализовано без учешћа, или барем благослова, неког на високој позицији у Сектору за материјално финансијске послове. Да не буде забуне, афера је из времена бившег министра, у време начелника Којића, мада и Недељковићку сменише без образложења. Али зато афера са црвљивим месом није из прошлог времена, врло је актуелна. И врло нерешена и даље ко, кад, како и зашто!?

Са том праксом указивања на криминал у врху МУП наставићемо и у 2017. Позивамо све колегинице и колеге да нам достављају такве податке, сви они који немају поверења у своје старешине или СУК, нека информације доставе нама а ми ћемо се потрудити да криминалцима загорчамо живот.

Наравно, позивамо и колеге из СУК да нам се обрате уколико наиђу на зид, уколико им неко забрани истрагу, ако их неко саботира и онемогућава рад.

Не знамо да ли је министру Стефановићу познато да синдикати у МУП данас највећу муку имају да заштите његов ауторитет! Да, изгледа парадоксална ситуација, али је заиста тако. Министрови потчињени су ти који не поштују његово име и његов потпис, масовно крше права радника загарантована његовим потписом. Од непоштовања одредби ПКУ, преко подзаконских аката које је усвојио, до Одлуке о посебној накнади за рад у отежаним условима коју је донео. Руководиоци на различитим нивоима труде се да се обесмисле постојање тих аката, тумаче их свако према свом нахођењу, ређају се депеше на депешу, а неред све већи!

Не бисмо били фер а да не поменемо и неколико добрих ствари у овој години на измаку. После дужег времена започела је набавка неколико стотина преко потребних патролних возила. Свакако је велика ствар и то што је по први пут исплаћена солидарна помоћ у складу са ПКУ за државне органе! Искрено верујемо, и то смо већ поменули, избор новог директора је јако битна ствар за полицију!

Али никако не смемо заборавити очајно стање у ком се нашао буџет МУП. Буџет је пред пуцањем управо због некадашњег односа МУП према запосленима, брутално су нам газили радна права, а сад је то стигло на наплату. Нажалост или на срећу, главни кривац више није у министарству.

Не смемо заборавити ни доношење новог Закона о полицији са свим својим ретким врлинама и  многобројним манама на које смо јавно указивали и пре његовог усвајања. Тај закон је укинуо презумпцију невиности за полицијске службенике, донео је низ нелогичности и практично ће укинути накнаду за трошкове доласка на посао и одласка са посла! Неколико хиљада запослених, који преваљују стотине километара дневно, наћи ће се у тешкој ситуацији. Послодавцу је опет било компликовано да процесуира неколицину оних који злоупотребљавају то право лажним пријавама боравка, па је одлучио да казни све путнике! Наравно, да ће и то пасти на суду, да ће уследити тужбе и касније маного већи трошкови за министарство, али као да то никог не занима.

Сектор за ванредне ситуације и даље је ни на небу ни на земљи а људи збуњени и слуђени, забринуту за своју судбину и егзистенцију својих породица! Ватрогасаца спасилаца све мање, све старији и болеснији. Административних радника све више. Опрема и возила неадекватна, истрошена и небезбедна, старија чак и од ватрогасаца самих! Да ли се СУК икада бавио могућностима корупције у управи за превентиву?

Нажалост, репрезентативни синдикати пали су и на овом испиту као небројено много пута до сада. Један синдикат, познат по таквој политици, сложио се са предлогом Уредбе, а други, у вишемесечном зимском сну, није нашао времена да оде до министарства и уложи неку примедбу. Овај први прави коктеле, нешто слави (питамо се шта) а овај други сад нешто диже галаму и прашину, покушавајући да забашури чињеницу да деци својих чланова није обезбедио пакетиће.

Али, добро, легитимитет су има дали чланови, па нека им они и одузму, ми ћемо радити свој посао и даље. Борићемо се за сва радна и људска права и за сваког запосленог, без обзира на синдикалну припадност. И код „анализе ризика“ нисмо делили колеге, тражили смо комплетно поништење, враћање свих запослених на стара радна места и у томе смо успели.

Надамо се да у 2017. нећемо имати толико озбиљних искушења и незахвалних послова, да ћемо догодине у ово време имати разлога да славимо. И ми као синдикат и сви запослени!

Следећег лета славићемо десетогодишњицу свог постојања, а верујемо, и добијање статуса репрезентативног синдиката у МУП. Тек тада ће запослени, али и послодавац, схватити шта значи и на делу видети истински репрезентативни синдикат!

Може бити само један ССП!

Председник ССП
Лазар Ранитовић

СГ ОЖ Краљево: пакетићи за децу ратних војних ивалида

У организацији Удружења ратних војних инвалида града Краљева, у присуству представника Министарства министарства за рад, града Краљева и борачких организација, деци ратних војних инвалида су подељени новогодишњи пакетићи. За доделу четрдесетак пакетића Удружењу је помогао Синдикат српске Полиције, Синдикална група Жандармерија Краљево.

Подели пакетића су присуствовали наши активисти председник СГ ОЖ Краљево Жељко Исаиловић и председник РЦ Краљево Срђан Трајковић и тако још једном показали како долицијски службеници свуда и на сваком месту доказују своју хуманост, чувају сећање на колеге који су дали живот за Србију, помажу онима који су нарушили своје здравље и остали инвалиди.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Драган Поповић посетио је град Краљево, заједно са председником Савеза борачких организација Републике Србије Дејаном Марјановићем. Госте и председника Удружења ратних војних инвалида града Краљева Воислава Вукашиновиће је најпре примио градоначелник др Предраг Терзић са помоћником за социјална питања и чланом Градског већа за област решавања питања инвалида рата и породица погинулих бораца.
Након састанка, представници Министарства, града Краљева и Удружења ратних војних инвалида града Краљева, положили су венац на Спомен-обележје погинулим борцима у ратовима 1991-1999. године испред зграде Градске управе града Краљева. Државни секретар и градоначелник Краљева су се састали са члановима Удружења ратних војних инвалида града Краљева. На састанку је било речи о проблемима са којима се ратни војни инвалиди и борци, као и чланови њихових породица, сусрећу, о томе шта је до сада урађено како би били решени, као и о томе каква је државна политика по овом питању.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао значај састанка са представником Министарства и удружењима јер је било речи о променама које ће се ускоро десити и које ће побољшати положај ратних војних инвалида у нашој земљи.
„Мислим да је састанак био конструктиван и да је веома добро што ратни војни инвалиди могу директно да се обрате оним људима који о њима брину и што не морају да одлазе у Београд како би разговарали о својим проблемима. Мислим да ће и детињство деце ратних војних инвалида бити срећије уколико држава буде више бринула“, изјавио је градоначелник.

Председник Удружења ратних војних инвалида града Краљева Воислав Вукашиновић је истакао да је положај ратних војних инвалида много бољи него што је био.
„И држава и град су предезели много тога за побољшање односа према нама. Сада можемо да разговарамо на другарској основи, како бисмо решили многобројне проблеме. Нама импонује то што сада активно учествујемо у изради Нацрта новог закона који се бави борачком и инвалидском заштитом“, нагласио је Вукашиновић.

Служба за информисање ССП

Рекордна заплена хероина на граничном прелазу Хоргош

ХОРГОШ – 19.12.2016. године на граничном прелазу са Републиком Мађарском заплењена је рекордна количина од 39,4 кг хероина од стране полицијских службеника Станице граничне полиције Хоргош.

horgos-1Приликом редовне контроле на излазу из земље у зеленом контролном пролазу, намењеном путницима који немају ништа за царињење, у понедељак заустављен је аутомобил марке „нисан“ албанских регистарских ознака, којим је троје албанских држављана, чланова породице, путовало из Албаније ка Мађарској. Одличном проценом колега аутомобил је издвојен за детаљну контролу, па је најпре у поду испод патоснице испред сувозачевог седишта примећена метална плоча која није фабричка. Када је скинуто сувозачево седиште и отворена поменута накнадно уметнута плоча, у шупљини пода возила је уочено пет пакета обмотаних жутом лепљивом траком, који су обликом и начином паковања указивали на то да се ради о неком наркотику и један пакет беле боје такође сумњивог садржаја. Између пакета су се протезали жица и канап, чија намена у првом тренутку није била позната, те је с тога из безбедносних разлога даља контрола била обустављена до доласка контра-диверзионе екипе МУП-а, док су колеге СГП Хоргош обезбедиле лице места. Албански држављани су лишени слободе и одређена им је мера задржавања до 48 часова након чега ће уз кривичну пријаву бити предати Вишем тужилаштву у даљу надлежност. Очито се ради о опојном средству намењеном тржишту Европске уније чија улична вредност износи више милиона евра.

horgos-4 horgos-3

Синдикат српске полиције жели да истакне овакве резултате колега који професионалним радом, личним залагањем и дубоком свешћу огромне већине запослених у Министарству унутрашњих послова када је у питању борба против свих облика криминала доприносе безбедности Републике Србије, региону али и земљама ЕУ, што представља сатисфакцију за даљи рад. Сигурно да се овакав однос према раду може окарактерисати дубоким патриотизмом и да запослини не мере ниво патриотизма висином дневнице. С друге стране свакако да је непоходно и потребно пре свега да би се одржао висок ниво мотивације за рад, али и подстицај на друге запослене како би имали високе резултате рада,  адекватно наградити запослене који су допринели овом историјском резултату када је у питању заплена наркотика на граничном прелазу Хоргош.

Служба за информисање ССП
Бобан Ђорђић

 

 

ССП Бачка Паланка: донација путничког возила

Синдикат српске полиције наставља да, уз велику помоћ друштвено одговорних компанија, помаже у опремању и унапређењу рада полицијских станица. Потпуно смо свесни чињенице да то није основна сврха постојања нити рад којим један прави синдикат треба да се поноси, али смо свесни и очајног стања у ком се српска полиција данас налази.

Полицијској станици у Бачкој Паланци, као и већини других, преко потребно је свако возило тако да ће им добродоћи потпуно нов аутомобил „Дачија сандеро“ који је им је у име синдиката предао наш активиста Миленко Селаковић.

Наравно, ССП не располаже новчаним средствима за куповање аутомобила послодавцу, већ је овом приликом само посредник и неопходна логистичка подршка у настојању да аутомобил што брже послужи колегама из Бачке Паланке. Заслуге и наша захвалност иду на адресу приватног предузећа „DIV TRADES“ DOO са седиштем у том граду, односно власника фирме Зорана Кнежевића, који је из својих средстава купио аутомобил и поклонио га припадницима Министарства унутрашњих послова ради ефикаснијег рада и побољшања опште безбедности у Бачкој Паланци.

Свакако, треба напоменути да је ова донација добрим делом плод изузетно добре сарадње руководства Полицијске станице Бачка Паланка са општинским и привредним субјектима али да је пресудну улогу и највећи допринос овоме дао наш активиста Селаковић, који из дана у дан потврђује да га красе квалитети неопходни једном истинском синдикалцу.

Служба за информисање ССП

Споменик палим борцима у ратовима деведесетих

Панчево, 24.12.2016. године, – Данас је у центру града Панчева подигнут споменик у част палим борцима, припадницима Војске и Полиције који су своје животе изгубили током ратова деведесетих година, од 1991. до 1999. године.

Иницијатива за подизање споменика потекла је од господина Октавијана Секешан председника организације Српски ратни ветерани Панчево, а подржана је од стране Синдиката српске полиције.

Идеја да се подигне спомен обележје стара је петнаестак година и коначно, после 17 од завршетка страдања у ратовима деведесетих, подигнут је споменик на ком су уклесана имена погинулих бораца из Панчева.

Пригодним речима члановима породица погинулих, пријатељима, личним поштоваоцима и представницима организација које поштују пале у ратовима обратили су председник удружења бораца Тодор Стојановић и представник Синдиката српске полиције Небојша Ристић.У име председника Владе Војводине Игора Мировића и лично име Душана Бајатовића обратио се Иван Ђоковић, члан Владе Војводине.

Председник организације Српски ратни ветерани Панчево која је споменик и подигла Октавијан Секешан извинио се и погинулима што им се споменик диже после тако дуго времена а речи извињења упутио је и њиховим породицама. Како је истакао ветерани споменик дају граду и породицама како би био место окупљања и сећања.

Свечано откривање споменика била и прилика да се поделе захвалнице, а посебна захвалност упућена је Душану Бајатовићу који је лично преко удружења Српских ратних ветерана донирао новац за подизање споменика.

Породице, пријатељи и поштоваоци на споменику поново су видели своје али сада по први пут у центру Панчева где су им имена на једном месту. Простор за заједничко сећање на погинуле у ратовима 90-тих у центру Панчева је створен.

Кратко обраћање15723925_1061150423997058_476225777_n председника ССП РЦ Панчево Небојше Ристића преносимо у целости:

Поштоване колегинице и колеге, поштоване породице палих бораца, господине Ђоковићу, драги суграђани, велика је част данас бити на овом месту. Велика ми је част прилика коју имам, да се обратим присутнима у име свих колега који памте, сећају се и поштују жртве људи који су дали за слободу Србије оно највредније што су имали, дали су своје животе. Они су дали животе, нису имали среће да у слободи уживају, да уживају гледају своју децу како расту, неки нису ни имали прилику да постану родитељи. Они су жртвујући животе отишли право у легенду, у незаборав. А ми смо дужни да одржимо сећање на њих, да никада не избледи. Овај споменик ће нам помоћи у томе, нас ће подсећати а новим генерацијама говорити о тим јунацима, усмеравајући их на прави пут – пут поноса и части! И зато хвала господину Октавијану на иницијативи и господину Душану Бајатовићу на огромном помоћи коју је пружио, хвала и свима другима који су дали свој допринос да данас стојимо испред овог предивног обележја. Нека је вечна слава нашим јунацима!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Петарде СТОП!!!

Синдикат српске полиције у сусрет новогодишњим и божићним празницима, као друштвено одговорна организација, упозорава јавност на опасност која наше малишане вреба од разних пиротехничких средстава! Апелујемо на родитеље да појачају надзор над својом децом како би  на време спречили нежељене и врло озбиљне последице које пиротехничка средства могу да изазову.

Министарство petarde-stop2унутрашњих послова ће предузети, сигурни смо, све мере, у складу са законом, у циљу спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава, како би се на најмању могућу меру свели шансе да ова средства дођу у посед деце. Али за успех у тој борби и спречавање неовлашћене продаје пиротехнике неопходна је помоћ читавог друштва, односно свест свих грађана о размерама опасности које имају пиротехничка средства.

Друштвена одговорност је битан сегмент успешне борбе против свих видова кршења закона па и неовлашћене продаје пиротехничких средстава. Због тога позивамо грађане да, уколио уоче лица која врше неовлашћену продају пиротехничких средстава, о томе обавезно обавесте полицију на добро познат број телефона „192“.

Подсећања ради,petarde-stop3 продаја пиротехничких средстава је дозвољена само овлашћеним продавницама уз сертификат о безбедности. Законом о јавном реду и миру, чланом 17.  дефинисан је прекршај који гласи: „Ко паљењем пиротехничких производа нарушава јавни ред и мир или угрожава сигурност грађана – казниће се новачном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова.“ Док у ставу 3. је предвиђен квалификовани облик који гласи: „ Ко прекршај изврши у групи од три или више лица – казниће се казном затвора од 30 до 60 дана“.

Данас туђе, сутра може бити твоје дете! Не бацајмо петарде!

Служба за информисање ССП
Бобан Ђорђић

Најплаћенији државни послови

Преносимо вам текст преузет са портала „Блиц“, ауторке Слађане Вукашиновић, објављен 20.12.2016.године у 21.15 часова.

ИСТРАЖИВАЊЕ БЛИЦА Ово су најбоље плаћени послови у државним службама

Ако се армија незапослених води оним да је „државна служба најбоља дружба“, онда би морала да зна да су у тој дружби најплаћенији они који раде у „Коридорима“, а најмање у Управи царина. Тако бар показује истраживање „Блица“, које није обухватило независне институције и агенције, иако се финансирају делимично или у целини из буџета.

prosecna-plata-drzavna

Језик бројки је неумољив, па се из њега јасно види да је три пута уносније радити у „Коридорима Србије“, где је просечна плата 115.000 динара, него у Управи царина, где месечно може да се заради нешто више од 38.000 динара. Да парадокс буде већи, најмање плате има служба која српски буџет пуни са 44 одсто.

Међутим, и ниже плате у јавном сектору и даље су мисаона именица за раднике многих приватних фирми. А, уз намештење за државу као послодавца, често иду и релаксираније радно време, многобројне повластице, дуги одмори… Зато и не чуди што је по свим анкетама државни посао и даље највећи мамац за незапослене.

Срећника је у последње време ипак мање јер је на снази забрана запошљавања у јавном сектору, али рупе у закону и партијске везе и поред тога нађу начин да се још неки ћата угура у државну службу. Зато ова табела може бити и својеврсни водич за оне са неком везом, где је најбоље да се они или њихова деца удоме.

То удомљавање за Ранку Савић, председницу Асоцијације независних синдиката Србије, грађане Србије скупо кошта:
– Запошљавају се људи не са валидном дипломом, већ пожељном партијском књижицом, па добијамо лошу услугу коју плаћамо. Државни посао је партијски плен и зато је јагма за њим велика. Осим што сви плаћамо партијског активисту који има добру плату, он добија и сигурност сталног радног места. Такви имају већа права од осталих, теже им је уручити отказ, веће су им отпремнине, плаћени су им прековремени рад, топли оброк, регрес, превоз, дневнице за путовања… Практично, ови радници имају све оно за шта се синдикати боре, односно управо је у том сегменту задржано оно најбоље из самоуправљачких система – примећује Савићева.

Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, каже да га не чуди што је државни посао за све партијске кадрове инвестиција са највећом каматом.

– Није само реч о већим платама, већ и мањем раду. Наиме, ефективан рад у државној администрацији је свега три сата и 50 минута, а његовог колеге у реалном сектору седам сати и 10 минута – констатује Рајић.

Било како било, „Блиц“ вам представља подугачак списак из којег сами можете да закључите ко је евентуално преплаћен, а ко плаћен мање.

Служба за информисање ССП

Ко ту кога кињи или штити?

Пре пар дана на нашем сајту смо објавили текст под насловом “Развојни пут командира Здјелара“ у којем смо дали кратак приказ непрофесионалних и недопустивих поступака поменутог господина према подређенима у својој полицијској станици. Такође, осврнули смо се и на његов последњи испад када је јавно, на Фејсбук страници једног синдиката, оптужио наше активисте у Шиду, али и цело руководство синдиката, да су монструми и да су зли.

У тексту се наводи и логична претпоставка да га је у тим радњама штитио неко изнад њега у ланцу командовања у Управи граничне полиције, односно његов непосредно претпостављени – начелник Регионалног центра према Хрватској, господин Миле Јандрић.

Кад оно…

Од колеге, који је, из сасвим разумљивих разлога, желео да остане анониман, сазнадосмо да командир Никола Здјелар нема проблем само са својим подређенима. Не, он има проблем са већином људи у свом непосредном окружењу. Здјелара, по његовим сопственим речима нико не воли и нико не разуме, ни полицијски службеници нити руководиоци у СГП Моровић, СГП Шид, СГП Срем, ПУ Сремска Митровица… Против њега су у својеврсној „завери“, како каже, били и сви сведоци на суђењу за клевету јер су сви од реда сведочили против њега. Чак и судија је био део те завере, те га је на крају осудио на високу новчану казну, ослонивши се на изјаве сведока а не узевши његове аргументе у обзир. У групу људи који га прогоне он је сврстао и поменутог начелника Милета Јандрића који му је два пута подносио захтев за покретање дисциплинског поступка због тежих повреда службене дужности. Оценио га и оценом два „2“ за рад у 2015. години…

Командир Здјелар је ишао чак дотле да се у писаном обраћању начелнику УГП, генералу Миленку Божовић, пожалио да га „нико не примећује“, тачније, да се колеге у СГП Срем и СГП Шид понашају на крајње чудан начин. Цитирамо Здјелара: „односе се према мени као да и нисам присутан међу њима, када из неког службеног разлога будем принуђен доћи у њихове станице“.

Каже Здјелар и да је због такве ситуације у више наврата тражио од начелника РЦ Јандрића и предходног начелника УГП Ненада Бановића да га смене са дужности, али да се то није десило јер га „нико неће“ у ПУ Сремска Митровица „због мрља у каријери, која је, иначе, била беспрекорна све док Миле Јандрић није постао његов претпостављени“!

Ето, тако говори и пише командир Здјелар. Да не буде забуне, ништа од овога није „рекла-казала“, све ово је написао и својеручно потписао командир Здјелар.

Да, на крају, али јако битно и пуно говори о свему – господин Никола Здјелар и даље је командир СГП нечијом вољом! Систем и даље штити бахате старешине то је бар јасно. Такви су на цени, верни су и послушни. Наређења наравно да не одбијају па макар и по цену кршења права запослених и угрожавања њиховог здравља.

Али, ССП ће сазнати ко Здјелара држи на месту командира, чијом вољом је ту и даље! Нећемо им дати мира!

Служба за информисање ССП

Тежак положај саобраћајаца-увиђајаца

Зајечар, 16.12.2016. године, – Представници Синдиката српске полиције РЦ Зајечар, Игор Стојадиновић и Андрија Јеринг, у присуству  директора ЈКП ‘’ЗАЈЕЧАРПАРКИНГ’’ Ненада Василијевића, у просторијма ОСП Зајечар, начелинику ОСП Зајечар Драгану Милетићу записнички су предали преко потребна обезбеђена техничка средства, уређаје, опрему и потрошни блоковски материјал, неопходне  за спровођење послова ‘’увиђаја саобраћајних незгода’’ и то:

  1. вениле за узимање узорака крви, опис VAC.LI-Hep., 10мл, пластична-300 комада;
  2. обрасце “Скица“ лица места саобраћајне незгоде – 1000 комада и обрасце “Ситуациони план“ лица места саобраћајне незгоде-1000 комада у блоку А4;
  3. ласерски даљиномер марке “Бош“- 1 комад, циклометар- 1 комад, метар мерне дужине 5м-3 комада, метар мерне дужине 10м- 2 комада, мерне траке дужине 50м-4 комада, батеријске лампе-5 комада, торбу за смештај увиђајне опреме-1 комад и
  4. дигитални фото-апарат, марке Nikon Coolpix S6700-1 комад.

Поменута донација је претходно опредељена као приоритетна и неопходна за нормалан рад и функционисање, између представника ССП РЦ Зајечар и  представника Одељења саобраћајне полиције у Зајечару, Саобраћајне полицијске испоставе Зајечар.

За поменуту донацију велику и искрену захвалност дугујемо директору и менаџменту ЈКП “ЗАЈЕЧАРПАРКИНГ“, као и начелнику ОСП Зајечар главном полицијском инспектору Драгану Милетићу који је благовремено препознао озбиљност ситуације и недостатак одређене опреме, уређаја, средстава и блоковског потрошног материјала, неопходних за професионално обављање послова “увиђајa саобраћајних незгода“.

Овим чином још једном смо доказали да као синдикат нисмо само критички настројени, већ да смо ту да увек пружимо руку помоћи и пријатељства, зарад стварања бољих услова за несметан рад наших колегиница и колега.

Дана 12.07.2007 године, Проф. Др Милан Вујанић је у свом предговору зборника радова стручног семинара “УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСЛОВА ОБЕЗБЕЂЕЊА ЛИЦА МЕСТА И ВРШЕЊЕ УВИЂАЈА САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА“, одржаног у Београду јасно и прецизно изнео:

ВРШЕЋИ УВИЂАЈ САОБРАЋАЈНЕ НЕЗГОДЕ, САОБРАЋАЈНА ПОЛИЦИЈА ИМА ЧЕТИРИ ОСНОВНА ЗАДАТКА:

  1. Обезбеђење места на коме се догодила саобраћајна незгода и спречавање настанка нових штетних догађаја,
  2. Пружање помоћи повређеним  лицима и организовање њиховог хитног транспорта до здравствене установе;
  3. Самостално вршење увиђаја или учешће у вршењу увиђаја у циљу обезбеђивања квалитетних доказа за судски поступак и важних информација за праћење и унапређење стања безбедности саобраћаја;
  4. Непосредно регулисање саобраћаја у циљу успостављања оптималне проточности саобраћаја уз максималну безбедност у зони саобраћајних незгода.

ДА БИ НАВЕДЕНЕ И ДРУГЕ ЗАДАТКЕ УСПЕШНО ИЗВРШАВАЛА, САОБРАЋАЈНА ПОЛИЦИЈА МОРА БИТИ ДОБРО ОПРЕМЉЕНА И СТРУЧНО ОСПОСОБЉЕНА.

Те “нетако“ давне 2007. године, на основу предлога и упорности “еминенције“ из домена саобраћајне и правне науке, Проф. др Милана Вујанића, Проф. др. Крста Липоваца, асистента Милета Вукашиновића са Криминалистичко полицијске академије, генерала, тадашњег начелника Управе саобраћајне полиције Стојадина Јовановића, извињавамо се што остале нисмо споменули, а свакако им дугујемо велику захвалност, потрудили су се да сво своје знање, умеће и искуство из области саобраћајне и правне науке преточе у јединствени пројекат “УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСЛОВА ОБЕЗБЕЂЕЊА ЛИЦА МЕСТА И ВРШЕЊЕ УВИЂАЈА САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА“, кога је подржала Влада Републике Србије у оквиру Националног инвестиционог плана.

Сматрали смо да је 2007. година свакако преломна година, од које је требало да уследи бољитак за саобраћајну полицију у Србији и то по основу:

  1. набављених 45 савремених и функционалних возила за обезбеђење лица места и увиђаје (12 комби возила ткзв. покретне канцеларије и покретне лабараторије и 33 опремљена путничка-специјална возила као покретне лабараторије) који су били снабдевени са 45 комплета за обезбеђење лица места и 45 комплета-несесера за вршење увиђаја који су између осталог садржали 45 најсавременијих дигиталних фотоапарата са блицевима, 12 двд камера, 45 лаптоп рачунара са штампачем и скенером за употребу у возилу и др.
  2. оспособљено је 50 старешина саобраћајне полиције и 960 саобраћајних полицајаца у Србији за правилно и ефикасно коришћење набављених возила, уређаја и опреме у свакодневном раду.

Како год да изгледа али не можемо а да не похвалимо тадашњег представника послодавца, који је у оквиру послова Управе саобраћајне полиције у делокругу рада “Обезбеђење лица места и вршење увиђаја саобраћајних незгода“ почео да уводи прави ред, а од својих припадника је стварао праве професионалце, самосталне, жаргонски речено, “увиђајно-оперативне раднике“, а мислимо на компактну целину “саобраћајног полицајца и крим. техничара“.

Свакако јединствени пројекат ове врсте имао је итекако оствариве циљеве:

  1. Бржи излазак полиције на место саобраћајне незгоде;
  2. Брже и квалитетније збрињавање повређених лица у саобраћајним незгодама;
  3. Квалитетније обезбеђење лица места саобраћајне незгоде;
  4. Обезбеђење боље проточности саобраћаја кроз ефикасније регулисање саобраћаја у зони саобраћајне незгоде;
  5. Обезбеђење веће безбедности учесника у саобраћају, посебно у зонама у којима се непосредно врши увиђај саобраћајне незгоде;
  6. Израда квалитетније увиђајне документације од значаја за даљу анализу, вођење кривичног или прекршајног поступка, као и за надокнаду настале матерјалне штете у саобраћајној незгоди,
  7. Стварање квалитетене базе података о саобраћајним незгодама са циљем управљања безбедношћу саобраћаја.

После скоро једне деценије реализације пројекта “Унапређење послова обезбеђења лица места и вршење увиђаја саобраћајних незгода“, Управи саобраћајне полиције постављамо следећа питања:

  1. У ком стању техничке исправности су наменска возила обезбеђена пројектом за послове обезбеђења лица места и вршење увиђаја СН?
  2. Да ли постоји и у каквом је стању опрема за обезбеђење лица места и вршење увиђаја СН?
  3. Шта и колико сте од опреме за обезбеђење лица места и вршење увиђаја саобраћајних незгода обновили и допунули у задњих пет година?
  4. Колико тренутно имате радно ангажованих старешина и полицијских службеника на пословима увиђаја саобраћајних незгода?
  5. Ко и због чега је наложио само фиктивно постојање увиђајних патроли (изузимамо СПИ за вршење увиђаја СН у Београду и специјализована одељења и групе у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу), а њихов делокруг рада више базирао ка пословима контроле учесника у саобраћају?
  6. Да ли, господо, сматрате у да је у току обављања 12-часовног радног времена полицијског службеника у фиктивној “Увиђајној патроли“, полицијски службеник психички спреман и физички способан да у 11. сату буде упућен на вршење увиђаја СН са, недао бог, погинулим или повређеним лицима, а да је у претходних 11 сати свог рада, радио на мерењу брзине радаром 3 сата, радио на општој контроли учесника у саобраћају 3 сата, поступао по налозима и наредбама на задужењу 3 сата, радио на осталим пословима који не спадају у делокруг рада безбедности саобраћаја 2 сата. Шта нам о томе може рећи ваша фотељашка статистика и ваше табеларне анализе и прикази?
  7. Колико Вас из Управе саобраћајне полиције је у периоду пре доласка на послове високих официра имало теренског рада и ангажовања на пословима вршења увиђаја саобраћајне незгоде?
  8. Колико тренутно на подручју Р.Србије имате руководиоца на нивоу ОСП, СПИ и ПС који немају завршен основни курс за регулисање и контролу саобраћаја и курс за вршење увиђаја саобраћајних незгода?
  9. Колико сте у задњих пет година организовали курсева за регулисање и контролу саобраћаја и курсева за вршење увиђаја саобраћајних незгода?
  10. Када ћете полицијским службеницима, који су припадници специјализованих увиђајних патрола, побољшати радни статус,  унапредити њихов хијерархијски положај и изборити се за повећање платног коефицијента?

Док Ви господо лепо размислите и дате нам одговоре на првих десет питања, ми ћемо се свакако потрудити да надоместимо нашим колегиницама и колегама неопходну опрему, уређаје и средства за рад. Све ово не чинимо из разлога наше промоције, већ из разлога како би исте заштитили, првобитно од све већег присуства стреса који директно проузрокује недостатак неопходне опреме од које директно зависи квалитет њиховог рада. Недостатак опреме, уређаја и средстава за обезбеђење лица места и вршење увиђаја СН на лицу места  директно може довести у опасност њихов живот и живот учесника СН, и проузроковати несагледиве последице. Свакако је важно нагласити, да ти исти недостаци полицијске службенике као директне извршиоце могу довести у неоповољан положај, да сутра одговарају дисциплински или, недао бог, кривично, јер тужиоца или судију не занима да ли си имао чиме и са ким да обезбедиши лице места СН, учеснике, возило, траг…,  да  измериш, фотографишеш или изузмеш…

                                                                                          Председник СГ Зајечар
   Игор Стојадиновић