Skip to main content

Месец: јун 2017.

Хероје у полицији памти још само ССП

Панчево, 28.06.2017. године, – Велики национални празник Видовдан обележио је и Регионални центар Синдиката српске полиције у Панчеву. У организацији Српских ратних ветерана Панчева и Удружења ратних војних инвалида Панчева извшено је полагање венаца на споменик палим борцима постављен у централном градском парку.

Споменик је пре годину дана постављен у славу палих бораца из Панчева, који су током ратова деведесетих бранећи своју државу дали оно највредније што су имали – своје животе. На споменику су исписана имена погинулих војника и полицајаца, који су и овде, баш као што су били у животу и рату, заједно, једни уз друге.

Поред представника удружења бораца и ветерана, јуче су са нама били чланови породица погинулих јунака. Испред ССП цвеће је положио наш истакнути активиста Небојша Ристић, уз присуство заменика председника синдиката Мила Лазаревића. Председник подружнице Српских ратних ветерана у Панчеву, господин Оливер Антонић, обратио се краћим говором у којем окупљенима захвалио на доласку, чиме су исказали поштовање погинулим херојима.

Нажалост, још једном се показало да држава брзо заборавља оне којих више нема, а који су је задужили својим животима, па тако јуче код споменика није било начелника нити било ког другог представника Полицијске управе у Панчеву, али ни  представника Војске Србије из Панчева. Још већу критику заслужује и још већу срамоту представља одсуство представника других полицијских синдиката, којима су уста пуна гордости и самохвале о својој величини и заштити колега.

Служба за информисање ССП

Повређен саобраћајац код Орловаче

Београд, 28.06.2017. године, – Данас је у поподневним часовима дошло до тешке саобраћајне незгоде у којој је један наш колега, саобраћајни полицајац Дејан Ђорђевић (42) задобио телесне повреде. До незгоде је дошло на обилазници око Београда, у близини Орловаче. Колега је задобио велике расекотине на глави, поприлично је угруван али је у свесном стању, верујемо да ће бити све у реду и желимо му брз опоравак.

Оно што привлачи посебну пажњу свакако јесте то да је до незгоде дошло око 15,00 часова, највероватније приликом вршења контроле саобраћаја на обилазници око Београда. Премада још увек нису разјашњене све околности незгоде, према првим информацијама којима располажемо, возач возила је заспао за воланом, изгубио контролу и колега није успео да избегне ударац. Дакле, ово је директан доказ оправданости нашех захтева упућеног министру, као и његове брзе реакције и расписивања депеше којом је наложена прерасподела радног времена у време кстремних врућина. Подсећамо да је данас температура у Београду, у једном моменту, прелазила и 37 подеок на скали.

Свако разуман је такав потез министра подржао, али у једном делу јавности, судећи по коментарима на друштвеним мрежама, па чак и код извесног броја запослених у Министарству унутрашњих послова, на осуду и подсмех су наишли и наш захтев и министрова реакција. Коментари се најчешће своде на „нису полицајци размажени, морају да раде и по сунцу“! Да, морају, то смо и нагласили, а и сваки полицајац ће професионално реаговати и заштити безбедност људи и имовине, али само ако је то заиста неопходно.

Ни један саобраћајац неће одбити да изађе на увиђај и сличну интервенцију, али заиста нема потребе за било каквом редовном контролом саобраћаја. Неће се полицајац „истопити на сунцу“ али нема ни потребе излагати опасности ради јурења некаквих резултата или пуњења буџета. Видели смо, на овим врућинама су сви учесници саобраћаја уморни и нервозни, понеки поспани, представљају опасност и по себе и по друге.

Колеге, сведоци смо да се депеша министра не поштује у потпуности у свим организационим јединицама, као на пример на ауто-путу где се данима већ спроводе целодневне акције на мерењу брзине радарима. Позивамо вас да нам указујете на пропусте старешина, а ми ћемо даље интервенисати у Дирекцији полиције или код начелника конкретног Сектора. Не дозволимо да нам се овакви случајеви понове услед одсуства савести код појединих старешина и због наше лењости да на пропусте благовремено укажемо.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Непоштовање радних права полицајаца у здруженим снагама

Београд, 26.6.2017. године, – Поучени досадашњим искуствима која нам говоре да наше полицијске старешине проблеме углавном гурају под тепих, подстакнути неким ирационалним страховима скривају их од оних који су хијерархијски изнад њих, послали смо допис министру унутрашњих послова, др Небојши Стефановићу, у којем му предочавамо кршења радних и људских права полицијских службеника ангажованих на терену у здруженим снагама. Извор наших проблема јесте самовоља појединих старешина Војске Србије и њихово несхватање времена у ком живимо и радимо.

Допис преносимо у целости:

Поштовани господине министре,

Обавештавамо Вас да је тренутно на делу кршење радних права запослених у нашем министарству у већем обиму и то од стране руководилаца здружених снага ангажованих на контроли илегалних прелазака државне границе.

Наиме, одлуком Владе Србије, команда над здруженим снагама припадника војске и полиције поверена је официрима Војске Србије, што је и била логична одлука с обзиром на проблематику и задатке постављене пред те снаге. Да је то била мудра одлука показала је и пракса где је сарадња припадника двају државних органа на високом нивоу. Међу војницима и полицајцима на терену развијен је осећај солидарности и колегијалности те на том нивоу углавном не долази до било каквих проблема.

Оно што представља проблем јесте логистичка подршка и понашање појединих старешина Војске Србије који, срећом, представљају мањину међу великим бројем часних официра који свој посао обављају професионално.

Проблеми у логистичкој подршци здруженим снагама на терену огледају се у различитим условима смештаја и рада полицијских службеника на истим пословима, а у зависности од конкретних јединицама у којима су ангажовани. Тако имамо ситуацију да припадници Управе граничне полиције, ангажовани на редовним пословима, имају знатно квалитетнију и боље организовану исхрану, али и слободу кретања унутар или ван круга касарне и начин коришћења слободног времена након завршетка смене, у односу на припаднике интервентних јединица полиције ангажованих у здруженим снагама.

Додатне, рекли бисмо и значајније, проблеме полицијским службеницима доноси понашање појединих старешина Војске Србије, који вођени неким својим системом, организују распоред рада и издају наређења којима директно крше радна права полицијских службеника загарантована Посебним колективним уговором за полицијске службенике и Законом о полицији. Те проблеме смо већ у неколико наврата износили на састанцима са Радном групом МУП-а за сарадњу са синдикатима, али, с обзиром на то да су ти проблеми још увек у мањој или већој мери актуелни, то имамо потребу и обавезу да на њих укажемо и на овај начин. Иако су те неправилности разнолике и различитог обима и интензитета, углавном се ради о:

  • непоштовању законских ограничења у погледу дужине трајања дневног радног времена;
  • онемогућавању или недозвољавању дневног одмора;
  • одређивању приправности без икаквог налога;
  • онемогућавању слободног времена након одрађене смене;
  • забрањивању кретања у касарнама или ван њих у у цивилној одећи и слично.

Можемо имати разумевања за старешине Војске Србије у смислу да нису навикли на наш систем рада и поштовање одређених права, а што је у МУП-у одавно постало стандард, али их то непознавање прописа и обавеза које проистичу из тих прописа не аболира од одговорности. Напомињемо да до наведених кршења права запослених у МУП-у најчешће долази у јединицама ангажованим на подручју Рашке и Прешева.

Господине Стефановићу, очекујемо од Вас да, као министар унутрашњих послова, али и потпредседник Владе Србије, реагујете у оквиру својих овлашћења, испитате наше наводе и након тога изнађете начин да спречите даљна кршења радних права полицијских службеника. Тиме ћете свакако допринети одржавању високог морала и професионалности у нашим редовима, а тиме утицати и на одржавање достигнутог степена целокупне безбедности Србије.

С поштовањем,

Заменик председника ССП
Миле Лазаревић

Депеша за посебан режим рада на екстремним температурама

Заменик председника Синдиката српске полиције Миле Лазаревић упутио је допис министру унутрашњих послова, др Небојши Стефановићу, којим је указао на неопходност заштите запослених који раде на отвореном у условима екстремно високих температура и с тим у вези подсетио на обавезе послодавца на доследну примену прописа којима је уређена безбедност и заштита здравља на раду, као и на препоруку Владе Републике Србије из 2007. године упућену послодавцима да рад организују на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време високих спољних температура (изнад 36°C), а нарочито у периоду од 11 до 16h, уколико то дозвољава процес рада.

ССП не улази у оправданост и неопходност ангажовања великог броја полицијских службеника за обављање рзличитих задатака, поштујући обавезу заштите јавне безбедности и мира грађана у пуном обиму, али сматрамо да је, исто тако, неопходно пронаћи начин да и здравље запослених у МУП буде заштићено у пуном обиму.

Тим поводом министру је предложено да хитно распише јединствену обавезујућу депешу којом ће бити прецизирана заштита здравља радника од екстремних температура, а како би се спречила обољења и повреде запослених.

Допис преносимо у целости:

Влада Републике Србије
Министарство унутрашњих послова
Министру Др Небојши Стефановић

Поштовани господине министре,

као што Вам је вероватно познато Републички хидрометеоролошки завод Србије израдио је временску прогнозу у којој за наредне дане предвиђа екстремно високе температуре ваздуха на територији наше земље, које ће у појединим деловима земље достизати и до 40 степени целзијусових у хладу.

Упркос томе што у Републици Србији запослени при раду на екстремно високим температурама нису заштићени посебним прописом, нити је дефинисан појам „рада на екстремно високим температурама“, Синдикат српске полиције сматра да се не може игнорисати опасност од наступања штетних последица по здравље запослених, будући да је превентивно деловање један од основних принципа здравствене заштите становништва, као и заштите безбедности и здравља на раду.

По препорукама Међународне организације рада (МОР), које се односе на одређене делатности, декларативно је прописано да се ни од једног радника не може захтевати да ради регуларно при екстремним температурама. Овакве препоруке поштују се у државама које су ратификовале међународне конвенције. Законом о безбедности и здрављу на раду Републике Србије дефинисна је обавеза послодавца да обезбеди превентивне услове за безбедан и здрав рад, како не би дошло до настанка повреда или болести.

Влада Републике Србије донела је 2007. године препоруку за послодавце којом се препоручује да спроведу организацију рада на такав начин да се избегне обављање тешких физичких послова и излагање директном сунчевом зрачењу запослених за време високих спољних температура (изнад 36 степени Целзијуса), а нарочито у периодуод 11 – 16 часова, уколико то дозвољава процес рада.  Прописи Републике Србије су прилагођени прописима Европске Уније и Република Србија нема дефинисану максималну спољну температуру при којој би се морао обуставити рад запослених који су изложени штетном утицају високе температуре.

Подсетићемо да је Управа за безбедност и здравље на раду Министарства рада и социјалне заштите  још 20. јуна 2012 године издала саопштење које се односи на рад радника при екстремним температурама, као и да је бивши директор полиције, господин Милорад Вељовић, 11.07.2011. године расписао депешу у том смислу, али се те препоруке углавном не поштују.

И сами знате да су полицајци принуђени да носе и по два или три одевна предмета (мајицу, кошуљу и флуоресцентни зелени прслук за контролу и регулисање саобраћаја) и да униформа није прилагођена за овакве екстремне климатске услове. Наравно, многи административни радници раде у нехуманим и неусловним просторијама, у којима борави често и више од десет људи, а да просторије врло често нису климатизоване. Рад у таквим условима може да изазове разне здравствене проблеме.

При раду запослених на отвореном, а када су екстремно високе температуре обавезе послодаваца су: да доследно примењују Закон о безбедности и здрављу на раду и подзаконске прописе, односно мере безбедности и здравља на раду. Мере које послодавци примењују у овом случају су: организационе, техничке, здравствене, промена режима рада и др., што подразумева честу измену запослених за обављање послова на отвореном, чешће паузе уз обезбеђивање великих количина воде и безалкохолних напитака, обезбеђивање простора где запослени могу да се склоне од сунца, обавезно давање информација запосленима о опасностима по здравље због излагања високим температурама, упознавање запослених са симптомима болести проузрокованих високим температурама, обезбеђивање и пружање прве помоћи уколико дође до здравствених проблема запослених и др.

Штетно дејство високе температуре на здравље запослених има следеће симптоме: дехидрација организма, брже замарање, умањење способности за рад, повећање грешака при обављању посла, што може да доведе до појаве замора, топлотних грчева, исцрпљености, несвестице, топлотног удара и др.

Како би спречили обољења, повреде, конфликте или суицид запослених у МУП од Вас, као одговорног човека очекујемо да хитно реагујете и распишете јединствену обавезујућу депешу за Дирекцију полиције и све секторе министарства којом ће бити прецизирана заштита здравља радника од екстремних температура.

Молим Вас да учините напоре у циљу максималне заштите запослених, водећи рачуна да при томе јавна безбедност и мир грађана не буду угрожени.

С поштовањем,

Заменик председника
Миле Лазаревић

ВОЈНЕ СТАРЕШИНЕ КРШЕ ПРАВА ПОЛИЦАЈАЦА!?

Својим беспризорним понашањем и непотребним „тренирањем строгоће“, у сазвежђе звезда падалица на сајту Синдиката српске полиције, међу полицијске старешине, умешао се сасвим изненада један војни старешина, извесни мајор Петрић.

Наиме, тај господин је издао команду по којој сви полицајци треба да раде по 12 сати дневно, а других 12 сати проводе у приправности, у униформи. Био је „великодушан“ те дозволио да у тој приправности смеју да скину чизме и опасач.

Док патроле здружених снага војске и полиције у саставу од два полицајца и два војника, пред ноћну смену, као допуну основној вечери сачињеној од пире кромпира и сићушне пљескавице, добијају једну паштету на четири човека, мајор Петрић се бахати за то време. Да добро сте прочитали – четири одрасла човека деле једну паштету!

За то време мајор Петрић, наводно у функцији команданта сектора, врши контролу патроле на терену долазећи теренским возилом из Новог Пазара. Контрола је потребна наравно, али поставља се питање да ли је неопходна баш таква како је мајор спроводи. На подручје Рашке он долази околним, заобилазним путевима (ради ефекта изненађења ваљда) прелазећи најмање 100 километара. А у току ноћи направи неколико таквих кругова при чему направи непотребне трошкове држави.

Није тешко израчунати да мајор Петрић, непотребно учесталим контролама, само у току једне смене потроши новца који би био довољан за, онако „издашним“ вечерама, опскрбу барем једне чете људи.

Додатни апсурд читавој овој причи даје Упутство о поступању здружених снага, у ком, како сазнајемо, стоји и то да све контроле лица и возила ради полицијски службеник (наоружан пиштољем и бојевом муницијом) а да га за то време обезбеђују припадници војске празним пиштољима и пушкама. Верујемо да иза овог генијалног плана у упутству не стоји споменути мајор, не  знамо аутора, ал капирамо да је неки мноооогооо велики стручњак!

Но, мајор Петрић није главни даса само током изненадних непотребних ноћних контрола. Не, он се трудио да то буде и током дана. Па је тако, истерујући неку своју дисциплину, забрањивао полицијским службеницима да ван радног времена у касарни, своје слободно време проводе у тренеркама или, недај боже у шорцевима и папучама. Сваки излазак из собе или одлазак у ресторан, по његовом наређењу, изискивао је облачење униформе. До града пустао само по двојицу колега, наравно на само два сата. А сада је, како већ рекосмо, појачао мере малтретирања запослених у МУП те је наредио некакву приправност.

На жалбе полицајаца наше старешине слегаху раменима и говораше „Војска је носилац посла, мајор је главни!“. Но, после ових,  најновијих мера чисто сумњамо да ико сме остати нем и толерисати такву самовољу. Закони ове државе морају бити поштовани од стране свих грађана и свих институција па и од стране Војске и мајора Петрића.

А шта ми да кажемо на то осим да са чуђењем констатујемо како је мајор заиста главни даса! Барем је био до сада. Ето, дуго се школовао, намучио се да стигне до чина мајора, само он зна колико муке и подилажењима онима горе је то захтевало. Сада је његових пет минута и искористиће их! Наравно, на погрешан начин, неће га памтити као великог војсковођу већ као… Боље да прећутимо!

Служба за информисање ССП

ПОЛИЦИЈАДА: резултати, пехари, медаље, победници…

Након дводневних спортских такмичења на прелепим спортским теренима „Максима кампа“ и широм Златибора уз учешће близу 800 учесника и гостију, након целовечерњег незаборавног дружења, завршена је јубиларна десета Полицијада „Златибор 2017“. Била је ово прва дводневна Полицијада, а по оценама организатоа, али и учесника, можда и најбоља од свих досадашњих, тако да смо први круг, прву деценију организовања највеће спортске манифестације Синдиката српске полиције, али највеће и у оквиру Министарства унутрашњих послова, завршили више него успешно.

Са нама су ове године били гости из неколико синдиката из Србије, Словеније и Бугарске. Колеге из Бугарске су учествовали и као такмичари у малом фудбалу и показали су завидно умеће. Када сумирамо резултате приметан је наставак тренда подизања квалитета и унапређења достигнућа у већини спортских дисциплина. Из године у годину расте и јача конкуренција у донедавно слабије заступљеним дисциплинама као што су атлетика и тенис у женској конкуренцији. Посебно нам је драго што имамо све више учесница на Полицијади.

Ове године смо имали и промоцију све популарнијег спорта у Србији „Аир софта“. Сви заинтересовани могли су да виде оружје, испробају га и осечете чари те дисциплине. Планирамо да већ наредне године ово буде једна од редовних такмичарских дисциплина.

Полицијада је прилика да, поред спортских такмичења, прогласимо и најуспешније међу нама, да их похвалимо и наградимо. Тако је ове године златна медаља за исказану храброст и јунаштво отишла у руке нашег активисте из Крушевца Дејана Стојановића, који је за подвиг већ окитио наградама МУП и Вечерњих новости. Златна медаља и признање „Добар официр“ додељена је начелнику ПС Врбас, господину Владу Глођовићу, познатом фудбалском судији, човеку који цени наш рад и подржава нас, даје свој немерљив допринос и подизању угледа министарства многобројним акцијама на локалном нивоу у општини Врбас, а запослени у полицијској станици имају само речи хвале за свог начелника.

Сребрну медаљу „Синдикалац године“ коју додељујемо најистакнутијем активисти синдиката у периоду између две Полицијаде добио је члан Главног одбора ССП Никола Петровић, који ју је зарадио пре свега својим радом на месту председника СГ ОЖ Београд, где је заиста направио својеврсну „револуцију“ која је резултирала остваривањем појединих права запослених у тој јединици, на која су чекали још од 2011. године и потписивања првог ПКУ за полицијске службенике. Златна медаља синдиката за дугогодишњи рад и допринос развоју синдиката додељена је члану ГО ССП, Милету Лазаревићу, који је највећи допринос дао на месту шефа стручне Службе за информисање и сарадњу са медијима, коју води већ дуже од три године.

Била је ово прилика и да признања доделимо нашим пријатељима из синдиката са којим остварујемо сарадњу али и бројним донаторима без којих би било јако тешко организовати манифестацију на овом нивоу, са оволиким бројем учесника.

Овде можете погледати пласман екипа и појединаца и добијене пехаре и медаље по дисциплинама:

ПОЛИЦИЈАДА „ЗЛАТИБОР 2017“ РЕЗУЛТАТИ 

  • МАЛИ ФУДБАЛ
  1. СГ Ариље
  2. СГ Пријепоље – граница
  3. РЦ Крагујевац

Најбољи играч: Горан Цвијовић (СГ Ариље)
Најбољи голман: Саша Јовановић (РЦ Крагујевац)
Најбољи стрелац: Ivailo Dancrev (Синдикална алијанса „Сигурност“ Бугарска)
Финале: СГ Ариље – СГ Пријепоље – граница 0:0 (пеналима 3:2)

  • БАСКЕТ

жене:

  1. СГ ДС ИЈ 92
  2. СГ Аранђеловац
  3. РЦ Нови Сад 1

Најбоља играчица: Милена Радуловић (СГ ДС ИЈ 92)

мушкарци:

  1. СГ ОЖ Краљево
  2. УСП Београд
  3. РЦ Лесковац

Најбољи играч: Срђан Секулић (СГ ОЖ Краљево)

  • ОДБОЈКА

мушкарци:

  1. СГ Пријепоље
  2. РЦ Ниш
  3. РЦ Ужице

Најбољи играч: Жељко Средојевић (СГ Пријепоље)

Финале: СГ Пријепоље – РЦ Ниш = 2:0

  • НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА
  1. СГ ОЖ Краљево
  2. СГ Ужице
  3. РЦ Крагујевац
  • СТРЕЉАШТВО

жене:

  1. Радица Стојановић (СГ Крушевац)
  2. Маја Товчевић (СГ Аеродром)
  3. Биљана Петровћ (СГ Крушевац)

мушкарци:

  1. Ђорђе Јањић (РЦ Нови Сад)
  2. Драгиша Трипковић (СГ Косјерић)
  3. Бојан Вранић (СГ ОЖ Краљево)
  • ТЕНИС

жене:

  1. Јасмина Лечић (РЦ Пожаревац)
  2. Ана Томашевић (РЦ Нови Сад)
  3. Милена Радуловић (СГ ДС ИЈ 92)

мушкарци:

  1. Душко Јосиповић (РЦ Нови Сад)
  2. Ненад Везировић (СГ Шид)
  3. Виктор Ратковић (СГ Пријепоље)
  • СТОНИ ТЕНИС

жене:

  1. Катарина Живуловић (СГ Аранђеловац)
  2. Ивана Ђурковић (СГ Аранђеловац)
  3. Јелица Ћебић (СГ Љубовија)

мушкарци:

  1. Драган Пољаковић (СГ Неготин)
  2. Желимир Пјевић (РЦ Нови Сад)
  3. Горан Даниловић (СГ Брус)
  • ТРЧАЊЕ

1000м жене:

  1. Александра Јаковљевић (РЦ Ваљево)
  2. Катарина Живуловић (СГ Аранђеловац)
  3. Биљана Шиљковић (РЦ Нови Сад)

2000 м мушкарци:

  1. Милорад Трифуновић (СГ Лазаревац)
  2. Жељко Средојевић (СГ Пријепоље)
  3. Драган Вишњић (СГ Инђија)
  • ПЕЦАЊЕ (мушкарци)
  1. Горан Ибрић (Дољевац)
  2. Иван Лазаревић ( Петровац на Млави)
  3. Синиша Ђорђевић (Дољевац)
  • ШАХ (мушкарци)
  1. Адеми Сеад (СГ Бујановац)
  2. Имери Фатмир (СГ Прешево)
  3. Далибор Максимовић (ОЖ Краљево)
  • ПИКАДО

жене:

  1. Марија Ћитић (СГ Ужице)
  2. Љиљана Мандић (СГ ДС ИЈ 92)
  3. Биљана Шиљковић (РЦ Нови Сад)

мушкарци:

  1. Блажо Лучић (СГ Раковица)
  2. Милан Биберџић (РЦ Нови Сад)
  3. Саво Бурић (СГ Лазаревац)

СВЕУКУПНИ ПОБЕДНИК – РЦ НОВИ САД

Последњи поздрав колеги и активисти Милану Милошевићу

С великом тугом у срцу, али и великим поносом што је био један од нас, обавештавамо све чланове Синдиката српске полиције и све колегинице и колеге, да је јуче 18. јуна, изненада преминуо наш активиста Милан Милошевић из Ниша, познатији под надимком Меклауд.

Милан је био оснивач и дугогодишни председник Синдикалне групе ССП – Ватрогасно-спасилачка јединица Ниш. Једно време је обављао и функцију члана Главног одбора ССП. Оставио је неизбрисив траг у синдикату, многе мање или веће битке водили смо и пребродили заједничким напорима. О њему као човеку најбоље сведочи бројност синдикалне групе и поверење које су му колеге дали да их заступа и бори се за њихова радна права.

Иза себе је оставио супругу Горицу и сина Милијана.

Сахрана ће бити обављена у уторак 20. јуна у 13,00 часова на Новом гробљу у Нишу.

Заинтересовани чланови синдиката могу се обратити руководству ССП РЦ Ниш ради организованог одласка на последњи испраћај и поздрав Милану.

Служба за информисање ССП

Отворена 10. јубиларна Полицијада

Златибор, 16.06.2017. године, – На прелепим спортским  „Максима кампа“, у присуству близу 800 учесника и гостију, свечано је отворена јубиларна десета Полицијада „Златибор 2017“ коју традиционално организује Синдикат српске полиције.

Највећу спортску манифестацију у оквиру Министарства унутрашњих послова отворио је председник ССП господин Лазар Ранитовић који се у свом говору на кратко осврнуо на положај запослених данас, али је пре свега изразио захвалност члановима на огромном одзиву и пожелео им фер борбу, спортске успехе и лепо дружење ван спортских терена.

Са нама су ове године гости из неколико синдиката из Србије, Словеније и Бугарске.

Након свечаног отварања отпочела су такмичења у већини од 12 спортских дисциплина, углавном су одиграни квалификациони мечеви, али су пале и прве медаље. У суботу рано ујутру стартују спортски риболовци а нешто касније и наставак такмичења у свим осталим дисциплинама. Завршетак такмичења је планиран за касно поподне а проглашење победника и додела награда најуспешнијим екипама и појединцима је предвиђено за вечерње сате, непосредно пре почетка свечане вечере за све учеснике 10. Полицијаде.

У прилогу можете видети неколико фотографија са отварања и одржаних такмичења. Опширнији извештај, са подацима о свим постигнутим резултатима и победницима по дисциплинама, очекује вас након завршетка Полицијаде.

Служба за информисање ССП

X ПОЛИЦИЈАДА: Списак учесника, екипа, сатница, пропозиције, остале информације…

Златибор, 16.6.2017 – Данас и сутра, 16. и 17. јуна на спортским теренима широм Златибора биће одржана јубиларна X Полицијада Синдиката српске полиције.

У прилогу су спискови учесника у појединачним спортовима и пријављених екипа, као и информације о времену и месту одржавања такмичења, подаци и контакт телефони руководилаца такмичења по спортским дисциплинама, као и пропозиције за сваки од спортова.

МАЛИ ФУДБАЛ
Систем такмичења: 23 екипе: 7 група по 3 екипе, пропласирана екипа из групе наступа у 1/4 финалу, као и победник дуела између две преостале екипе.
Руководиоци такмичења: Виктор Ратковић 064/8716878, Бобан Ђорђић 064/8005733 и Славиша Дејановић 064/8005689.
Време и место одигравања: петак 16-20h и субота од 9h на терену студентског одмаралишта „Ратко Митровић“.

БАСКЕТ
Систем такмичења: мушкарци – 17 екипа: 3 групе по 4 екипе и 1 група са 5 екипа, две првопласиране иду у 1/4 финале; жене – 5 екипа по систему свако са сваким.
Време трајања утакмице: 10 минута или до 16 поена.
Време и место одржавања: петак 16-20h и субота од 10h на теренима испред одмаралишта „Сунчани брег“.
Руководиоци такмичења: Никола Петровић 064/8716632 и Дарко Оцокољић 064/8716747.

ОДБОЈКА
Систем такмичења: 8 екипа: по куп систему.
Време трајања утакмице: на два добијена сета до 25 поена на два разлике.
Време и место одигравања: субота од 10h, терен испод студентског одмаралишта „Ратко Митровић“.
Руководилац такмичења: Душко Ристановић 060/6029000.

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА
Систем такмичења: 8 екипа: по куп систему.
Време и место одигравања: петак у 17.00h 1/4 финале и у суботa од 14.00h 1/2 финале, финале и за 3. место, терен испод студентског одмаралишта „Ратко Митровић“.
Руководилац такмичења: Горан Ристановић 064/2046636.

ПЕЦАЊЕ
Време и место одржавања: организован полазак аутобусом испред одмаралишта „Сунчани брег“ на језеро Вртуци у суботу у 5h.
Број учесника: 24.
Руководилац такмичења: Станко Јосиповић 064/9309321.

ТЕНИС
Систем такмичења: куп систем (19 такмичара у мушкој и 9 у женској конкуренцији).
Место и време одигравања: тениски терени „Гајеви“, субота од 9h.
Руководилац такмичења: Виктор Ратковић 064/8716878.

СТОНИ ТЕНИС
Систем такмичења: 33 такмичара у мушкој конкуренцији по куп систему и 6 у женској са две групе од по три такмичарке, након чега две првопласиране играју 1/2 финале.
Време и место одржавања: петак од 16-20h и субота од 9 часова (у женској конкуренцији само у суботу од 9 часова.
Руководилац такмичења: Горан Митић 064/8005400.

ТРЧАЊЕ
Пропозиције: 1.000м за жене (9 такмичарки) и 2.000м за мушкарце (14 такмичара).
Време и место одржавања: у петак у 18h окупљање на платоу испред одмаралишта „Сунчани брег“ ради организованог одласка до стазе.
Руководилац такмичења: Дарко Оцокољић 064/8716747.

СТРЕЉАШТВО
Дисциплина: ваздушна пушка (32 такмичара у мушкој и 6 такмичарки у женској конкуренцији).
Време и место одржавања: у петак у 16.30h окупљање на платоу испред одмаралишта „Сунчани брег“ ради организованог аутобуског превоза до стрељане у Севојну.
Руководилац такмичења: Мирослав Луковић 064/5100910.

ШАХ
Време и место одржавања: субота од 10h у студентском одмаралишту „Ратко Митровић“ (11 такмичара).
Руководилац такмичења: Зоран Шестовић 064/7066101.

ПИКАДО
Време и место одржавања: петак у 16h на теренима испред одмаралишта „Сунчани брег“, након чега ће 16 најбољих такмичење наставити у суботу од 9h (96 такмичaра и 25 такмичарки).
Руководилац такмичења: Ана Пантић 064/8005757.

Жреб за сва такмичења биће одржан у петак ујутру, након чега ће бити објављене жребне листе.

Угодан провод, лепо дружење и пуно среће и успеха!

Служба за информисање ССП-а

Policijada – bilten 2017
Prijavljene ekipe i info

ДЕСЕТА ПОЛИЦИЈАДА „ЗЛАТИБОР 2017“

Обавештавамо чланове Синдиката српске полиције да су припреме за јубиларну десету Полицијаду „Златибор 2017“ у пуном јеку. Ова спортска манифестација која је кроз године постала заштитни знак нашег синдиката, по први пут биће дводневна и одржана у петак и суботу 16. и 17. јуна на спортским теренима широм прелепе планине Златибор.

Сребрна олимпијка, Тијана Малешевић, отворила је прошлогодишњу манифестацију.

Ове године са нама ће се дружити наши драги гости, колегинице и колеге из Синдиката полиције Словеније и Алијансе „Сигурност“ из Бугарске. Такође, наши гости ће ове године бити и синдикалци из Самосталног синдиката путара Србије, из синдиката дуге традиције, који је препознао ССП као истинског борца за радничка права запослених.

Морамо нагласити да када неко спомене радничке спортске игре у Министарству унутрашњих послова, сви одмах помисле на ПОЛИЦИЈАДУ у организацији Синдиката српске полиције. А зашто је то тако најбоље говоре следеће чињенице:

– Ово ће бити 10. по реду „Полицијада“;
– Око 800 је очекивани број учесника и гостију;
– 12 је број заступљених спортских дисциплина у женској и мушкој конкуренцији.

Масован одзив чланова, као и велико интересовање за учешће код осталих запослених у МУП, дефинитивно отклања дилему, ако је уопште и постојала, о оправданости организовања спортско-забавних манифестација у периоду када сви радници у Србији, па и сви запослени у МУП, свакодневно губе своја радна права изборена још пре стотинак година. Успомене са прошлогодишње, озарена лица колегиница и колега на свакој до сада одржаној Полицијади, је оно што нам не дозвољава да посустанемо и прекинемо традицију. „Полицијада“ је заштитни знак ССП, али је одавно постала и симбол целог МУП. Јединствена је прилика за привремени бег од сурове стварности, краткотрајно опуштање и дружење полицајаца, ватрогасаца, жандарма, куварица и свих других радника МУП, чија су занимање изузетно стресна.

Подсећамо да је и даље на снази ранија одлука руководства Синдиката српске полиције да због великог интересовања радника МУП, могућност учествовања у спортским дисциплинама на „Полицијади“ имају само чланови нашег синдиката. Такође, подсећамо вас да сви запослени имају право на плаћено одсуство са рада због учешћа у спортским такмичењима у организацији синдиката а у складу са Посебним колективним уговором.

За све учеснике полицијаде обезбеђене су мајице са обележјима синдиката, вечера првог дана а другог дана манифестације сендвичи за доручак, ужина у току дана и свечана вечера уз неограничено пиће. Дужни смо подсетити и оне недобронамерне, којих нажалост увек има, да целу манифестацију финансирају донатори и сами учесници плаћањем котизације за учешће. Новац од синдикалне чланарине не користи се за ово дружење!

Награде за најуспешније појединце.

Жребање (извлачење) по спортским дисциплинама предвиђено је за 15. јун у 18,00 часова а распоред ће бити истакнут на огласним таблама и подељен свим капитенима екипа.
Спортске дисциплине које ће ове године бити на полицијади су:
• Мали фудбал
• Баскет
• Шах
• Риболов
• Стрељаштво (ваздушном пушком)
• Одбојка
• Рукомет
• Надвлачење конопца
• Тенис
• Пикадо
• Трчање
• Стони тенис

Ове године, по први пут, имаћемо и промоцију спортске дисциплине „Air soft“ коју ће одржати колеге из Удружења љубитеља тактичких, екстремних и Аирсофт спортова А.С.К.А. из Лазаревца.

Туристичка организација „Златибор“ обезбедиће водиче за обилазак Златибора и околине. Учесници Полицијаде који се не такмиче у некој од дисциплина имаће могућност да обиђу атрактивне туристичке дестинације као што су етно село Сирогојно, Стопића пећина и водопаде у Гостиљу. Све је ово бесплатно у организацији нашег синдиката само је такође обавезна благовремена пријава за колеге „туристе“ ради успешне организације.

Подсећања ради, на деветој по реду Полицијади прошле године 750 чланова ССП. Након целодневних спортских такмичења и туристичких обилазака уследило је дружење уз музику које потрајало до дубоко у ноћ. Људи су били презадовољни и организацијом и условима које пружају многобројна спортска борилишта. Неки су се радовали победама и медаљама, неки мало туговали због несрећних пораза, али оно што је најважније то је да је све прошло без иједне спортске повреде или ма каквог инцидента, и сви учесници су одлазећи понели лепе успомене уз само једно питање „Када ће следећа Полицијада?“.

Организациони одбор „Полицијаде 2017“, са председником одбора и шефом стручне Службе за спорт Славком Пузовићем, на челу, очекује да овогодишња манифестација по свим критеријумима надмаши прошлогодишња дешавања, доведе већи број учесника, донесе још више дружења и забаве као и вредне спортске резултате. РЦ ССП Ужице се већ доказао као успешан домаћин полицијада, а ово ће бити већ шеста која се одржава на Златибору.

За све додатне информације на располагању су вам председници ваших синдикалних група и регионалних центара, као и председник организационог одбора Славко Пузовић ( 064/800-55-20).

Шеф службе за информисање
Миле Лазаревић

  • 1
  • 2