Skip to main content

Дан: 3. август 2017.

Пропусти су озбиљни, последице трагичне – време је за оставке и смене!

Сведоци смо да је последњих неколико година у порасту број повређених ватрогасаца спасилаца приликом интервенција, а нажалост и појава интервенција са смртним исходом ватрогасаца спасилаца.

Синдикат српске полиције дужан је да јавно постави питање: У чему је проблем господо руководиоци Сектора за ванредне ситуације?

Да ли је разлог несрећа неадекватна радна и заштитна опрема којом су опремљени ватрогасци спасиоци? Да ли је разлог то што нико од оних који се баве набавком опреме, не чује захтеве професионалаца, који годинама траже адекватну радну и заштитну опрему, већ се воде одређеним сумњивим комбинацијама приликом набавки?

Да ли разлог лежи у катастрофално лошем стању возног парка, великом броју нерегистрованих а исправних возила и неадекватној ватрогасној опреми?

Да ли је можда један од разлога и недовољна ватрогасно спасилачка обука и непостојање било каквог тренинг центра за обуку?

Руководство Сектора за ванредне ситуације годинама уназад се бави подизањем капацитета одређених хуманитарних центара и организација а оно, за шта су именовани и задужени, да ли случајно, да ли намерно, не организују и не развијају.

Да ли је разлог лоша селекција и недовољна попуњеност ватрогасно спасилачких јединица а све боља попуњеност канцеларијских радних места?

Да ли је разлог и тај што ватрогасци спасиоци бивају експлоатисани супротно радно-правним прописима, а све са циљем да би „неко„ доказао како је све у реду и да систем функционише беспрекорно?

Да ли је разлог то што систем инспекцијског надзора функционише на принципу братско-кумовских комбинација, па грађани а и ватрогасци спасиоци страдају приликом интервенисања на објектима, коју нису ни смели да раде јер нису испуњавали основне услове за рад?

На свим овим питањима Синдикат српске полиције годинама је инсистирао код надлежних, али друга страна је увек имала оправдања и изговоре да то није баш тако те да синдикат има лошу слику и неоправдане захтеве. Сада господо одговорите да ли ћете Ви да храните породицу и децу погинулог ватрогасца спасиоца Милана Рмуша и како мислите даље да адекватно водите систем ванредних ситуација када сте изгубили поверење свих ватрогасаца спасилаца?

ССП захтева да се што хитније приступи побољшању услова рада и обуке Ватрогасно спасилачких јединица а све са циљем повећања безбедности грађана и имовине, али и самих ватрогасаца спасилаца. Сматрамо да то не могу спровести кадрови који су нерадом или лошим радом годинама уназад доказивали и коначно и доказали да нису у стању да адекватно воде систем, али су се адекватно изборили за своја места и своје интересе.

Стога од комплетног руководства Сектора за ванредне ситуације, начелника Предрага Марића и његових најближих сарадника захтевамо моменталне оставке као минимум моралности и исказивања осећаја одговорности.

Будући да, искрено речено, сумњамо у то да ће ико повући тај потез и оставку заиста поднети, следећи корак нам је захтев министру и Влади РС за смену надлежних, свеобухватну истрагу и процесуирање одговорних за стање у ком се СВС налази и губитак људских живота.

Председник синдиката
Лазар Ранитовић