Skip to main content

Месец: август 2017.

КОМАНДИР ОСЛОБОЂЕН ДИСЦИПЛИНСКЕ ОДГОВОРНОСТИ

Колико је само командира, начелника или руководилаца другог ранга, након указивања на проблеме, као једини одговор  „одозго“ добило налог „Снађи се, реши то. Премости. Смисли нешто.“?

И, као по команди, сви они смисле нешто, снађу се, премосте… Обично то захтева ход по ивици ножа, на граници легалног и нелегалног. Јер, шта то уопште значи „снађи се“? Набави од неког привредног субјекта или физичког лица оно што је министарство дужно да набави? Са једног неисправног али још увек нерасходованог аутомобила скини неки део и премести на други полуисправан? Неискоришћено гориво са картице неисправног камиона сипај у други, исправан, једини који је у возном стању а служба мора да функционише. Пожар, на пример, не може да чека, људе у невољи не занима да ли ти имаш горива за исправан камион. Очекују помоћ од тебе и твојих људи, а ти се „снађи“!

И то тако иде док се не умешају нечасни интереси. Нечији лични, да тог неког командира „који се снашао“ уклони и заузме његову позицију. И неки службени интерес, на пример Сектора унутрашње контроле, чији службеници, оправдавајући постојање сектора и свој нерад, измишљају кривична дела тамо где их нема.

Одличан пример свега наведеног јесте, сада већ бивши, командир Ватрогасно-спасилачке јединице у Пожеги. Радио и „сналазио се“, веран свом позиву, али и налозима „одозго“. Годинама је то функционисало како-тако, притисци велики, чак је и свој синдикални рад баталио, из Синдиката српске полиције се исчланио… Али, онда кад је требао да буде заштићен од свог Сектора за ванредне ситуације, остављен је на цедилу. Сви ти „одозго“ правили се невешти и неупућени, а њему је стављено на терет да је „сналазећи се, премоштавајући, смишљајући нешто“ прешао ту танку границу и направио кривично дело. А уз поднесену кривичну пријаву, одмах је пришивена и дисциплинска одговорност за нарушавање угледа министарства (ма шта то значило данас и какав тај углед уопште био).

Но, Синдикат српске полиције није попут послодавца, свом бившем члану пружио је најбољу могућу правну заштиту. Колегу заступа један од наших најбољих адвоката, а иначе смо синдикат који је, већ дуги низ година, познат по одличној правној заштити. Кривични поступак је још у почетној фази, очекујемо и да буде обустављен. А поступак утврђивања дисциплинске одговорности је решен онако како је само и могао бити – одговорности нема. То што је против неког поднесена кривична пријава не значи и да је крив, па тако ни да је нанео штету угледу МУП.

А сетимо се само да су пре годину и по дана хтели да нам, за такво нешто, деле отказе! Срећом, у предлогу најновијих измена тог Закона о полицији таква могућност се брише јер није ни праведна, а ни у складу са Уставом Србије.

Међутим, дефинитивно је време да ССП постави питање функционисања Сектора унутрашње контроле! Постоје ли елементи дисциплинске одговорности и нарушавања угледа МУП у оваквом њиховом раду? Која је уопште сврха његовог постојања? Рад на спречавању озбиљног криминала у нашим редовима или дисциплиновање непослушних и неподобних полицијских службеника?

У прилогу можете видети ослобађајућу пресуду за колегу Бешевића:

ПЛАЋЕНО ОДСУСТВО ЗА ПОЛАЗАК ДЕТЕТА У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

Синдикат српске полиције подсећа све колегинице и колеге које у септембру у школу шаљу ђака првака да имају право на два радна дана плаћеног одсуства по том основу – полазак детета у први разред основне школе.

У прилогу је образац захтева за коришћење плаћеног одсуства по овом основу, који свако од вас једноставно може прилагодити сопственим потребама.

Саветујемо и да, због претходних лоших искустава са овим и сличним захтевима за коришћење плаћеног одсуства, захтев саставите у два примерка и предате на писарници ваше организационе јединице, којом приликом ће вам вратити један примерак оверен заводним печатом и уписаним датумом предаје на писарници. На овај начин ћете имати доказ да сте захтев и поднели. У супротном су могуће злоупотребе које је веома тешко доказати. Наравно, захтев можете предати и лично непосредном старешини, али је у том случају потребно да вам се на вашем примерку захтева потпише непосредни старешина и упише датум када сте му захтев предали.

ОБРАЗАЦ: Захтев за плаћено одсуство за полазак детета у школу

Служба за информисање ССП

У Кабинету о предлогу измена и допуна Закона о полицији

Београд, 24.8.2017. године, – У палати „Србија“ одржан је састанак између делегације Министарства унутрашњих послова и Синдиката српске полиције. Испред Министарства састанак је водила државни секретар госпођица Дијана Хркаловић, уз учешће заменика шефа кабинета министра Светомира Радића. Делегацију ССП предводио је председник Лазар Ранитовић, а учествовали су још заменик председника ССП Миле Лазаревић, генерални секретар ССП Виктор Ратковић и члан Главног одбора ССП Синиша Ћук.

Поред анализе тренутне ситуације и сарадње на релацији Министарство-синдикат, где је истакнуто обострано задовољство новим приступом сарадњи уз квалитативне помаке у ефикасности решавања проблема запослених, централна тема састанка су биле најављене измене Закона о полицији.

Увидом у Предлог измена и допуна закона о полицији, на први поглед се стиче утисак да ће предложене измене знатно поправити недоречености и нелогичности у важећем закону. Послодавац је, већину примедби синдиката из предходних годину и по дана препознао као оправдане, уважио их и уврстио у овај предлог. Наравно, потребна је подробнија анализа целокупних предлога измена, након које ћемо као организација дати свој коначни суд, али већ сада можемо навести неколико компаративних предности предложених измена у односу на постојећи Закона о полицији:

  • Предложено је брисање спорне одредбе члана 172. којим је практично укинута презумпција невиности полицијских службеника. На тај начин ће бити отклоњена опасност од неоснованог раскида радног односа.
  • Предложено је брисање одредбе у вези са накнадом трошкова доласка на посао и одласка са посла, а која је била у супротности за Законом о раду и којом је било предвиђено нереално ограничење накнаде искључиво у оквиру општине рада.
  • према предложеном, полицијским службеницима ће се, осим овлашћених службених лица (ОСЛ), сматрати и лица на посебним дужностима која обављају друге унутрашње послове у непосредној вези са полицијским пословима и послове заштите и спасавања.
  • Предложено је проширење листе полицијских послова (извршавање послова утврђених прописима о држављанству, пребивалишту, личним и путним документима и управних послова из прописа о безбедности саобраћаја, оружју, приватном обезбеђењу и детективској делатности).
  • Поред службених значки и службених легитимација полицијских службеника предложено је увођење службене легитимације државних службеника, а која би служила искључиво за идентификацију и доказивање својства државног службеника за рад у Министарству.
  • Премештаји полицијских службеника на упражњена извршилачка радна места истог ранга биће омогућени без интерних конкурса.
  • Одличан предлог је и то да се приликом одласка у старосну пензију полицијском службенику утврђен износ пензије увећава се за 20%, а осталим запосленима у Министарству за по 1% за сваку годину ефективног рада проведено у статусу полицијског службеника, максимално до висине од 20%.
  • Предложеним новим чланом 173а, такође се као изузетак од примене Закона о пензијском и инвалидском осигурању као темпорална норма, уводи и право на старосну пензију пре испуњења општих услова за стицање старосне пензије. Наиме, постоји одређени број полицијских службеника који су 15 и више година стажа провели на посебно сложеним, специфичним односно оперативним пословима који захтевају посебну обученост и психофизичку спремност. За ове категорије полицијских службеника који су током свог радног ангажовања у Министарству дали изузетан допринос и који су обављали послове који се након навршења одређених година живота не могу обављати на начин и по стандардима захтеваним за ту професионалну делатност и чиме се полицијски службеник током извршавања наведених послова доводи у непосредну животну и здравствену опасност, уведена је могућност пензионисања.
    Министар одлуком утврђује организационе целине у којима се обављају или су се обављали описани послови.

На састанку смо државном секретару предали и наше предлоге измена Закона о полицији које је ССП припремио у предходном периоду и који се у значајној мери поклапају са нацртом Министарства. Наишли смо на разумевање и верујемо да ће добар део наших предлога бити уврштен у коначни предлог закона и да ћемо на тај начи још више унапредити Закон о полицији.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Баталите пиротехнику, поубијасмо се без рата!

Застрашујућа вест која нам стиже из околине Чачка, да је десетогодишњој девојчици разнет грудни кош на породичном весељу приликом активирања „топовског удара“ од стране једног од гостију, поново отвара стара питања и буди неверицу!

Колико је још повређене деце и одраслих потребно пре него што се дозовемо памети?

Упркос редовним предновогодишњим апелима Синдиката српске полиције, упркос апелима  Министарства унутрашњих послова да се избегава употреба пиротехничких средстава, да се купују, ако се већ купују, само она „слабија“ средства и само код проверених трговаца, ситуација је из године у годину све лошија. Једноставно, људи остају глуви на апеле, очигледно да нам разум није јача страна. Не помажу ни бројни примери попут овог најсвежијег, где људи бивају тешко повређени и неретко остају трајни инвалиди. Изгледа да само лична трагедија има ефетка, тек онда људи схвате опаснот али је тада обично већ касно.

Да као друштво не бисмо чекали нереално, на свест већине грађана, потребно је да држава предузме одлучније кораке у настојању да се сузбије (зло)употреба пиротехнике. Кад превенција затаји, потребно је појачати репресију, те позивамо министра Небојшу Стефановића да МУП иницира измене одговарајућих прописа у том смеру.

С обзиром да је за тако нешто ипак потребно време, ми још једном апелујемо на грађане да не купују пиротехничка средства разорне снаге, али и позивамо трговце да приликом продаје тих средстава купце добро упознају са начином њихове употребе безбедним и за кориснике и за околину!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Овде можете прочитати вест са Медиапортала:

 

http://www.mediaportal.rs/2017/08/21/umalo-tragedija-porodicnom-slavlju-cacku-devojcici-10-topovskim-udarom-raznet-grudni-kos/

Због шаке евра   ПРОГОН СИНДИКАЛНОГ АКТИВИСТЕ 

Сви се сећате холивудског блокбастера „За шаку долара“, па наслова из медија „За шаку гласова“ а овај догађај би могли подвести под рубрику Веровали или не, са насловом „За шаку евра“.

Наиме, известан број активиста, некада великог, репрезентативног синдиката, неретко губи осећај реалности и везу са тлом. Опије их осећај моћи, који наизглед имају, лажна наклоност високих представника МУП-а, задобијена пре свега захваљујући продаји радничких интереса од стране врха тог синдиката, постају бахати и осиони. Опремајући полицијске станице путем „донација“, добијених често и од сумњивих привредника, стичу „углед“ код старешина, крче себи пут напредовања, почињу да се понашају као да су те станице њихова лична власништва. Мада ретко долазе у те своје станице, мало слободни дани од МУП-а, мало боловање, па није страшно и ако се на боловању присуствује фудбалским утакмицама, ако се на време не доставе дознаке, све ће се то заборавити и послодавац ће на то да жмури на једно око, али ће наплатити, када буде потребно, издајом општих интереса полицијских службеника.

Међутим, када полицијски службеник, активиста неког другог синдиката, овог пута случајно баш Синдиката српске полиције, својим радом, образовањем и односом како према колегама, тако и према послу, заслужи поверење колега и привуче их себи, долази до љутње, беса, па и панике због страха од губљења моћи, утицаја, могућности напредовања, а можда и због неиспуњених обећања датих послодавцу… Јер замислите само, толико донација, толико понижавања, толико улизивања онима изнад себе и на крају ти људи окрећу леђа и одлазе у други синдикат. Грозно, је л да?

Елем, у једном граду, на западу Србије, приликом редовне контроле на граничном прелазу, наш активиста открива лица која су покушала да из БиХ, прокријумчаре већу количину нафтних деривата из БиХ у Србију. Колега контактира са тужиоцем који се изјашњава да у радњи тих лица има елемената кривичног дела кријумчарења. Пошто радници Управе граничне полиције не поступају по том кривичном делу, колега професионално наступа, и о утврђеном обавештава раднике Одељења криминалистичке полиције. Како је завршена смена нашег активисте, а нема елемената за даље његово ангажовање он одлази са граничног прелаза. Међутим, док колега инспектор стигне из полицијске станице, негде се „изгубио“ један део нафтних деривата и лица пролазе без санкција, само бивају враћени назад у Босну и Херцеговину са кријумчареним горивом, без царинског прекршаја или кривичне пријаве.

Али то није све, заплет креће око два месеца касније. Власник тог возила и робе у њему није макар било ко. Не, он је велики донатор још „већег“ синдиката. Дао им је човек 1000 евра донације и постао заслужни носилац значке тог синдиката! И сад ће ту њему неко да контролише возило и робу… Свашта, па није се џаба трошио! Зато следи жалба даваоцима значке да не може нормално да ради, а онда и званична притужба на рад нашег активисте, потписују је сва четири лица затечена у покушају преноса нафте. Да, они потписују, ал кажу добри познаваоци прилика да је притужбу писао адвокат. Погађате, ради се највероватније о правном заступнику тог „великог“ синдиката. Да ли треба напоменути да су делови притужбе преписани из Електронског дневника догађаја, сатница долазака и одлазака колега са граничног прелаза и сл, за неверовати, али тако је. Питамо се, коме је намењена поменута евиденција, кријумчарима или полицијским службеницима?

Не сумњамо, да ће све ово бити разјашњено, овај текст и пишемо након што су сва лица у поступку дала своје изјаве. Такође ми гајимо наду да су колеге које поступају по притужби људи од интегритета, да ће поступити „ни по бабу ни по стричевима…“ и утврдити да одговорности нашег активисте нема и не може бити, али ово заиста представља пре свега безобразлук и велики скандал.

Ривалство синдиката је пожељно када је здраво, али ово превазилази границе доброг укуса и лепог васпитања. О кодеску полицијске етике да и не говоримо, давно су се они ње одрекли. Поделили су стотине значака, које често бивају пронађене и код осведочених криминалаца, оптуживаних и осуђиваних и за најтежа кривична дела. Превише простора би нам одузело набрајање свих случајева, споменућемо само скорашњи случај у Љубовији и подсетићемо се на време акције „Сабља“.

Овде на делу немамо здраву конкуренцију, већ огољену бахатост и силеџијство. То нећемо дозволити, заштитићемо нашег активисту а тиме и све поштене полицијске службенике који желе да раде по савести и професионалним начелима, без страха од освете криминалаца и њихових заштитника.

На потезу су Министар унутрашњих послова, Сектор унутрашње контроле и тужилаштво. Чекамо резултат.

П. С. Поменута лица су поново, пре пар дана (17.08.2017), покушала да прокријумчаре гориво, када су опет, наравно када је наш активиста био присутан, враћени са улаза у Р Србију са већом количином нафтних деривата.

Нашег активисту нису застрашили, а ССП је увек уз своје чланове.

Један је ССП.

Служба за информисање ССП

ССП на крову Балкана!

Полицијски службеник Драган Васић, члан синдиката српске полиције, СГ Лозница, велики је љубитељ природе и путовања, што је доказао и оволетњим путешествијем од Лознице до Бугарске. Но, он није обичан путник, његова још већа љубав јесте бициклизам а на путу је са њим била и његова највећа љубав, његова мезимица, ћерка Анђелка, одличан студент медицине.

Пут од Лознице до планине Рила у Бугарској, до самог врха Мусала који је са 2925 метара надморске висине највиши врх Балканског полуострва и буквално „Кров Балкана“ прешли су бициклима за пет дана. Наравно, пут их није водио аутопутевима, најкраћом раздаљином, већ су изабрали руту кроз природу, лепе крајолике и занимљиве градиће. Тако су на овом пропутовању посетили Ваљево, Косјерић, Пожегу, Ариље, Ивањицу, манастир Студеницу, Ушће, Јошаничку Бању, Блаце, Прокупље, Брус, Лесковац, Власинско језеро, Сурдулицу, Босилеград…

Током свих пет дана путовања Драган и Анђелка су поносно истицали заставу Синдиката српске полиције фотографишући се у сваком граду који су посетили. Посебно вредна и нама најдража јесте фотографија направљена на самом врху Мусала са раширеном заставом нашег синдиката.

Ово путовање Балканом забележило је и доста медијских кућа. Заиста смо поносни на Драгана, захвални му за промоцију синдиката и спремни да помогнемо у организацији неког следећег путовања.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

ПИ ЛИМАН СЛУЖИ СВОЈИМ ГРАЂАНИМА – ГАШЕЊЕ НИЈЕ У ЊИХОВОМ ИНТЕРЕСУ!

Према писању медија Полицијска испостава Лиман у Новом Саду биће затворена почетком септембра. Иако разлози ове изненадне одлуке нису познати, јер се овим поводом из ППУ у Новом Саду још увек нико није званично огласио, медији шпекулишу да је разлог намера приватног инвеститора да на том месту изгради стамбени комплекс. Сумњу подгрева и чињеница да се, након последње измене урбанистичког плана, на том простору не спомиње постојање јавних служи (месна заједница и полиција), што је раније био случај, већ само стамбена зграда до четири спрата са поткровљем и подземном или сутеренском гаражом.

Вест је одмах узнемирила, како грађане овог дела Новог Сада који сматрају да ће њихова безбедност бити мања, тако и полицијске службенике ПИ Лиман, који би, према овој вести, били премештени у ПИ Стари град.

Но, нећемо се бавити медијским шпекулацијама, већ ћемо покушати да изнађемо објективне разлоге за укидање ПИ Лиман, а, с друге стране, опет објективно, указати на оправданост и неопходност постојања ове полицијске испоставе.

Садашња ПИ Лиман је формирана пре 8 година, када је тадашња 1. полицијска станица подељена на ПИ Стари град и ПИ Лиман. Обухвата подручје месних заједница Вера Павловић, 7. јул, Лиман III, Иво Андрић и Острво, што је простор од око 1,2км2, на којем живи окo 50.000 становника. Систематизована је као полицијска испостава 3. категорије. У њој ради нешто више од 30 запослених. На овом подручју налази се неколико објеката од виталног значаја: зграда НИС-а, Дом здравља, Новосадска топлана, Институт заштите на раду, Институт за заштиту јавног здравља, касарна Војске Србије, бродоградилиште, неколико студентских домова, зграде месних заједница, неколико дечијих вртића и предшколских установа, пет основних, две средње и једна виша школа, верски објекти (цркве, џамија, гробља и др.), тржни центар „Меркатор“,…

Имајући у виду наведене податке недвосмилено произлази да је потреба постојања ПИ Лиман оправдана, а како би се очувала безбедност грађана и виталних објеката.

Такође, имајући у виду званичне статистичке податке, на подручју ПИ Лиман континуирано расте број становника, али, нажалост, и број кривичних дела. И управо због повећане стопе криминалитета, а самим тим и обима посла полицијских службеника који овде раде, те добрих резултата на сузбијању криминалитета, већ извесно време постоји идеја, не о укидању, већ прерастању ПИ Лиман у полицијску испоставу 2. категорије. Примера ради, на подручју ПИ Лиман извршено је тек нешто мање кривичних дела него на подручју ПИ Детелинара, а ПИ Детелинара је ПИ 1. категорије. Чак је и најмлађа ПИ у Новом Саду – ПИ Ново Насеље – ПИ 1. категорије. Имајући у виду ове податке, поставља се питање зашто се одустало од те дугогодишње идеје да ПИ Лиман постане ПИ 2. категорије, већ се, напречац, без образложења и видљивог разлога, намерава њено гашење?

Идеја гашења ПИ Лиман се коси и са свеобухватним пројектом Министарства унутрашњих послова „Полиција у локалној заједници“, чији је циљ остваривање и унапређење обостраног поверења и сарадње полиције и грађана, а тако што ће се, између осталог, полиција и полицијски послови приближити грађанима управо на том најнижем нивоу – нивоу месних заједница, квартова, стамбених зграда. Гашењем ПИ Лиман постигао би се сасвим супротан ефекат – полиција би се удаљила од грађана. То удаљавање би за последицу имало смањење међусобног поверења између грађана и полиције, што свакако отвара простор за људе „са оне стране закона“.

Треба истаћи и да је објекат ПИ Лиман пре две године у потпуности окречен, да су постављени ламинат и клима уређаји, којом приликом су чак и полицајци самоиницијативно издвајали средства. Тако да су наводи из саопштења ППУ у Новом Саду о неусловности овог објекта и да је то разлог гашења ПИ Лиман – потпуно нетачни. Заправо, ово је једна од уређенијих ПИ. И ова чињеница – да је објекат ПИ Лиман реновиран и адаптиран, иде у прилог да је план био да полицијска испостава ту буде трајно. Ни помена о било каквом „гашењу“! У супротном – чему ова улагања?! Ако су се, пак, у међувремену, појавиле нове околности (нама, грађанима и полицијским службеницима непознате), које су то околности због којих се на пречац доноси оваква одлука?

Надамо се да МУП и ППУ у Новом Саду имају у виду све ове чињенице и да ће, уколико је одлука о гашењу донета, одлуку преиспитати, пре свега у интересу безбедности грађана подручја које покрива ПИ Лиман, а потом и у интересу запослених, те рационалног утрошка средстава, донети исправну одлуку и ПИ Лиман оставити на свом месту – на месту где најбоље служи својим грађанима.

У сваком случају, желимо да, заједно са грађанима, будемо упознати са разлозима доношења овако битне одлуке.

Генерални секретар ССП
Виктор Ратковић

ДЕПЕШЕ О ПОЛУГОДИШЊЕМ ОЦЕЊИВАЊУ И ПРИПРАВНОСТИ

Сарадња између Синдиката српске полиције и Радне групе МУП за сарадњу са синдикатима, којом од скоро руководи државни секретар Дијана Хркаловић, даје прве позитивне резултате. Након наше иницијативе, односно указивања на пропусте старешина на нижем нивоу, уследила је хитна координирана реакција Кабинета министра, Сектора људских ресурса и Дирекције полиције што је резултирало двема инструктивним депешама послатим данас на терен.

У депеши Сектора људских ресурса послатој на терен потврђује се наша примедба са састанка да велики број запослених у Министарству још увек није није оцењен, односно да цжпрви циклус оцењивања за 2017. није завршен до краја јула, у складу са Уредбом о оцењивању полицијских службеника и других запослених. Такође, у депеши стоји и напомена да ће апликација бити информатички закључана и да унос оцена неће бити могућ те старешине треба да под хитно заврше своје обавезе.

У депеши Дирекције полиције појашњава се институт приправности и потреба сврсисходног одређивања тог статуса запосленима у циљу обезбеђења нормалног функционисања службе али уз вођење рачуна о рационалности трошкова.

Ипак, ма колико депеша била јасна и прецизна, на локалном нивоу се опет јављају појединци међу старешинским кадром у Одељењима полиције који је тумаче на неки свој начин који не доприноси нити ефикасности организационих јединица нити задовољству запослених. Синдикат српске полиције то неће немо посматрати и толерисати већ ћемо на наредном састанку именовати те квазистручњаке који крше радна права запослених не би ли се тако, мисле они, омилили претпостављенима.

Ово је огољени пример онога на шта ССП често указује – незадовољство запослених условима рада често је сасвим неосновано усмерено на врх МУП и самог министра. Заиста, да ли је министар одговоран за непоштовање Правилника о приправности? Ако је усвојен и послата је депеша на терен шта је још потребно да би га неки локални шерифи применили у пракси? Да ли их боли она напомена о сврсисходности и рационалности, па се држе оне „кад нема за мене, нема никоме“!? Закон о полицији је у домену приправности врло јасан, не прави разлику међу запосленима, односи се на старешине подједнако као на било ког извршиоца и овакво понашање начелника Одељења полиције представља драстично кршење закона.

Да ли су одговорни министар и начелница Сектора људских ресурса због непоштовања процеса оцењивања и прошуштене прилике да запослени буду упознати са добијеним оценама? Је ли министар или командир крив за неправилан обрачун нанаде за „путне трошкове“ или за то што се распоред не прави за барем два дана унапред?

ССП никада није имао проблем да кажу истину, ма колико горка била. Када треба и кога треба, први смо ту да критикујемо, па и министра. Али и да похвалимо препознавање проблема, брзе реакције и решеност да се пропусти отклоне а неправде исправе. Овог пута смо ту да похвалимо Радну групу, посебно њене чланове из Сектора људских ресурса и Дирекције полиције и да напоменемо да још увек чекамо реакцију представника из Сектора за ванредне ситуације.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Синдикат српске полиције у локалној заједници Апатин

У организацији Синдиката српске полиције, Синдикалне групе Апатин 11.08.2017. године на Купусинској чарди организован је турнир у одбојци на песку. На турниру учешће су узеле: две екипе Дома за старе и пензионере, једна екипа Центра за социјални рад и Синдиката српске полиције за коју су наступали и радници Хитне службе Дома здравља Апатин. У веома занимљивој и позитивној атмосфери са пуно лепих потеза и смеха, више знања и спортске среће су показале обе екипе Дома за старе и пензионере које су се нашле у финалу, тако да је било познато у чије ће руке отићи титула победника. Треће место је освојила екипа Центра за социјални рад, која је у неизвесној завршници у одлучујућем трећем сету однела победу домаћину турнира.

Председник Синдиката српске полиције, СГ Апатин  Александар Мраовић  уручио је диплому за освојено 1. место капитену екипе Дома за старе и пензионере Жељки Савић и честитао на показаном знању и вештини које су показале у освајању ове награде. Захвалнице за синдикални допринос и сарадњу са нашим синдикатом додељене су: директорици Дома за старе и пензионере Живков Слађани, директорици Центра за социјални рад Сучевић Николини и шефу Хитне службе дома здравља Апатин др Ситвук Бранку.

После завршене церемоније додела награда и признања уследило је целодневно дружење, купање и пецање, док је увече приређена свечана вечера за учеснике.  Председник СГ Апатин, Александар Мраовић на крају се захвалио представницима свих институција и  члановима СГ Апатин што су увеличали овај догађај и са радошћу најавио да ће се овај турнир одржавати и у будућности, како би и даље кроз забаву и дружење мењали искуства и знања у нашим струкама и тако увек били доступни и способни да одговоримо на све задатке који су стављени пред наше службе, а све у циљу помоћи нашим грађанима Републике Србије због којих и постојимо.

Синдикална група Апатин

председник

Александар Мраовић

БЕЗБEДНОСНИ УПИТНИЦИ – О ЧЕМУ ЈЕ ЗАПРАВО РЕЧ?

У последњих неколико дана у појединим организационим јединицама МУП-а СВИМ ЗАПОСЛЕНИМ су дељени безбедносни упитници ради попуњавања и обраде података о запосленима, члановима њихових породица, мајкама, очевима, бабама и дедама… Како од стране руководилаца који су делили ове упитнике није било одговарајућег објашњења о разлозима и сврси ових упитника, то је код великог броја запослених изазвало узнемирење и помисао да је реч о некој новој „анализи ризика“.

Како нешто овако није било најављено од стране МУП-а, председник ССП Лазар Ранитовић је од надлежних у Кабинету министра и Сектора за људске ресурсе затражио образложење. Објашњено је да предметни безбедносни упитници НИСУ НАМЕЊЕНИ ЗА СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ, ВЕЋ ИСКЉУЧИВО ЗА ОНЕ КОЈИ ИМАЈУ ПРИСТУП И ОБРАЂУЈУ ПОСЕБНО ОСЕТЉИВЕ И ТАЈНЕ ПОДАТКЕ, па се безбедносне провере врше у оквиру поступка доделе сертификата за коришћење и обраду посебно осетљивих података.

Из овог произлази да су руководиоци појединих организационих јединица погрешно протумачили да упитнике треба да попуне сви, а не само поједини запослени. Због тога ће руководиоци организационих јединица који су погрешно разумели овај задатак бити контактирани и биће им детаљно објашњени разлози и сврха попуњавања безбедносних упитника.

Такође вас позивамо да нас известите у којим организационим јединицама се попуњавање безбедносних упитника захтева од свих запослених, како бисмо благовремено реаговали и проблем отклонили.

Свакако вас подсећамо да, сходно члану 15. Закона о заштити података о личности, пре било каквог прикупљања и обраде података, испитаник мора бити упознат са сврхом прикупљања и обраде података, начина коришћења података, идентитета или врсти лица која користе податке, (не)обавезности давања података и правном основу за прикупљање података, као и добровољности за давање података и њихову обраду; праву да пристанак опозове, као и правне последице опозива, правима која нам припадају у случају недозвољене обраде… Дакле, уколико вам неко тражи одређене податке, од њега захтевајте да вам саопшти све напред наведено.

Служба за информисање ССП
  • 1
  • 2