Skip to main content

Дан: 9. септембар 2017.

Већ осуђен за покушај убиства а на слободи!?

Синдикат српске полиције најоштрије осуђује још један напад на полицајце, овог пута покушај убиства полицајца Драгана Чекановића, на дужности, у Новом Пазару и тражи максималну затворску казну за извршиоца.

Оно на шта ми, као синдикат, већ дужи низ година указујемо, исувише благу казнену политику према нападачима на полицијске службенике, коначно су схватили и они најодговорнији у МУП, али друштво, као целина и даље није свесно опасности којој је изложено. Држава у којој полицајац није довољно заштићен никако не може бити гарант безбедности обичних грађана.

Управо због тога смо и организовали протестно окупљање испред суда у Новом Саду 6. фебруара ове године. Зато поздрављамо оштру изјаву министра Стефановића који је данас позвао тужилаштво и правосуђе у целини да најстроже казни починиоца. „Наше друштво треба да пошаље снажну поруку да је овако нешто недопустиво, да је напад на полицајце напад на државу, јер припадници МУП-а чувају безбедност Републике Србије и сваког нашег грађанина. Очекујем да тужилаштво и други правосудни органи најоштрије казне починиоца и пошаљу поруку да овако нешто нећемо толерисати“ рекао је министар Стефановић.

Не можемо ни овог пута а да не приметимо да се историја опет понавља, да је ухапшени Џ. К. (1983.) вишеструки извршилац разних кривичних дела и да иза себе има још једно убиство у покушају, за које је осуђен на шест година затвора и чека потврду Апелационог суда. А ми питамо зашто је чекао на слободи и докле ће да чека? Док неког заиста не убије? Суд му даје прилику за поправни, да не остане само на покушајима!

Морамо подсетити јавност и на догађај, такође у новом Пазару, када је својевремено криминалац испалио неколико десетина пушчаних метака, ранио полицајца и неколико пролазника, али није осуђен за убиство у покушају. Суд је проценио да се радило о шенлучењу, каубојштини, шта ли већ…

Руководство ССП жели да се јавно захвали начелнику Полицијске управе Нови Пазар Решаду Џанковићу, као и министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу, на правоременим и адекватним реакцијама након рањавања колеге на дужности. Поменути су учинили све да повређени колега буде збринут на прави начин и добије најбољу могућу негу а предузете су и све потребне мере које су и резултирале брзим лишавањем слободе починитеља овог кривичног дела, захваљујући пре свега професионалном раду колега из Пазара.

Служба за информисање ССП