Skip to main content

Месец: октобар 2017.

БЕЗ УБИЦА ДЕЦЕ НА УЛИЦИ!!!

Синдикат српске полиције поздравља успешан завршетак акције фондације „Тијана Јурић“ којом су прикупљани потписи на иницијативу за увођење казне доживотног затвора.

Како је раније данас саопштено из те фондације, за само неколико дана скупљено је близу сто хиљада потписа грађана. Тачан број потписа знаће наредних дана, након административно-техничке обраде и предавања Народној Скупштини.

Наведена фондација је покренула иницијативу са идејом да убице деце, малолетника и трудница буду кажњавани осудама на доживотну робију и без права условног отпуста. Без обзира на примедбе и дилеме правника било је дивно видети праве реке људи, где су по киши и ветру читаве породице стрпљиво чекале на ред да својим потписом пруже допринос како убице деце не би слободно шетале улицама.

Без икакве сумње, народ је исказао јединствен став, сада је држава на потезу. Сви одговорни грађани наше земље, а нарочито родитељи, немају дилему да ли држава мора учинити тај важан корак у правцу безбедности деце. Небројени су примери убица повратника који након издржавања казне понављају најтежа кривична дела и то се мора спречити.

Што се тиче очекивања да ће бити примедби Савета Европе по овом питању, ми сматрамо да се продужењем саме казне не укида право осуђеника на ублажавања казне. Подсећамо јавност да је у Србији тренутно око 70 кажњеника осуђених на казну од 40 година затвора од којих је 35 осуђено због силовања и убистава малолетних лица. А посебно наглашавамо да је од њих чак 34 повратника. Само један убица је имао чист досије пре извршења злочина!

Верујемо да ће држава имати снаге да спроведе вољу народа чиме ћемо постати безбедније друштво за наше најмлађе!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Меморијални турнир „Хероји Југа 2017“

Власотинце, 25.10.2017. године – У организацији Синдиката српске полиције – Регионални центар Лесковац, У СРЦ Власина са почетком у 10,00 часова одржан је VI меморијални турнир у малом фудбалу под називом “Хероји Југа 2017“. Турнир је отворио председник РЦ Лесковац Срђан Јовић, а испред ГО ССП-а присуствовали су чланови Срђан Трајковић и Славиша Дејановић. На почетку, у име главног одбора ССП и председника синдиката Лазара Ранитовића, Славиша Дејановић је похвалио главне организаторе меморијала и позвао играче на фер игру.

Иако су на времене обавештени и позвани дописом, испред представника послодавца тј. испред ПУ Лесковац се нико није појавио на отварању турнира, нити смо добили икакав одговор.

На турниру је учествовало 11 екипа, међу којима је била и екипа полиције Словеније, те је и ове године овај меморијални турнир понео епитет међународног меморијалног турнира.

Пласман екипа:

  1. УСП Београд
  2. РЦ Лесковац
  3. РЦ Панчево

Најбољи играч  Стаменковић Денис  -УСП Београд

Најбољи стрелац Чорогар Бојан  -РЦ Панчево

Најбољи голман Стојановић Данијел  -РЦ Лесковац

 

Фотографије са меморијалног турнира „Хероји Југа 2017“

 

Служба за информисање ССП

ОДВАЈАЊЕ КУКОЉА ОД ЖИТА!!!

Руководство Синдиката српске полиције поручује својим члановима али и свим осталим запосленим у МУП да се ништа епохално не догађа, нити се пак синдикат распада, како тврде они који су управо у тој фази. ССП је никада јачи и никада бројнији, са више од 1000 чланова преко границе потребне за признавање статуса репрезентативног синдиката. Управо та чињеница јесте оно што душебрижнике и плаши, јасно им је да ускоро следе преговори за потписивање новог ПКУ, а наше учешће у том процесу не одговара ни послодавцу ни тренутно репрезентативним синдикатима који нису оправдали поверење запослених и зато континуирано падају.

Док славодобитно приказују бројно стање ПСС ти исти из НСП своје цифре крију као змија ноге! Зашто? Зашто не прикажу наше бројно стање те тако докажу да се распадамо? Размислите! Није тешко закључити.

Супротно томе, супротно очекивањима наших супарника, ССП расте, бројнији смо неголи првог пре првог удара послодавца на нас, када су сви очекивали наше рушење попут куле од карата. Стога је на делу „Удар 2“ на ССП. Очајнички им је потребно да заиставе наш раст, али се историја не може зауставити, никоме то није пошло за руком. Диноауруси су прошлост!

Наводна „синдикална бомба“ и трансфер године, како именују прелазак двојице наших активиста нису ништа друго до ЧИШЋЕЊЕ РЕДОВА Синдиката српске полиције!

ССП СЕ НИКАДА НИЈЕ ЦЕПАО –
ОД ССП-а СУ ОТПАДАЛИ!!!

Не може нама НСП одузети ниједног члана. Јер ми се не боримо за исте чланове. Јер ми немамо исти пут и не вoдимо исту борбу. Наша је борба синдикална, борба за радничка права, за достојанство полицијске професије, а њихова „борба“ је „борба“ за усколичне интересе и живот без својег ја.

Идемо даље. Сваки дан је за свакога од нас прилика за један нови решен проблем, за један нови корак напред, за једног новог члана и саборца!

МИ ЧЛАНОВЕ НЕ КУПУЈЕМО, НЕ НУДИМО ШАКУ ПУНУ ЗЛАТА ВЕЋ ЧИСТЕ РУКЕ И ЗЛАТНО СРЦЕ!!!

“Добровољно, без икаквих притисака и на личну процену смо приступили Независном синдикату полиције. Независни синдикат полиције већ дуже време далеко боља опција што смо данашњим присутпањем и званично потврдили”

Овим речима, ничим изазван, обратио се јавности наш бивши активиста и тако покушао да оправда мотиве преласка у НСП. Психологија није наука од јуче, а она каже да је моћ подсвести веома јака. Када неко има потребу да се брани и то ради, при томе негира некакве притиске, заиста је све јасно и нема много потребе даље полемисати. Његове речи су најбоља потврда тачности информација које стижу до нас – њих двојица су уцењени и купљени. Уцењени нечим што ће пре или касније испливати на површину, купљени руководећим радним местима, плаћеним одсуствима и службеним возилима на личном задужењу.

Ова слављеничка изјава, како је „НСП боља опција“, тачна је донекле. За чланове не може бити тачна ама баш никако, али је у потпуности тачна за синдикалне активисте, које већ три дана нико не виђа на радним местима. Неће их више ни виђати, осим у службеном ауту. Да, за њих је то знатно боља опција – ослобађање радне обавезе и службено возило на располагању! Јасно је да су лажима и збуњивањем одређеног броја људи успели да их убеде у исчлањење из ССП-а, али ће све то бити кратког даха.

Синдикат српске полиције остаје једини истински борац за радна права запослених. Док су други напредовали у служби потписујући издају штрајка или више од 1500 запослених, ми смо радили све супротно од тога, борили се и изборили, срушили „Анализу ризика“, срушићемо и тај квази-синдикат и послати га на ђубриште историје. То је синдикат у којем члан није ни један од бројних бивших председника, то је синдикат ког се они стиде и презиру садашње руководство. И то пуно говори!

Главни одбор ССП

Не давати било какве изјаве!!!

ЗАХТЕВ ЗА ДАВАЊЕ ИЗЈАВЕ НА ОКОЛНОСТИ ДОГАЂАЈА ПРЕ ПОКРЕТАЊА ДИСЦИПЛИНСКОГ ПОСТУПКА

Мада смо о овоме често говорили и даље се неретко сусрећемо са случајевима где су колеге давале изјаве на околности наводне повреде службене дужности пре покретања дисциплинског поступка. И, по правилу, саме себи (или свом колеги) „ставили омчу око врата“.

Запослени није дужан да по налогу-захтеву старешине пише или даје изјаву о околностима догађаја поводом кога ће против њега бити покренут дисциплински поступак, односно, поводом кога је дата иницијатива за покретање дисциплинског поступка.

Такав налог-захтев старешине је незаконит, и противан је начелима дисциплинског поступка, а у првом реду праву на одбрану.

Разлози:

1. Чланом 2. ставом 3. Уредбе о начину спровођења дисциплинског поступка у Министарству унутрашњих послова („Сл. гласник РС“, 26/2017, у наставку: Уредба) прописано је да „пре покретања дисциплинског поступка, запослени није дужан да се изјашњава на околности повреде службене дужности“.

2. Полицијски службеник не зна разлоге због којих треба да пише изјаву, а онда се таква његова изјава користи приликом покретања дисциплинског поступка (приликом подношења закључка), а такође и као доказ у самом дисциплинском поступку.

3. Чланом 5. Уредбе прописано је да се у дисциплинском поступку „одржава усмена расправа на којој запослени има право да изложи своју одбрану“.

4. Чланом 5. ставом 2. Уредбе је прописано да да запослени има право да се брани по сопственом опредељењу: давањем усмене или писане одбране, или ћутањем, односно, сам или у присуству браниоца. Налагањем да претходно даје писану изјаву – а нарочито без претходног предочавања њему основних процесних права на одбрану (у поменутом смислу) директно се налаже окривљеном да мора давати одбрану, и то кроз форму изјаве, чиме му се ускраћује право на одбрану као једно од основних начела дисциплинског поступка – прецизније, ускраћује му се право опредељивања да ли ће уопште да даје било какву одбрану, а ако хоће, да ли ће то радити самостално или уз присуство браниоца, односно да ли у усменој форми на расправи или као писану одбрану.

5. Чланом 106. Закона о општем управном поступку („Сл. гласник РС“, број 18/2016, у наставку: ЗУП) прописано је да орган поступка у испитном поступку (а што је по својој форми и садржини и дисциплински поступак) дужан да упозори странку и сведока да могу да ускрате давање изјаве, односно сведочење по за то прописаним условима.

6. Захтев за давањем изјаве пре покретања дисциплинског поступка је у супротности са чланом 9. ставом 1. ЗУП-а – којим је прописано да је „орган дужан да странкама омогући да успешно и целовито остваре и заштите своја права и правне интересе“.

7. Чак и кад се ради о узимању информације у форми прикупљања обавештења од грађанина (члан 226. Законика о кривичном поступку), и тада се грађанин мора позвати и упознати са разлогом позивања.

Дакле, захтевом да запослени даје изјаву чак и пре него што му је уручен закључак о покретању дисциплинског поступка представља грубо кршење изричите одредбе о томе да запослени своју изјаву излаже на усменој јавној расправи.

Служба за информисање ССП

ЈЕДАН ПОЛИЦАЈАЦ НА УЛИЦИ НИЈЕ ДОВОЉАН

Ужице, 21.10.2017. године, – Поводом учесталих, све бруталнијих напада на полицијске службенике председник Синдиката српске полиције, господин Лазар Ранитовић, упутио је допис министру унутрашњих послова др Небојши Стефановићу.

Ма колико статистика показивала смањење броја напада на полицајце, сви смо ми сведоци свакодневних и све бестијалнијих напада. Само у последњих седам дана бележимо нападе на саобраћајце у Прокупљу и Ужицу, свима познат напад на колегиницу у Новом Саду, али и јавности непознат случај напада на колегиницу и на службене просторије на Новом Београду.

Наиме, два нападача су, јурећи за човеком који је стао заштиту недужној девојци, стигли до полицијског одељења у Блоку 45, у ком је несрећно човек покушао да нађе спас. Одгурнувши полицијску службеницу са врата упали су у службене просторије, пребили несрећног човека и побегли са лица места.

У оба случаја, наше колегинице су остале присебне и нису посегле за службеним оружјем, нажалост биле су повређене оне или недужни грађани, али су вероватно срећне што нису на месту колеге из Тутина. Нису употребиле оружје, нису заглавиле у затвор, на правди бога.

Али то није оно што треба да нас теши и да нас чини срећнима. Морамо најпре себе заштитити да бисмо могли грађанима обезбедити сигурност и безбрижан живот. За тако нешто нам је потребна помоћ државе и стога је председник ССП од министра тражио две ствари: пооштравање законских одредби и хитну забрану обављања послова на терену од стране једног самог полицијског службеника.

Допис упућен министру преносимо у целости:

Поштовани господине министре,

руководство Синдиката српске полиције веома цени Ваше изјаве дате представницима медија поводом учесталих напада на полицијске службенике. Верујемо и да сви наши чланови препознају Ваш труд који улажете у настојања да јавности приближите положај полицајаца у друштву, њихов напор и жртве које свакодневно дају у циљу одржавања безбедности грађана и њихове имовине.

По први пут је један министар унутрашњих послова проговорио речником Синдиката српске полиције, јасно и гласно рекао да су напади на полицијске службенике на њиховим радним местима недопустиви и да држава која тако нешто толерише није и не може бити безбедна ни за своје грађане. Обиласци повређених полицајаца, од Вас лично или од стране Ваших најближих сарадника, такође показују Вашу бригу и пуно значе тим колегиницама и колегама али и свим осталим полицијским службеницима.

Већ смо Вас раније похвалили што сте декларативно стали у одбрану полицијског посла и полицајаца, што сад опет чините, али сматрамо да то није довољно. Сматрамо да и ми сами можемо да учинимо нешто конкретно како бисмо смањили шансе да полицајци буду мете напада. Потребно је променити начин организације службе у циљу достизања вишег степена безбедности полицијских службеника.

Стога предлажемо да хитно распишете инструктивну депешу којом ћете забранити обављање било ког службеног задатка на терену од стране једног полицијског службеника, изузев обезбеђења објеката и обављања послова школског полицајца. ССП је мишљења да је неопходно упућивати најмање два полицијска службеника на обављање било ког позорничког и патролног задатка, све док клима у друштву не буде трајно промењена а потенцијални нападачи на полицајце обесхрабрени извешношћу кажњавања дугогодишном робијом

Од Вас, министре, као потпредседника Владе Републике Србије, као потпредседника владајуће странке, која има одлучујући утицај на креирање државне политике и усвајање закона у Скупштини, очекујемо да покренете иницијативу за измене прописа који регулишу процесуирање виновника кривичних дела у вези са овлашћеним службеним лицима. Такође, неопходне су и одређене законске измене у погледу либерализације услова за употребу ватреног оружја од стране полицијских службеника.

Верујемо да ћете разумети разлоге због којих тражимо наведено и да ћете предузете неопхоне мере на заштити Ваших запослених.

С поштовањем,

председник синдиката
Лазар Ранитовић

 

Прокупље: напад на полицајца без казне!

Како смо дошли до тога да нас напад на полицајца више не изненађује? Да нам то постане свакодневица и да се чудимо се кад смена прође без инцидената! Синдикат српске полиције сматра да је одговор крајње једноставан и лежи у не/поступању правосудних органа.

Тужиоци и судије веома благонаклоно гледају на нападаче. Изговоре за њихово пуштање на слободу бирају врло маштовито.

Тако смо у четвртак увече имали напад на полицајца у Прокупљу. Возач Д.А. (54) одбија да се подвргне алкотестирању и удара саобраћајца песницом у главу. Псује, прети осветом, прети везама „у врху“, али га повређени полицајац заједно са колегом из патроле успева да савлада и приведе.

Полицајац Ј.Д. (39) срећом пролази само са лаком телесном повредом а нападач и након привођења наставља своју малу представу. И даље одбија алкотестирање, па поступајући лекар констатује видно алкохолисано стање. Напад на полицајца добија и свој полицијски епилог – бива му одређено полицијско задржавање.

А онда ову малу представу настављају нападач и његов адвокат изговорима, али и тужилац саосећањем, шта ће човек, осетљиве је душе. Пуста нападача на слободу уз образложење да исти мора да се брине о старом и болесном оцу. Тако да тај нападач опет увелико ужива возећи улицама Прокупља а саобраћајци у шоку!

Да није трагично било би смешно. Али ништа чудно, па ми живимо у држави где је атентатор на премијера пуштен на слободу под сличним изговором – трговачки је путник, издржава породицу!

Председник ССП Лазар Ранитовић поручује: „Узалудне су изјаве министра о заштити полицијских службеника, џаба наши апели и протести на улицама – правосуђе једноставно вапи за променама. Тужиоце и судије неко мора да подсети са које стране закона треба да буду! То је основни услов постојања правне државе а самим тиме и правне заштите полицијских службеника.“

Напад на полицајца није нешто необично, има их у свакој држави, свака будала може да нас нападне. Али тај нападач мора да зна да му након тога обавезно предстоји дугогодишња робија! Другог лека нема.

Служба за информисање ССП

Контрола боловања је осетљиво питање

У одбрану радничких права
РОДОЉУБ ШАБИЋ: Петљање Владе у боловање може да буде кривично дело

Контрола боловања је у прошлости често била тема којом се  бавио Синдикат српске полиције. Указивали смо на недопустивост самовоље полицијских старешина којима је контрола боловања најчешће била средство за некакво дисциплиновање радника. Наши правни заступници годинама воде битке у одбрани чланова синдиката против којих су покретани дисциплински поступци због наводне злоупотребе боловања. А „злоупотребе“ су наводно бивале утврђене управо кршењем закона који регулишу ову област. Апеловали смо на министре и директоре полиције, али смо бивали принуђени и да подносимо одговарајуће дисциплинске и кривичне пријаве против појединих старешина. (Контроле боловања – још једна победа ССП, Допис министарству здравља)

Данас је поново то питање актуелизовано, контрола боловања заокупља пажњу шире јавности након последњих изјава власника неких приватних предузећа али и услед неспретних реакција челника министарства за рад и министарства здравља.

Наравно, као и небројено пута до сада, делује као да је у одбрани радничких права најгласнији Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. У ствари, господин Шабић указује на кршење закона које доноси контрола боловања уколико буде спроведена на предвиђени начин. Још једном се доказује да је одбрана закона уједно и одбрана радних права, да закони бивају кршени најчешће на штету радника, а врло често обратно.

Преносимо комплетан текст објаљен на сајту Повереника:

„ВАНРЕДНЕ КОНТРОЛЕ БОЛОВАЊА“ – БЕЗ ОСНОВА У ЗАКОНУ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је 5.10.2017. поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарству здравља, поводом вести објављеној на веб сајту Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, коју су пренели многи медији, а у којој се између осталог наводи: „Министри Владе договорили су са амбасадором Кине у Србији и директором смедеревске Железаре механизам контроле боловања… као и на који начин ће се он спроводити… ово ће бити једна врста пилот пројекта, који ће, уколико буде дао добре резултате, бити опште примењиван…“

Имајући у виду да било какав механизам контроле боловања подразумева обраду података о личности, и то података који су по закону нарочито осетљиви, Повереник је од оба министарства затражио да се у року од три дана изјасне о томе шта наведени „пилот пројекат“ као и „договорени механизам контроле боловања“ подразумевају, који је правни основ за наведену обраду података о личности, као и о низу других релевантих питања.

Министарство за рад, запошљавање борачка и социјална питања, иако креатор наведених вести, у остављеном року није дало никакво изјашњење.

Министарство здравља је у задатом року дало изјашњење. У свом изјашњењу Министарство је навело да оно не стоји иза вести о ванредној контроли боловања, те да министар здравља нити Министарство, нису давали никакве изјаве с тим у вези, нити достављали медијима саопштења у вези с тим питањем.

Министарство је у изјашњењу такође навело да је, како је то Повереник и нагласио отварајући поступак надзора, постојећи механизам контроле боловања предвиђен чланом 164. Закона о здравственом осигурању, те да у складу са садржином те законске одредбе здравствена инспекција Министарства не врши надзор над остваривањем боловања.

Независно од тога колико вести о „пилот пројекту“ и „договореном“ механизму контроле боловања имају реалан основ, Повереник ће Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања, а и Влади Србије, (будући да је председница Владе и након отварања поступка надзора давала изјаве којима је најављивана „ванредна контрола боловања“), упутити одговарајућа упозорења.

Повереник још једном упозорава на чињеницу да здравствени подаци спадају у категорију нарочито осетљивих података, чија се заштита осим Законом о заштити података о личности додатно јемчи и Законом о правима пацијената. Органи власти су у обавези да се уздрже од било каквих активности које подразумевају обраду ових података на начин ван оног који је изричито предвиђен и уређен важећим законом. Што се контроле боловања тиче, у случају сумње у злоупотребу права на боловање, послодавци имају право да користе механизме утврђене Законом о раду и Законом о здравственом осигурању.

Међутим, тим механизми не предвиђају никаква овлашћења и активности Владе или министарстава. Идеја да би се те активности могле заснивати на некаквим „пилот пројектима“ и „механизмима контроле боловања“ договореним са било ким, била би израз погрешног дилетантског тумачења закона или нечег горег, али у сваком случају упуштање у такве активности довело би до кршења више закона, масовног кршења права грађана и самим тим извршења великог броја кажњивих прекршаја, чак и кривичних дела.


Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЈА – мноштво проблема

Београд, 12.10.2017. године, – У седишту Управе граничне полиције у Палати Србија одржан је радни састанак између представника те управе и делегације Синдиката српске полиције. Делегацију синдиката сачињавали су председник синдиката Лазар Ранитовић, заменик председника Миле Лазаревић, председница СГ Бела Паланка Јелена Тасић и Братислав Минчић са СГП Градина. Гранична полиција, једна од највећих управа у министарству, своје представнике имала је у највишем руководству које је предводио начелник, генерал Миленко Божовић.

На састанку је разматран заиста велики број тема. Указано је на доста материјално-техничких проблема и предложена су одређена организациона решења која могу да унапреде функционисање службе и услове рада запослених. Овде ћемо побројати само неке од њих, оне који су близу реализације, док ћемо на осталим проблемима у наредном периоду радити заједно са руководством УГП.

  • СГП Градина

Указали смо на проблеме у овој станици а који се тичу пре свега непрофесионалности руководилаца. Они својом нестручношћи и бахатости појединаца доводе до онемогућавања коришћења права запослених. Начелник УГП је наредио хитну контролу у тој станици и предузимање активности на отклањању утврђених пропуста.

  • Спајање станица за обезбеђење и контролу границе

У склопу великих организационих промена и усвајања новог Правилника о унутрашњом уређењу и систематизацији радних места биће извршено и спајање станица граничне полиције. За сада нису познати сви детаљи о евентуалном укидању појединих радних места, али највероватније до тога неће доћи. У новоформираним јединицама ће руководиоци бити постављени уз поштовање правила каријерног напредовања и интерних конкурса.

  • Судбина СГП Сјеница

Због специфичног положаја наведена станица ће највероватније бити укинута. Људство и материјално-техничка средства ће бити дисцлоцирани, односно преузети од стране других јединица. Зону одговорности ће поделити Тутин и Пријепоље узимајући у обзир конфигурацију терена.

  • Општи и конкретни проблеми запослених у раду на спречавању илегалних прелазака државне границе

Указали смо на велики број проблема у функционисању свакодневног рада запослених у склопу сарадње са здруженим снагама којим командују припадници Војске Србије. Једноставно, системи рада војске и полиције јесу сродни али се разликују довољно да то у раду ствара проблеме нашим члановима. Руководство УГП ће изнети проблеме Дирекцији полиције који ће даље у контакту и координацији са руководством Војске Србије покушати да реше проблематику.

  •  Накнада за рад у отежаним условима и награђивање

Још једном смо указали на неправду према припадницима граничне полиције. Неправда се огледа у томе да раде појачано у тешким условима, да обављају знатно више послова од придодатих припадника здружених снага. Више и од припадника страних полиција, а да при томе једини не добијају никакву надокнаду уз основну плату. При томе се поједине локалне старешине позивају на некакву забрану награђивања добијену од стране начелника Божовића. Начелник је то оштро демантовао и наредио хитно слање депеше на терен у којој ће нагласити потребу редовног награђивања и стимулисања запослених у тим јединицама.

  • Превоз припадника граничне полиције до места рада

Приликом одласка до самог места рада запослени неретко проведу и по неколико сати у вожњи, и у одласку, и у повратку. Посебно смо апострофирали проблем полицијских службеника који су истовремено и возачи. Они поред редовне смене од 12 сати морају остати прибрани и сконцентрисани те возити колеге по неколико сати. Тражимо да се ти сати возачима урачунају у радно време. Или да се служба организује на неки други начин како би се људима олакшало. Начелник је предложио неколико модалитета које ће применити зависно од дужине трајања самих путовања, зависно од бројности људства и могућности промене режима рада.

  • Мобилни читачи докумената

Мобилни читачи недостају на скоро сваком железничком и речном прелазу али и на добром броју друмских. Уређаји су доста скупи а буџет ограничен. Код уређаја добијених путем донација долази до проблема са увезивањем на систем, а то мора да реши Сектор за аналитику, телекомуникације и информационе технологије. Често је проблем и са јачином сигнала или напоном струје на терену. Решавање већине ових проблема очекује се током наредне године.

Материјално-технички проблеми у појединим станицама:

  • ГП Јамена – електрификација

Објекат наведеног прелаза нема сву потребну документацију. То изазива одређене проблеме за које је права адреса Сектор заматеријално-финансијско пословање.

  • СГП Шид – возила и вода

У последњих пар дана је извршена додела нових возила и стање је порпављено у знатној мери. Станица је снабдевена техничком водом а пијаћа се допрема редовно из Лафантане, у довољним количинама.

  • ГП Сот – надстрешнице, јавна расвета, тоалети

При крају је пројекат изградње потпуно новог објекта, расписан је тендер. Током 2018. године биће комплетно решени дугогодишњи проблеми на овом прелазу.

  • ГП Шид железнички – проблем смештаја СГП Срем

Добијена је донација од Швајцарске, предвиђено је проширење капацитета СГП Срем Шид, сва потребна одобрења су прикупљена, постојећи објекат ће бити срушен и све спојено у једну нову и већу зграду.

  • СГП Батровци и Шид – недостатак људства

Већ ових дана стиже нових 48 службеника у УГП, свршених академаца, што ће знатно поправити стање. Начелник очекује додатно проширење применом нове систематизације јер се интезитет саобраћаја и број прелазака границе константно увећавају.

  • СГП Шид – просторије за задржавање

Проблем се састоји у недобијању потребних сертификата за те просторије, то није лако решити али се чине напори у том правцу.

  • Нова униформа

Очекује се добијање комплетне нове униформе у наредном периоду.

  • Одржавање хигијене на граничним прелазима

Ово је озбиљан проблем који је могуће решити запошљавањем радника на пословима одржавања хигијене и начелник је дао налог да се крене у реализацију путем уговора о „привремено повременим“ пословима.


Овим састанком само наставили рад којим доприносимо да гранична полиција буде право огледало Србије. Можете прочитати неколико наших ранијих текстова где је главна тема била управо гранична полиција:
http://ssp.org.rs/http:/media.ponuda.ssp.org.rs/general-milenko-bozovic/ 

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

ДЕСЕТИ МЕСЕЧНИ САСТАНАК У КАБИНЕТУ

Београд, 10.10.2017. године, – Одржан је десети редован месечни састанак делегације Синдиката српске полиције коју је предводио председник Лазар Ранитовић и Радне групе Министарства унутрашњих послова за сарадњу са синдикатима којом је у одсуству председавајуће руководио заменик председника, господин Слободан Малешић.

С обзиром да смо, као и увек, припремили велики број тема са нерешеним проблемима запослених, одмах се приступило раду који је потрајао око сат и по.

Теме о којима смо разговарали:

Питања са прошлих састанака:

  • Потписивање Споразума договореног уз посредовање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

Министарство је става да је све договорено прихватљиво, да води до прецизирања тумачења колективних уговора и до унапређења радних права запослених, али је проблем што би такав Споразум, након потписивања од стране министра, аутоматски требао да постане саставни део Посебног колективног уговора, који би морали да потпишу и председници репрезентативних синдиката који се до сада нису одазивали. Наравно, ништа ново од њих, али смо издејствовали да од стране МУП буде послата инструктивна депеша на терен, која ће садржавати све што је договорено са Синдикатом српске полиције и представницом РАМРРС.

  • Помоћ при запошљавању ћерке покојног командира у Великој Плани.

Добијено је уверавање да је поступак разматрања могућности и изналажења решења отпочео. То је и у складу са предвиђеним изменама Закона о полицији, где ће послодавац бити у обавези запошљавања неког од чланова породице погинулих колега. 

  • Из Сектора за ванредне ситуације нисмо добили повратне информације у вези са предложеним Споразумом о вансудском поравнању нити резултате обећане анализле у ОВС које смо експлицитно навели.

Заказан је хитан посебан састанак са начелником СВС Предрагом Марићем, који ће водити државни секретар Дијана Хркаловић, већ за четвртак 12. октобар.

  • Евидентирање +12-часовног радног времена у Интерветним јединицама полиције, конкретно у ПУ Врање и ПУ Сремска Митровица, који су упућени на испомоћ у Прешево, односно Шид. Договорено је да ће господин Малешић разговарати са начелником Управе полиције Зораном Алимпићем да се то питање реши и уједначи пракса са осталим полицијским управама.

Господин Малешић је тражио комплетан списак конкретних Полицијских управа у којима се одредбе о прековременом раду не поштују како би се он лично позабавио тим проблемом. Навели смо следеће управе: Суботица, Нови Сад, Ниш и Врање. Очекујемо хитно исправљање пропуста надлежних, а наставићемо да пратимо стање на терену и реаговати у складу са тим.

Питања достављена за данашњи састанак:

  1. Повећање плате и једнократна помоћ запосленима у МУП

Имали смо прилике да чујемо у медијима изјаве, како председника и премијерке, тако и министра, да ће припадницима МУП бити увећана зарада у висини од 10%. Када ће уследити предвиђено повећање зараде и да ли ће свим запосленима бити једнако увећање? Такође, министар је најавио опредељивање једнократне помоћи запосленима, те нас занима да ли постоје пројекције колики износ би то могао бити, када би уследила исплата и да ли би сви запослени у МУП добили?

Министарство за сада не располаже прецизним и апсолутно поузданим информацијама са којима би смело да изађе у јавност, али очекује такве информације до краја недеље. С тим, што се наглашава да ће увећања плате сигурно бити, уз непознаницу тачног износа увећања.

  1. Дневнице запослених у МУП

Висина дневнице запослених у МУП обрачунава се на основу Уредбе о накнади трошкова и отпремнини државних службеника и намештеника, припадници Војске Србије изузети су и њима је дневница износила 800 динара да би недавно на предлог министра одбране била повећана на износ од 1.100 динара. Припадницима МУП износ дневнице и даље је 150 динара уз изузетак одређених територија и одређених врста послова. Да ли је планирано и када може да уследи усклађивање по узору на ВС, односно да ли се планира повећање дневница за полицијске службенике у неко догледно време?

Добијен је одговор да су ти износи војних дневница аналогни нашим додацима за рад у подручјима са отежаним условима и да се не ради о гоме да сви војници добијацу толике дневнице на својим ангажовањима. Ми сматрамо да то није тачно у потпуности и инсистирамо да се покуша добири увећање дневница за запослене у МУП, барем до тог износа од 1100 динара а да ћемо бити задовољни тек онда кад висина дневница буде враћена на некадашњих 2500 динара. (Сасвим случајно, али у складу са нашим захтевима, увече је премијерка Ана Брнабић изјавила да држава планира увећање износа дневница баш на ниво тих фамозних 1100 динара. То може да говори да, или присутни представници МУП у Радној групи нису били довољно информисани, или да нису били потпуно искрени према ССП).

  1. Солидарна помоћ

Ближи се крај године и време за исплату солидарне помоћи за 2017. годину. Комисија још није формирана. Када ће министар формирати Комисију и када ће отпочети са радом и обрадом захтева, као и када се може очекивати исплата?

Комисија је формирана и пре пар дана започела са радом. Прегледани су сви преостали захтеви из 2016. године и махом су позитивно решени. Прегледано је и око 810 захтева из ове године. Захтеви за помоћ за рођење детета обрађени су закључно са 30. септембром а износ одобрених помоћи је 47.220 динара, решења су у процесу израде а исплата ће уследити у наредних петнаест дана. Комисија наставља редован рад све до краја године.

  1. Материјално техничка средстава

Да ли ће у 2018. години бити набавке возила за Управу криминалистичке полиције, грађанских одела за припаднике УКП, као и возила и опреме за припаднике СВС? Сматрамо да то треба да буду приоритети код планирања буџета МУП за наредну годину. Криминалистичка техника и даље нема основна потрошна средства!

Нацрт буџета МУП је већ израђен према исказаним потребама сваке организационе јединице, вођено је рачуна о свему али ће коначно опредељивање средстава бити извршено тек након што Министарство финансија да последњу реч, односно одобри средства за потребе МУП (тај износ ће скоро сигурно бити умањен у односу на исказане потребе у нацрту буџета).

Што се криминалистичке технике тиче, уговор је потписан пре око месец и по дана. Испорука материјала креће ових дана у складу са роковима из самог уговора.

За Сектор за ванредне ситуације у току је спровођење поступка набавке 35 возила, а реализација се очекује средином наредне године.

  1. Увећање коефицијента плате за поједине категорије запослених

Започети пројекат Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете под називом: „Основи безбедности деце“, донео је и нове послова полицијским службеницима који, поред редовних задатака, држе предавања по основним школама, те је потребно због додатног оптерећења увећати коефицијент зараде овим запосленима, што је јавно најавио министар.

Представници Радне групе се не слажу са нашим захтевом јер сматрају да тај процес мора бити организован у радно време те ту нема места „додатном оптерећењу“. Наравно да то није тако, да полицијском службенику свакако није у опису радног места дужност држања предавања ученицима основних школа и да то представља додатно опторећење, поготово што је, упркос замисли, у пракси ту наставу немогуће организовати тако да се уклопи у редовно радно време. Нисмо задовољни одговором и наставићемо да инсистирано на изналажењу решења за овај проблем.

  1. Грубо кршење права запослених у Полицијској станици за безбедност на железници Ниш

Од стране командира и заменика командира наведене станице, перманентно се крше одредбе ПКУ за полицијске службенике као и наредба директора полиције издата писаним путем кроз депешу 03 број 253/15 од дана 11.6.2015. године, која се односи на сачињавање распореда рада 48 часова унапред. Даље, неправилна примена одредби које се односе на плаћено одсуство поводом добровољног давања крви, вођења станичних евиденција у погледу радних сати где се полицијским службеницима проузрокује материјална штета. Синдикат српске полиције дописом број: 3844-01/17 од 20.9.2017. године обратио се начелнику ПУ Ниш кога је упознао са предметним кршењем наведених права запослених и предлогом за покретање дисциплинског поступка против командира и заменика командира ПСБЖ Ниш, како до данашњег дана није престало са кршењем права запослених нити су против одговорних предузете мере обраћамо се Вама како би извршили провере и наложили да се поступање доведе под окриље позитивноправних прописа а да се одговорни санкционишу.

У Полицијску управу у Нишу биће послата контрола из Управе полиције која ће након утврђеног стања предузети све потребне мере – издачће одговарајуће инструкције али ће и санкционисати пропусте одговорних лица.

  1. Планови у оквиру СВС

Међу запосленима долазе опречне (дез)информације које се тичу СВС, односно да ли ће остати при МУП или ће прећи у надлежност Министарства одбране или постати засебна Дирекција при Влади Р. Србије?

Шта ће бити са Оперативним центрима ( раније Центри за обавештавање) и какав ће статус имати запослени у њима (тренутан ОСЛ)?

Шта ће бити са оперативним центрима ван седишта одељења. Нпр. Одељење за ВС у Ужицу има 2 (два) оперативна центра. Један се налази у Ужицу у седишту Одељења, а други у Бајиној Башти. Има неколико таквих ОЦ ван седишта на територији Р. Србије. Ако се укидају, каква је судбина запослених у њима? Исто за Цивилну заштиту (ЦЗ) и за запослене на тим пословима. Шта се планира са ЦЗ и какав ће статус запослени у ЦЗ имати (тренутно ОСЛ)?

Незванично долазе разне (дез)информације, од тога да се спајају неке управе при СВС, неке гасе, па до тога, да се озбиљно разматра могућност враћање послова ЦЗ и Оперативних центара у Министарство одбране.Такође, незванично стижу (дез)информације да ће запослени изгубити статус овлашћених слжбених лица, и да ће добити статус државних службеника и намештеника, а самим тим и поприлично мање плате.  Ако је то тачно, када се планира, да ли ће бити неко изузет од губљења статуса и да ли ће запослени задржати постојеће бенефите (бенефицирани радни стаж, значку, додатак на ОСЛ)?

Сектор за ванредне ситуације дефинитивно остаје у саставу МУП, то питање је решено и стављено ад акта. Сви постојећи Оперативни центри ће опстати а запослени ће задржати статусе, неће бити умањења права. Детаљније о наведеном ћемо разговарати на састанку у четвртак.

  1. Приправност старешина у Полицијској управи Нови Сад

И после додатних објашњења у вези са плановима одређивања приправности у тој управи и даље никоме од старешина униформисаног састава полиције не бива одређен статус приправности, мада запослени и даље бивају свакодневно позивани из разно-разних потреба. Покушај да се проблем превазиђе, простим овлашењем вођама смена да одређују задржавања је неуспео и неделетворан, јер старешине не раде само задржавања већ још пуно пратећих послова. Да ли је решење да старешине погасе телефоне и оглуше се о позиве за помоћ својим запосленима!? Ми сматрамо да то није прави начин, али такође није нормално ни да се статус приправности асолутно укине и када потребе тако нешто изискују. Сматрамо то дискриминацијом старешина у односу на друге категорије запослених. Наглашавамо и да такав проблем не постоји у већини других Полицијских управа.

Господин Малешић је предложио да наредне седмице буде организован посебан састанак у Дирекцији полиције на којем би учествовао начелник ПУ Нови Сад са сарадницима и делегација Синдиката српске полиције, како би био превазићене несугласице и тренутна слаба сарадња на том нивоу.

  1. Дописи без одговора у Полицијској управи Нови сад

Начелнику ПУ Нови Сад упућено је два дописа од стране нашег активисте, председнице ССП РЦ Нови Сад Ане Томашевић, и то 11. и 18. септембра, на које нисмо добили апослутно никакав одговор осим ћутања. Оба дописа Вам достављамо у прилогу овог акта а овде Вам укратко објашњавамо проблеме:

– У првом допису, послатом једанаестог септембра, указујемо на неправилан обрачун радних сати полицијским службеницима те управе који на послу проведу дуже од 12 радних часова чиме радна права запослених бивају грубо нарушена уз кршење неколико прописа који регулишу ту материју. Према прилично поузданим информација којима располажемо Одељење полиције ПУ НС и даље је на становишту да неће потписивати налоге за прековремен сате те ћемо бити принуђени да људима омогућимо правног заступника и могућност да своја права остваре судским путем. Руководиоци не пишу налоге по усменом наређењу, јер нико не жели да их потпише, те из страха ћуте и чекају написмено тумачење да би поступили другачије, т.ј. по закону.

Овај проблем ће бити решаван на предстојећем састанку руководтсва ПУ Нови Сад и делегације нашег синдиката као и у оквиру раније постављених тема (више о томе погледајте на почетку овог извештаја).

–  У допису послатом осаманестог септембра указујемо на катастрофално лоше, повремено и опасне по живот, услове рада Одељења саобраћајне полиције у ПУ Нови Сад. Мада је поменуто стање мање-више непромењено већ дуже време и проблем је општепознат, нама никакв одговор није стигао. Стога Сектору за материјално-финансијске послове постављамо питање да ли им се неко из те управе икада обраћао по овом питању? Ако јесте, да ли је и за када планирана санација објекта, односно када можемо очекивати одобравање средстава за ту намену? Уколико се пак нико није обраћао по овом питању, молимо Вас да пошаљете контролу и проверите наше наводе у допису из прилога.

Средства за решавање овог проблема су одобрена, тендер завршен, извођач изабран. Први мајстори улазе у посао већ у четвртак 12. октобра. Надамо се да ће проблем заиста бити дефинитивно решен, а радови обимни и свеобухватни, да неће све бити сведено само на „замазивање и запушавање рупа“.

     10. Проблеми у Управи граничне полиције

За четвртак 12. октобар заказан је посебан састанак са делегацијом УГП јер теме предвиђене за разговор својим обимом и комплексношћу знатно превазилазе овај данашњи састанак.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

ОДРЖАН ЈЕ ТРЕЋИ МЕМОРИЈАЛ „ХЕРОЈИ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ“

Руководство Регионалног центра Зајечар Синдиката српске полиције не дозвољава да избледи сећање на колеге који су за ову државу дали оно највредније што су имали – своје животе. И ове године је одржан меморијални турнир у стрељаштву у ком је учешће узело неколико екипа из тог краја, са територије Тимочке Крајине. Најуспешнија је била екипа из града домаћина, екипа Саобраћајне полицијске испоставе Зајечар.

Ове године је добијена подршка града Зајечара а на иницијативу и предлог градоначелника Бошка Ничића, град је финансирао израду златника са ликом народног јунака, хајдука Вељка Петровића, који су додељени предстаницима породица погинулих хероја. У име града златнике је уручила заменица градоначелника Марина Милић а госте су дочекали и помоћници градоначелника Елена Петровић и Саша Ивановић.

У вечерњем програму, након завршетка такмичења, представницима породица погинулих колега пригодне синдикалне плакете уручио је председник Синдикалне групе ССП Зајечар Игор Стојадиновић, који је у свом обраћању окупљеним, поред захвалности свима који су доласком увеличали овај меморијал и израза најискренијег поштовања члановима породица, посебно нагласио помоћ града Зајечара, СУБНОР-а и Удружења нових бораца тог града. Истакао је и то да ће сећање на пале хероје бити неговано докле год и Синдикат српске полиције буде постојао.

Испред ГО ССП присутни су били члан Главног одбора Дарко Оцокољић и заменик председника ССП Миле Лазаревић, који је поздравио госте у име Главног одбора и председника синдиката Лазара Ранитовића, похвалио главне организаторе меморијала Игора Стојадиновића и Андрију Јеринга, те нагласио значај очувања успомена на колеге. Додао је и то да данас све чешће полицајци постају хероји и у мирнодопским условима, али и уверење да су и водећи људи државе коначно проговорили језиком нашег синдиката, схвативши да ће судском заштитом полицајаца заштити и саму државу. Пожелео је свима окупљенима да ничије име од њих никада не буде уписано на некој меморијалној плочи већ да частан позив полицајца обављају све до пензије.

Служба за информисање ССП

  • 1
  • 2