Skip to main content

Састанак делагације ССП у Палати Србија


Делегација Синдиката српске полиције коју су представљали: председник Лазар Ранитовић, генерални секретар Дарко Оцокољић и чланови Главног одбора Срђан Трајковић и Јелена Тасић обавила је протекле недеље састанак са представницима послодавца у Палати Србија у Београду којом приликом се разговарало о следећим темама:

  • Предлог за унапређење рада на ЈИС-у.

Предлажемо да ИТС служба у апликацији „Оперативне претраге“ дода једно поље да понуди регистрацију „ПИЛ“ обрасца и да избаци опцију да се евидентирају остали подаци као што су: место, време, друштво, возило. Сам образац „ПИЛ“ садржи све ове податке, непотребно се понавља и компликује рад- једним кликом након уношења на систем могуће је одштампати ове податке и учинити их доступним по потреби. Ово би умногоме олакшало рад на терену где би након дуго година уместо усложњавања послова знатно убрзали и упростили рад полицијским службеницима. Уједно је тражено побољшање апликације за УГП како би приликом провере лица и скенирања докумената кроз потражну делатност одах био доступан податак да ли је за ту земљу потребна виза.

Од стране представника послодавца поздрављена је оваква иницијатива које је уједно окарактерисана као веома корисна и конструктивна. Што се тиче саме реализације након потпунога сагледавања техничких могућности приступиће се евентуалној реалзацији предложеног. До тада ће се наставити по садашњој праски са постојећим решењима.

  • Паљење возила полицијских службеника

У протеклих месец дана забележено је паљење аутомобила полицијских службеника широм Србије. Имамо случајеве у Тутину где је запаљено путничко возило (п/в) заменику командира, Нови Сад где је запаљено п/в заменици начелника интервентне јединице полиције, Ниш колеги из Одељења криминалистичке полиције, Сомбор где је запаљено п/в саобраћајном полицијском службенику итд. Знамо да је МУП предузео све мере и радње у циљу проналаска извршилаца. Такође нам је познато да је директор сазвао састанак са свим начелницима ПУ поводом насталих догађаја, знамо и да су начелници одржали састанке у својим ПУ. Оно што нам није познато јесте да ли су у било ком случају пронађени извршиоци ових кривичних дела сем у Нишу? Да ли се ради о реваншизму у вези акције „Надзор и контрола“ или су пак мотиви различити? Полицијски службеници су забринути и овакви случајви морају бити приоритет Министарства. Да ли ће МУП сносити део трошкова поводом материјалне штете која је настала на приватној имовини запослених, а у вези са радом?

Надлежне службе у Министарству унутрашњих послова предузимају све мере и радње из своје надлежности у циљу проналаска извршилаца предметних кривичних дела и спровођења судским органима. Неки случајеви су расветљени док је у другим истрага и даље у току. Када је у питању материјална накнада штете, не постоје законске могућности за тако нешто када је у питању послодавац, док ће након расветљавања оштећени у поступку поднети имовинско-правни захтев ради накнаде штете, те на тај начин у потпуности бити обештећени.

  • Станица граничне полиције Сјеница и Трговиште

На претходном састанку добили смо информације од представника УГП да неће доћи до гашења СГП Сјеница и Трговиште, односно да ће наставити да егзистирају као полицијска одељења и да ће запослени наставити рад у ПО о чему постоји и аудио снимак. Од начелнице Сектора људских ресурса, госпође Катарине Томашевић добили смо допис у којем стоји да ће ипак доћи до гашења СГП Сјеница и Трговиште и да неће доћи до формирања ПО, односно да ће свих запослени у садашњим станицaма бити распоређени по другим СГП. Представник УГП је очито обмануо делегацију ССП, али и остале колеге на самоме састанку због чега ће ССП поднети иницијативу за покретање дисциплинског поступка против представника УГП при радној групи за сарадњу са синдикатима због нарушавања међуљудских односа.

Начелник УГП, генерал полиције Миленко Божовић изјавио је како је дошло до неусаглашавања те је у питању неспоразум који је за последицу имао два различита одговора на питање у вези са систематизацијом СГП Сјеница и Трговиште. Оно што је дефинитивно и тачно јесте да неће доћи до гашења организационе јединице и распоређивања запослених на друга радна места у друге орг. јединице. Једина измена јесте организационе природе где ће станице прећи у полицијска одељења граничне полиције.

  • Станица граничне полиције Бачки Брег

Запослени у СГП Бачки Брег поднели су Секретаријату и Сектору људских ресурса Захтев за вансудско поравнање јер нису примали накнаду за долазак и одлазак са рада у временском интервалу од 18 месеци у периоду од пре 2 године. Именовани су прихватили апел СЉР те нису поднели тужбе против МУП како не би стварали додатне трошкове да би им на крају усмено предочиле старешине да не постоје услови за вансудско поравнање. Обзиром да није наступило застаревање утужења, поставља се питање како је могуће да они примају путне трошкове сада, а да у том интервалу нису имали право? Напомињемо да је искључиво осионошћу помоћника начелника РЦ према Мађарској приликом инструктивно-контролне делатности наложено руководиоцима СГП Б. Брег да ова лица немају право и да им се не шаљу захтеви за накнаду трошкова доласка и одласка са рада. Тада је ССП на месечном састанку поставио ово питање, утврђено је право запосленима на путне трошкове и исти су од наредног месеца уредно примали накнаду.

Уколико експедитивно ово питање не буде решено достављањем споразума и исплатом, запослени немају другога избора него да поднесу тужбу надлежном суду. Начелник управе граничне полиције, генерал Миленко Божовић изјавио је да ће се у најкраћем року извршити додатне провере и да ће се након тога у зависности од добијених информација поступити.

Служба за информисање

Бобан Ђорђић