Амандмани на Предлог закона о полицији

Амандмани на Предлог закона о полицији
Share Button

Београд, 14.01.2016. године, – Синдикат српске полиције је, настављајући борбу на побољшању предлога Закона о полицији, Одбору за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Републике србије, доставио амандмане на предлог закона који је усвојила Влада и који се тренутно налази у скупштинској процедури.

Након интезивног рада у предходном периоду, на јавним расправама и округлим столовима, где су наши аргументи схваћени и прихваћени крајње озбиљно, као резултат смо добили да је од 59 поднетих амандмана у целости су усвојена 30 а делимично 4 амандмана. У почетном преднацрту Закона извршене су озбиљне корекције у веома битним сегментима. Учешћем наших активиста и предлагањем конкретних решења успели смо да катастрофално лош почетни предлог закона учинимо колико-толико подношљивим. Али, будући да у предлогу закона и даље стоје одредбе погубне за права радника у МУП, као и оне које ће допринети слабљењу целокупне безбедности имовине и грађана Србије Синдикат српске полиције никако не може бити задовољан тим предлогом.

Будући да је закон  у скупштинској процедури, синдикати више немају могућност да утичу на његова побољшања осим путем обраћања народним посланицима преко Одбора за одбрану и унутрашње послове, што смо ми и учинили. У  амандманима су наведена сва лоша решења у законском предлогу, детаљно су образложена наша унапређења и достављена представницима свих посланичких група у Народној скупштини..

Оно што је потребно посебно zakonнагласити  јесте да верзија закона која је ушла у скупштину као предлог владе РС, није верзија из јавне расправе, већ нешто што је у последњем моменту изнесено као став Комисије. Веома важно је да се зна и чињеница да смо ми као организација једини од свих синдиката у МУП, учествовали на јавним расправама, давали амандмане и предлоге, делили компакт дискове са наснимљеним материјалом представницима МУП, ОЕБС-а и других организација. Указивали смо на штетност појединих решења у предлогу закона, али, нажалост, нисмо имали подршку других синдиката у тој борби.

Синдикат српске полиције у потпуности подржава реформе Министарства унутрашњих послова као што су пре свега деполитизација, декриминализација, децентрализација, као и каријерно напредовање. Трудили смо се да реално сагледамо како у објективном смислу решења која би с једне стране била у корист запослених али и која би уједно с друге стране била прихватљива за послодавца и самим тиме прихваћена и усвојена, а на добробит свих запослених и унапређење МУП-а у целини. Стиче се утисак да је Радна група без предрасуда, професионално и објективно уважила део предлога ССП, што је за похвалу, али као синдикална организација сматрамо да постоји још простора и да би могли и остали предложени амандмани уврстити се и постати део Закона о полицији.

Обраћање одбору Народне скупштине преносимо у целости:

НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
ОДБОРУ ЗА ОДБРАНУ И УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ
ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА БРОЈ 13.
Б Е О Г Р А Д

ПРЕДМЕТ: Амандмани на Предлог закона о полицији сачињени од стране Синдиката српске полиције.

Поштовани,

Као озбиљна синдикална организација обраћамо Вам се са молбом да размотрите предлоге амандмана на Предлог закона о полицији који се налази у Скупштинској процедури по хитном поступку. Синдикат српске полиције учествовао је проактивно у јавним расправама у вези предметног предлога закона којом приликом је поднео 59 амандмана од којих је у целости усвојено 30 амандмана, а делимично 4 амандмана. Синдикат српске полиције у потпуности подржава реформе Министарства унутрашњих послова као што су пре свега деполитизација, декриминализација као и каријерно напредовање. Трудили смо се да реално сагледамо како у објективном смислу решења која би с једне стране била у корист запослених али и која би уједно с друге стране била прихватљива за послодавца и самим тиме прихваћена и усвојена, а на добробит свих запослених и унапређење МУП-а у целини. Стиче се утисак да је Радна група без предрасуда, професионално и објективно уважила део предлога ССП, што је за похвалу, али као синдикална организација сматрамо да постоји још простора и да би могли и остали предложени амандмани уврстити се и постати део Закона о полицији.

Сматрамо да је наша дужност и обавеза да Вас упознамо и укажемо на одређене мањкавости предлога закона као и потребу да их објективно сагледате и надамо се усвојите како би се негативни ефекти које би доношење таквих одредби закона од стране највишег органа законодавне власти имало по државу, министарство и грађане које представљате. Усвајањем би онемогућили, те  благовремено у самој законској процедури уклонили негативне ефекте, чиме би избегли касније евентуалне измене и допуне закона те тиме уштедели материјална средства државе.

У прилогу Вам достављамо предлоге амандмана на Предлог закона о полицији.

С поштовањем,
У Ужицу 13.јануара 2016. године.

Поднете амандмане можете преузети са следећег линка: Amandmani na ZOP

Служба за информисање ССП

Коментари:

Коментар

One Response to "Амандмани на Предлог закона о полицији"

  1. Pingback: ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ… | Синдикат српске полиције ССП

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!