Beograd, 8.12.2016 – Konačno, i na opšte zadovoljstvo zaposlenih u MUP-u, dočekana je vest da će posle dugogodišnje nepravde biti rešeno stambeno pitanje i stambeni status zaposlenih u MUP-u kojima su dodeljeni stanovi predhodnih godina, ali koji to pravo nisu mogli ostvariti usled pravnog vakuuma uzrokovanog izmenama zakonskih i podzakonskih akata, odnosno novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Vlada je na sednici 17.11.2016. godine konačno usvojila Predlog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Međutim, 2.12.2016. godine, nakon objavljivanja članka u dnevnom listu „Blic“ o mogućim zloupotrebama u pogledu omogućavanje otkupa državnih vila od strane državnih funkcionera, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović je dala saopštenje za javnost da će iz Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada biti uklonjeni članovi 153, 154. i deo člana 152, a koji se odnose na pitanje prava otkupa stanova u javnoj svojini.

Poštujući novinarsko zanimanje i profesiju, više je nego očigledno da je u konkretnom slučaju na svojevrstan način „zloupotrebljena“ novinarska profesija, imajući u vidu da se zakonska rešenja u konkretnom slučaju odnose samo na „obične“ ljude koji dugi niz godina čekaju da reše svoje životne i egzistencijalne muke i probleme u pogledu stambenog statusa.

stanoviNaime, odredbama članova 152, 153. i 154. predloženog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada se ni na koji način i ni pod kojim uslovima nije predviđena mogućnost da se stanovi koje koriste državni funkcioneri po osnovu „službeni stanovi“ mogu otkupiti. Predmetni članovi isključivo se odnose na mogućnost otkupa stanova koji su dodeljeni zaposlenim u zakonom sprovedenom postupku po Uredbi o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika državne svojine („Službeni glasnik RS”, br. 41/02, 76/02, 125/03, 88/04, 68/06-US, 10/07, 107/07 i 68/09) i Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini („Službeni glasnik RS”, br. 102/10 i 117/12 – US). Postupku dodele stanova prethodio je oglas ili konkurs na kojem su mogli da učešće uzmu svi zaposleni u organu ili organizaciji, pod strogo definisanim uslovima i pravilima.

S druge strane, članovima 152, 153. i 154. je isključena mogućnost otkupa stanova koje državni funkcioneri koriste kao „službene stanove u javnoj svojini“, jer je kao preduslov predviđeno jedino ukoliko se stan koristi po osnovu ugovora o zakupu na određeno vreme i na osnovu pravosnažne odluke o dodeli stana u zakup donete u skladu sa skladu sa navedenim uredbama.

Za službene stanove koji se koriste na osnovu predmetnih uredbi ne postoje niti se sačinjavaju ugovori o zakupu, već ugovori o privremenom korišćenju stana na vreme dok traje obavljanje službene dužnosti, jer se takvi stanovi koriste dok traje državna funkcija državnim funkcionerima, bez naknade za stanovanje, osim obaveze plaćanja dažbina i tekućeg održavanja.

Na osnovu navedenog nedvosmisleno se da utvrditi i zaključiti da je isključena svaka mogućnost otkupa bilo kakvih službenih stanova ili vila u javnoj svojini kroz stilizaciju članova 152, 153. i 154. predloženog Zakona.

Takođe, Predlogom Zakona isključena je i mogućnost otkupa/kupovine vila i stanova kojima gazduje-raspolaže DIPOS, jer se takvi stanovi koriste u skladu sa Zakonom o javnoj svojini, Zakonom o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u državnoj svojini, u skladu sa Uredbom o uslovima i otuđenju nepokretnosti neposrednom pogodbom,davanja u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda, a ne u skladu i na osnovu Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini.

Dakle, članovi 152, 153. i 154. Predloga Zakona o stanovanju i održavanju zgrada se odnose isključivo na stanove u javnoj svojini koji su bili predmet dodele na osnovu Uredbe o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika sredstava u državnoj svojini. Samim tim, predloženi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada se ne može poistovećivati, niti dovoditi u vezu sa Predlogom Zakona o uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini R. Srbije, koji je predsednik R. Srbije Tomislav Nikolić početkom avgusta 2015. godine vratio na ponovno odlučivanje.

Ovim povodom predsednik Sindikata srpske policije uputio je dopis predsedniku države Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorani Mihajlović i ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću, kao i dnevnom listu „Blic“, sa apelom da snagom autoriteta i snagom argumenata na temelju zaštite prava i građana, utiču da se članovi 152, 153. i 154. predloga Zakona o stanovanju i održavanju zgrada usvoje u svom izvornom obliku i blagovremeno spreči nepravda u odnosu na veliki broja građana i njihovih porodica koji godinama unazad uz izdvajanje nemalih materijalnih sredstava za zakup stanova, čekaju da se ispravi dugogodišnja pravna nepravda.

U dopisu se podseća da se SSP godinama zalagao i argumentovano ukazivao na probleme u kojem su našle mnoge naše kolege, njihove porodice, kao i deca i supruge stradalih, poginulih i zaslužnih policijskih službenika, te da se na predmetni dopis gleda kao na vapaj zaposlenih koji je SSP samo iskazao.

Generalni sekretar SSP
Viktor Ratković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.