Kada se poslodavac prema svojim zaposlenim odnosi kao maćeha to može da se razume. Jer poslodavcu su plate radnika uvek velike, radnici uvek lenji, ili bar nedovoljno vredni, zahtevi radnika neosnovani, a radnicima je uvek učinjeno dovoljno ili previše ustupaka i oni treba da budu zadovoljni što uopšte imaju posao, jer su na taj način već privilegovani…

Ali kada su ovo stavovi onih kojima je svrha i cilj zaštita i unapređenje položaja radnika i povećanje obima njihovih prava – sindikata – onda se to ne može ni razumeti, ni objasniti!

Jer, kako drugačije objasniti sinoćnje samohvalospeve Policijskog sindikata Srbije (PSS) u kojem se ističu njihovi brojni „uspesi“ u proteklih godinu dana. Analizirajmo te uspehe.

 • PSS se hvali da je sprečio usvajanje Zakona o vanrednim situacijama i sprečio izdvajanje vatrogasaca iz MUP-a.

 • A istina je da je neizdvajanje SVS iz MUP-a posledica toga što SVS nema sopstvenu logistiku, već mora da koristi MUP-ovu. A formiranje logistike isključivo za potrebe SVS bi iziskivalo nova zapošljavanja, što je u sadašnjem trenutku misaona imenica. I istina je da će OVS, u procesu pristupanja EU, kad-tad biti izdvojen iz MUP-a i biti zasebna jedinica.
 • Isto tako – istina je da vatrogasci već skoro godinu dana nemaju pripravnost. I istina je da im se prilikom vanrednog angažovanja i dolaska u jedinicu, a bez izlaska na teren, ne plaća prekovremeni rad, već pripravnost! Na ovaj način vatrogasci su svakoga meseca oštećeni za nekoliko hiljada dinara – Tražili smo tumačenje pojma pripravnost . Ali to nije tema za PSS. Bitno je da je SVS u okviru MUP-a. A ja mislim da bi vatrogasci više voleli da su u okviru komunalne policije – više bi ih poštovali i više bi im bile plate. A upravo je to ono što ih zanima. I što zanima svakoga od nas.
 • PSS se hvali da su razmatrane njihove primedbe na novi Zakon o policiji.

 • A istina je da su predstavnici PSS-a propustili da godinu dana na pet javnih rasprava (dve u Beogradu i po jedna u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu) iznesu bar jednu jedinu reč kritike na sramni Zakon o policiji. Nigde ih nije bilo! I onda kada je Zakon o policiji već ušao u hitnu skupštinsku proceduru usvajanja, setili se nečeg…
 • A istina je da su samo predstavnici SSP (i NPSS u nekoliko navrata) višesatno „tupili zube“ pred nekoliko stotina građana, kolega, predstavnika policijskih uprava, MUP-a i brojnih vladinih i nevladinih organizacija, a koji su se okupljali na tim javnim raspravama. Istina je da je nakon izlaganja predstavnika SSP u Kragujevcu aplaudirala cela sala, uključujući i članove radne grupe za izradu Nacrta Zakona o policiji. Istina je i da je SSP Vladi Republike Srbije dostavio preko 60 amandmana, od kojih je polovina usvojena. Istina je da je SSP i po ulasku Predloga Zakona o policiji u skupštinsku proceduru Republičkom odboru za zakonodavstvo i svim poslaničkim grupama uputio (u pisanoj i u elektronskoj formi) do tada neuvažene amandmane – http://ssp.org.rs/amandmani-na-predlog-zakona-o-policiji/.
 • Istina jepss-licemerje3 i da novim Zakonom o policiji i članom 172. svakom od nas posao „visi o koncu“. Istina je i da je propisano neustavno umanjenje putnih troškova – gde bi se oni naplaćivali samo u okviru opštine rada. Istina je i da je ostavljanjem na volju rukovodiocu da odluči koji policijski službenici moraju biti angažovani u vreme štrajka, ovo sveto radničko pravo praktično ukinuto. Istina je i da se tim zakonom pokušava ukinuti civilizacijsko pravo na žalbu prilikom godišnjeg ocenjivanja policijskih službenika. E, takav Zakon o policiji je očigledno dobar za PSS i očigledno ga smatraju svojim uspehom!
 • I istina je da bi ove nakaradne diskriminatorske odredbe Zakona o policiji odavno bile u primeni da SSP, 15 dana od stupanja zakona, na snagu Ustavnom sudu nije podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti navedenih i drugih odredbi Zakona o policiji – http://ssp.org.rs/ssp-podneo-inicijativu-za-ocenu-ustavnosti-zakona-o-policiji/. I istina je da je MUP zastao sa primenom tih odredbi do odluke Ustavnog suda – http://ssp.org.rs/kabinet-ministra-cetvrti-mesecni-sastanak-u-2016-godini/.
 • PSS se hvali učestvovanjem u komisiji za izbor osiguravajuće kuće bez raspisivanja tendera!

 • Bez raspisivanja tendera?! Da li tu uopšte treba komentar?!
 • Možda samo jedno pitanje – da li je iko iz te komisije, pa i predstavnici PSS-a tražio mišljenje zaposlenih, koji izdvajaju novaca za te polise?!
 • PSS se hvali da je uspeo da poveća dnevnice delu policijskih službenika sa 150 na „oko 2.000 dinara“!

 • A istina je da PSS uopšte ne poznaje razliku između pojmova „dnevnica“ i „posebna naknada“!
 • I istina je da policijski službenici koji ostvaruju pravo na posebnu naknadu rade u uslovima nedostojnih čoveka! Da spavaju sa pacovima „od dve kile“! Ponekad sa njima i obeduju zajedno… onda kada pacovi pristanu da jedu budžavu Đurđević kobasicu, trulu pomorandžu ili pokvareni mesni narezak. Istina je i da su se ti mučenici letos kuvali u kontejnerima bez klime, a da će se zimus smrzavati! Istina je da i da su se pojedini od njih kupali na livadama, spavali u memljivim prostorijama, radili u pocepanim uniformama… Istina je i da ti policajci rade na bezbednosno najrizičnijem području – što za njihov život, što za njihovo zdravlje! http://ssp.org.rs/quo-vadis-srbijo-policajci-u-nehumanim-uslovima-a-kriminalci-u-svili-i-kadifi/
 • I istina je da taj novac za posebne naknade nije iz svog „džepa“ izdvojio ni MUP, ni PSS, već Evropska unija u okviru projekta rešavanja problema migranata.
 • Gde je bio PSS kada smo se više meseci borili da se buđava i usmrdela Đurđević kobasica izbaci iz „jelovnika“? Povucite iz upotrebe zalihe „Đurđevića, zdravlje nema cenu! I kada smo pisali dopise inspekcijama?
 • S druge strane, istina je i da ostali policijski službenici širom Srbije celodnevno obezbeđuju kojekakve utakmice, sabore, egzite, šetnje, proteste za podrugljivih 150 dinara!
 • PSS se hvali da je u 2016. „bilo 5% na platu“?!?

 • Bilo?!? Čudi me da nisu rekli i da je bilo 20.000 pomoći, samo da se mi ne sećamo… A možda ni smanjenja plata nije bilo?! Možda je plata redovno povećavana u skladu sa stopom rasta cena na malo?! Možda ni nagrađivanje nije ukinuto? A možda smo svi mi ludi i nezasiti?
 • Nego uzgred… Kakve veze ima PSS sa najavljenim povećanjem zarada u MUP-u? Da nije ovo zahtev PSS-a za povećanje plate? http://ssp.org.rs/trazimo-isplatu-obecane-pomoci-i-povisicu-plate-od-najmanje-10/
 • I, opet uzgred… Da li će policajci sa tih 5% (i kada bude) možda dobiti više nego će dobiti druge javne profesije?
 • PSS se hvali da je učestvovao u formiranju parapravne komisije za „skidanje sa spiskova“ „analize rizika“ bez jasnih, javnih i pravičnih kriterijuma!

 • A istina je pss-licemerje2da je „analiza rizika“ pala nesebičnim angažovanjem SSP, NPSS i nezavisnih institucija – Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, te angažovanjem na desetine advokata u pisanju žalbi, gde je ubedljivom pravnom argumentacijom MUP-u pokazana sva besmislenost i nezakonitost donetih rešenja, te da je MUP poklekao isključivo pod silom prava i pravde!

Ne mogu da odolim i da ne pomenem gašenje fejsbuk stranice PSS-a i brisanje kompletne arhive tekstova sa sajta PSS-a – nigde dokaza o redu pljuvanja, pa redu ulizivanja ministru Stefanoviću i kompletnom vrhu MUP-a. Nema čak ni onih pacova iz KZB! Istorija počinje 16. novembra 2016. godine! Nije ovo „brisanje istorije“ patentirao PSS, već razni diktatori (http://www.blic.rs/riznica/istorije/pokusali-su-da-ih-izbrisu-iz-istorije-ali-ih-istorija-nije-zaboravila/0ltk27b), ali će PSS ostati upisan kao prvi sindikat u istoriji koji je to učinio.

I – naposletku, kao i obično, iznova čujemo priču o PSS-u kao potpisniku prvog PKU za policijske službenike. Evo, javno – hvala PSS-u na prvom PKU za policijske službenike (ali ne i jedino zaslužnom)!

Hvala, ali od prošlosti se ne živi! Taj prvi PKU je toliko urušen da smo mi, iako sa PKU, došli u stanje koje je gore od onog pre postojanja PKU.

Hvala! I DOVIĐENJA! Ne treba nam još jedan zastupnik poslodavca!

Policajac i sindikalac
Viktor Ratković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.