Poštovani gospodine ministre,

u svoje lično ime i u ime Sindikata srpske policije, čestitam Vam ponovno imenovanje na odgovornu i zahtevnu funkciju ministra unutrašnjih poslova. To je funkcija koja svakako zahteva samopregoran i marljiv danonoćni rad, pogotovo u vreme migrantske krize, povećanih opasnosti od terorizma, ali i tek započetih reformi samog ministarstva.

Vaš predhodni mandat nije započeo najsrećnije kada su u pitanju zaposleni i njihovi prestavnici u sindikatima. Došli ste sa predubeđenjem da smo svi „skup neradnika i lezilebovića“, a onda je usledilo i dvostruko umanjenje naših plata. Taj Vaš mandat obeležen je i umanjenjem dnevnica na više nego simboličan iznos, kao i pokušaj „dekriminalizacije i racionalizacije“ ministarstva. Istine radi, neke od tih mera nisu zavisile isključivo od Vas već su bile deo šire državne politike, a posledice nekih su, kao na primer iznos dnevnica, kasnije malo ublažene.

Ono što je dobro jeste Vaša iskrena namera da se ministarstvo reformiše nakon niza godina zapuštenosti i propadanja. U tome niste uspeli u dovoljnoj meri jer ste oslonac potražili među najbližim saradnicima u ministarstvu, u ljudima koji su godinama na rukovodećim mestima u MUP, dok ste sindikate ostavili po strani, sa predubeđenjem da ćemo mi samo smetati u tim procesima. No, čuvena „analiza rizika“ je najbolji pokazatelj pogrešnog pristupa racionalizaciji kada ste u taj proces krenuli bez saradnje sa relevantnim sindikatima a odlučivanje o sudbinama hiljada zaposlenih ostavili na milost i nemilost upravo najkorumpiranijem delu ministarstva – visokim funkcionerima, silnim pomoćnicima i savetnicima, načelnicima uprava i naravno, sada već bivšem, direktoru, kao simbolu tog okoštalog sistema.

Verujemo da ćete u svom novom mandatu, poučeni predhodnim iskustvom, dobro poznajući svoje saradnike, veći akcenat dati saradnji sa onim sindikatima koji to zaslužuju svojim radom i pristupom rešavanju problema, a što Sindikat srpske policije nesumnjivo jeste. Jer, u prethodnom periodu se pokazalo da status reprezentativnosti ne podrazumeva i ozbiljan i odgovoran sindikalni rad. Očekujemo da ćete učiniti sve da ovaj Vaš mandat bude obeležen boljim standardom zaposlenih, unapređenjem njihovog socijalnog i radnog položaja.

Podsećamo Vas da ćete u Sindikatu srpske policije uvek imati partnera kojem je prvenstveni interes dobor zaposlenih u MUP, a to nije moguće bez reforme celokupnog sistema. Spremni smo da, kao i uvek, preuzmemo deo odgovornosti i aktivno učestvujemo u predstojećim neodložnim poslovima na tom putu. Nećemo se skloniti sa strane i kritikovati iz zavetrine.

Želimo Vam puno uspeha u radu jer je to svakako i naš interes – bez uspešnog ministarstva nema ni dobrobiti zaposlenima.

Predsednik
Lazar Ranitović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.