Чизма главу чува….

Share Button
3v (1)Ових дана нам се јавио један број колега који су изнели замерке на квалитет нових борбених патика, које су, према њиховим искуствима, веома брзо пропустиле воду у унутрашњост. Без намере да процењујемо квалитет нечега за шта нисмо стручни, желимо да вас упознамо са основним карактеристикама које би, према условима из конкурса, те патике требало да испуњавају.

Занимљиво је да у условима конкурса – у делу „Техничке карактеристике“ –  није наведена јединица мере која се у свету користи да би се означила водонепропустљивост материјала, а која се изражава у милиметрима воденог стуба, већ је дат описни услов „време продирања воде мин 120 минута“, а „тактичке патике не смеју пропустити воду минимално 240 минута“, без навођења података о количини воде на којој се наведени услов мора испунити, односно без прецизног навођења методе за израчунавање ове вредости. Истовремено, условима конкурса је одређено да постава борбене патике која је „текстилна са клима мембраном мора бити сашивена у облику чарапе, са затвореним табаничним делом, са цик цак шавовима који су заштићени водонепропусном лепљивом траком, како би се обезбедила потпуна водонепропустљивост обуће. Пропустљивост водене паре min 2000 g/m2/24 h.“

У Конкурсној документацији је такође наведено да уз обућу, налепљено на кутију или у амбалажи, мора бити наведена намена употребе обуће – за рад у сувим и мокрим условима. Дакле, никако не би смело да стоји да је обућа намењена само за суве услове.

Према светским стандардима, број којим се означава квалитет водонепропустљивости се односи на милиметре воденог стуба. Тако би бр. 1500 требало да значи да ће материјал издржати 1500 mm воденог стуба више од једног минута пре него што и једна једина кап продре кроз материјал. Мери се пропустљивост воде споља ка унутра. Постоји генерални консензус да су материјали који задовољавају 800-1000 mm воденог стуба водонепропустљиви, а материјали који издржавају већи водени стуб требало би да пруже већу заштиту од уласка воде у обућу, одећу или опрему. Сличан „систем“ се примењује код одређивања пропусности водене паре, као што је наведено горе у тексту, с тим што се пропусност водене паре „мери“ изнутра ка вани – што је већи тај број, обућа лакше „дише“, више водене паре која се ствара од ногу се „извлачи“ напоље и мања је могућност стварања влаге у унутрашњости обуће.

Синдикат српске полиције је, са своје стране, већ предузео неке неопходне кораке на откривању и установљавању потенцијалних системских пропуста у набавци униформе и обуће за потребе Министарства, који би (пропусти) могли утицати на евентуално слаб квалитет примљене робе, а што је председник Синдиката Глишо Видовић већ најавио на редовном месечном састанку ССП-а са радном групом МУП-а од 09.01.2015. године, о чему смо већ писали. Наравно да се нећемо задржати само на томе, већ и на самој провери квалитета. Подсетићемо вас да ССП у сличним пословима има искуства, као што је то 2013. године био случај са утврђивањем неисправности воде за пиће на више граничних прелаза према Хрватској, БиХ и Бугарској. И сада, као и онда, реагујемо на основу информација добијених од колега са терена.
Оно што свако од нас као појединац може да учини је да, у складу са сопственом проценом, рекламира и врати сваки део униформе и обуће који не испуњава техничке карактеристике из конкурсних услова ономе од кога су униформа или обућа задужени. На добављачу (произвођачу) би требало да буде одговорност за неквалитетан производ, а не на Министарству, јер Министарство није у могућности да преконтролише сваки комад униформе. Али би зато Министарство могло да затражи од добављача (произвођача) да сваки неодговарајући део униформе замени новим, одговарајућим, а то се може учинити само ако се претходно приступи рекламацији.
Служба за информисање

Коментари:

Коментар

One Response to "Чизма главу чува…."

  1. Pingback: Борбене патике су и даље врућа тема у МУП | Синдикат српске полиције ССП

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!