Дневница од 1500 динара није успех!

Share Button

Београд 07.11.2015. године, – grb maleckiНезависни синдикат полиције објавио је 07.11.2015. године на свом сајту саопштење да је на састанку са министром договорио „…да се побољшају услови рада припадника МУП-а и исхрана на терену, као и да се донесе одлука којом ће бити утврђена специфична подручја, у којима припадници МУП-а раде на специјалним задацима и у отежаним условима, како би ти запослени имали право на посебну накнаду у износу од 1.500 динара дневно.“

У саопштењу се не наводе подаци о томе када и где је одржан састанак са министром, као ни то ко је од представника НСП присуствовао том састанку, тако да то отвара простор за спекулације на тему да ли је састанка уистину и било.

Синдикат српске полиције не жели да учествује у нагађањима по том питању, али оно што желимо јесте да изнесемо јавно сазнања којима тренутно располажемо (уз ограду да не тврдимо потпуну тачност изнетог):

  • Влада Републике Србије донела је одлуку, на седници одржаној у четвртак 05.11.2015. године, да износ дневница за полицијске службенике ангажоване у Копненој зони безбедности и прихвату имиграната у Прешеву, убудуће износи 1500,00 динара;
  • Нажалост, тренутно у држави нема слуха за специфичности полицијских обављања задатака на терену те ће износ дневница и даље бити 150,00 динара за сва ангажовања изузев ових предходно наведених;

Синдикат српске полиције подржава и поздравља социјални дијалог који колеге из Независног синдиката полиције воде са послодавцем, и сматра да је то прави начин и једини пут који може донети бољитак – дијалог и договори! Конкретни разговори и преговори, а не испразно хвалисање прекидом дијалога са послодавцем, а без здравих идеја и преузимања конкретних корака ка решавању нагомиланих проблема!

Синдикат српске полиције не може никако бити задовољан досадашњим дешавањима, где је висина дневница само један од проблема, нити постигнутим резултатима, било својим, било резултатима свих других синдиката. Разговора са послодавцем мора бити али су досадашњи доносили решавање неких ситних техничких ствари, док су крупни системски и егзистенцијални проблеми остајали изван нашег домашаја.

Одлука о износу дневнице од 1500,00 динара је, рекло би се на први поглед, велики успех и корак у правом смеру. Али не смемо никако заборавити да је то ипак износ за око хиљаду динара нижи од оног који је био годинама уназад и  не смемо се њиме задовољити. А поготово нећемо прихватити решење по којем ће за ангажовање полицијских службеника на обезбеђењу високо-ризичних јавних скупова или утакмица, дневница остати у мизерном износу од 150,00 динара. То је понижавајуће за људе који под пуном опремом путују неколико сати до одредишта, проводе на обезбеђењу још неколико сати, добијају каменице уз све могуће увреде, и затим се враћају гладни својим кућама јер са дневницом од 150 динара не могу ни жеђ поштено да угасе.

Управо слаби ефекти појединачних разговора синдиката са послодавцем био је главни мотив Синдикату српске полиције код упућивања позива на окупљање и разговор свим синдикатима у Министарству. Јединство око интереса запослених и заједнички наступ пред послодавцем. Одувек је разједињеност синдиката била наша највећа слабост, али данас је постало и више него јасно да та разједињеност директно иде на штету колега а на велику радост послодавца којем својом неслогом олакшавамо амортизацију незадовољства и спровођење свих наума. Да ли је потребно присећати се прошлогодишњег штрајка или времена потписивања ПКУ за полицијске службенике и различитих мишљења два репрезентативна синдиката?

Зато колеге из свих синдиката (а знамо да ово читате), још једном наглашавамо да вас очекујемо у четвртак 12. новембра у 09,00 часова. Очекујемо вас чиста срца и искрених намера да разговарамо. Без предрасуда и условљавања било које врсте!

Служба за информисање ССП

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!