Иницијатива за дисциплинку командиру!

Иницијатива за дисциплинку командиру!
Share Button

Ужице, 03.10.2015. године, – futogПредседник синдиката српске полиције Лазар Ранитовић поднео је иницијативу за покретање дисциплинског поступка против командира који константно и упорно ускраћује права запосленима кршењем Посебног колективног уговора, и инструктивних депеша расписаних од стране Дирекције полиције, а на основу договора овог синдиката и посебне Радне групе Министарства унутрашњих послова за сарадњу са синдикатима.

Посебним колективним уговором прецизирано је да су представници послодавца дужни да распоред рада запослених праве и упознају их са истим најмање пет дана унапред. Закон о раду је ту још повољнији за раднике. Приликом преговарања око КУ сви су били упознати и морали су узети у обзир све тешкоће у свакодневном раду до који може доћи, бројне неправилности смена због изненадних догађаја, „испадање из строја“ полицијских службенбика због најразноврснијих разлога, попут боловања, годишњих одмора, плаћеног одсуства, ванредних ангажовања у интервентним јединицама. Па ипак, послодавац и репрезентативни синдикати су потписали одредбу о обавези прављења распореда рада за пет дана унапред.

Синдикат српске полиције, као одговорна организација чије се руководство труди да проблеме увек реално сагледа, није инсистирао на тој неодрживој одредби која се у пракси није спроводила.  Али, наравно да је и полицијским службеницима потребно слободно време и шанса да планирају свој приватни живот. Руководство синдиката је узимајући у обзир обе стране – и нереалне одредбе ПКУ и реалне потребе полицијских службеника, на сатанку у Кабинету министра 10.јуна 2015. године, предложило представницима послодавца да се распоред службе прави за најмање 48 сати унапред, што је и прихваћено. Већ сутрадан је из Дирекције прослеђена инструктивна депеша у вези са тим договором. После почетних несналажења и нејасноћа, тај систем прављења распореда заживео је у скоро свим организационим јединицама са појединачним и повременим „искакањима“, када су у питању већи јасвни скупови и слично.

Кажемо „у скоро свим јединицама“ јер се увек нађе неки старешина који је већи католик од папе, па брине о служби и интересима послодавца више од самог послодавца. Ти, срећом ретки појединци, и даље праве распоред дан-за дан. Изговори су им живописни и забавни, па их не бисмо цитирали овде, али слободно можемо рећи да ти изговори немају упориште у реалности. То су изговори неспособних и бахатих старешина! Нема оправдања за константно кршење Закона о раду, ПКУ за полицијске службенике и депеша дирекције полиције! Таквима поручујемо: господо, ако нисте способни да обављате посао за који сте плаћени – померите се!

Синдикат српске полиције никада није, а и неће ни да води кадровску политику у министарству! Зна се ко је одговоран за тај део посла, али је синдикат српске полиције итекако заинтересован за поштовање прописа и права наших чланова и свих запослених и инсистира да и старешине одговорају за пропусте и самовољу. Проблеме се увек трудимо да решимо у директним разговорима и договорима али када то изостане, на располагању су нам друга средстав. С тим у вези председник синдиката је поднео иницијативу за покретање дисциплинског поступка против командира Полицијске испоставе Футог у Полицијској управи Нови Сад.

Шеф службе за информисање
Миле Лазаревић

Преносимо вам текст иницијативе:

Република Србија
Министарство унутрашњих послова
Начелник ПУ Нови Сад
Главни полицијски саветник Синиша Радаковић

Предмет : Иницијатива за покретање дисциплинског поступка

Поштовани,

Обраћам Вам се са иницијативом за покретање дисциплинског поступка против командира Полицијске испоставе Футог, Дариа Анушића због тешке повреде службене дужности из члана 157 став 1 тачке 1. и 15. Закона о полицији.

Наиме, Синдикату српске полиције су се обратили полицијски службеници који су запослени у тој полицијској испостави жалећи се да командир Анушић приликом сачињавања распореда рада не поштује и не поступа по Депеши Дирекције полиције 03 број 253/15 од 11.06.2015. године и депеши Полицијске управе Нови Сад број 0305-573-3528 од 11.06.2015. године.

Непоступањем по обавезујућим актима, директно се крше права запослених из области радних односа, чиме су полицијски службеници ускраћени за коришћење одмора и одсуства у оној мери, како је то прописано важећим прописима. Након указивања на те пропусте, од стране запослених, као и од активиста нашег синдиката, командир Анушић је наставио са свесним непоштовањем поменутих инструктивних депеша и безобзирним ускраћивањем права запослених у ПИ Футог.

Молимо Вас да ову иницијативу схватите као једини начин за успоставу поштовања правног поретка у овој полицијској станици, пошто је покушај да се решење постигне на миран начин неуспео, а запослени, у страху од дисциплинских пријава, (којих је у овој ПИ вероватно и највише у оквиру ПУ Нови Сад) морају да извршавају и поштују одлуке командира полицијске испоставе, па макар исте биле и правно неосноване.

Хвала на разумевању, надамо се Вашој брзој реакцији.

У Ужицу, 01.10.2015. године

Лазар Ранитовић
Председник ССП Нови Сад

3113-01-15

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!