JEDAN METAK, DVE TRAGEDIJE, BEZBROJ POTENCIJALNIH ŽRTAVA

Nakon javno izrečenih pretnji našem kolegi upućujemo apel javnosti, političarima i nadležnima u želji da taj jedan metak koji je tragično uništio dva života, ne odnese još mnogo više žrtava!

JEDAN METAK, DVE TRAGEDIJE, BEZBROJ POTENCIJALNIH ŽRTAVA
Share Button

Nakon događaja u Tutinu kada je, nakon intervencije i upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika na konkretnom zadatku, došlo do toga da jedno lice izgubi život, podigla se zaista velika prašina, javnost je i dalje uskraćena za sve pojedinosti samog događaja ali to nije smetalo neodgovornim pojedincima da, pre završetka tužilačke istrage, sude i presuđuju policajcu koji je upotrebio službeno oružje, najverovatnije u potpunosti u skladu sa propisima. Nažalost, među tim pojedincima su i određeni političari ili, bolje rečeno, politikanti, koji ovaj tragičan događaj koriste za ličnu promociju.

Posebno su zabrinjavajući javni pozivi, poslati putem društvenih mreža, na osvetu, linčovanje policajca ali i svirepo ubijanje članova njegove porodice!

Sindikat srpske policije kao odgovorna organizacija poziva na smirivanje strasti svih učesnika u ovome. Nemojmo dozvoliti da jedan tragičan događaj donese narušavanje teško stečenog poverenja u policiju ali i trajno narušavanje međunacionalnih odnosa u toj osetljivoj sredini.

Policijski službenik je postupao na svom radnom mestu, da li je ili nije upotrebio oružje u skladu sa propisima pokazaće istraga i on će odgovarati u skladu sa zakonom ako je pogrešio. No, bez obzira na ishod istrage, država je dužna da zaštiti i njega i članove njegove porodice. U otvoreno iznesenim pretnjama svakako postoji više krivičnih dela. Ovde se, nažalost, više uopšte ne radi samo o njegovom službenom postupanju, ovde je reč o pretnjama i pozivanju na ubistvo članova njegove porodice iz osvete, širenju verske netrpeljivosti, ugrožavanju sigurnosti…

Država Srbija je dužna da zaštiti integritet svog službenika koji je radeći za nju možda čak i pogrešio ali zakoni moraju da važe za sve! Ustav Srbije obavezuju na poštovanje svačijeg prava na život i nadležni moraju da preduzmu sve mere u tom smislu. Država koja štiti živote svedoka-saradnika, koji su sve samo ne primeri uzornih građana, kao i članove njihovih porodica, tim pre mora da zaštiti policijskog službenika i njegovu porodicu od javnog linča i čerečenja. To što je policajac na dužnosto lišio života drugo lice, opravdano ili ne, nikome ne daje za pravo da preti njemu lično i njegovoj deci!

Predsednik SSP Lazar Ranitović je poručio sledeće: „Pozivamo javno tužilaštvo da radi krajnje profesionalno i u skladu sa zakonom, da ispita slučaj intervencije policije kojom prilikom je došlo do upotrebe sredstava prinude i da prema utvrđenom preduzme mere – podigne optužnicu ili policajca oslobodi svake sumnje! To je njihov posao i u tom smislu ne želimo ni na koga da utičemo ali moramo da naglasimo da je hitno potrebno prekinuti nastalu histeriju i pozive na bezakonje i anarhiju, na ubistvo tog policajca, njegovih starešina i ostalih policijskih službenika u tom gradu.

Policija u Tutinu i celoj Raškoj oblasti, baš kao i u celoj državi Srbiji, mora nastaviti da obavlja svoje poslove profesionalno i da jednako postupa prema svima, bez obzira na versku pripadnost njenih pripadnika ili građana prema kojima preduzima službene radnje.“

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Komentari:

Komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Prijavi se!