Užice, 21.10.2017. godine, – Povodom učestalih, sve brutalnijih napada na policijske službenike predsednik Sindikata srpske policije, gospodin Lazar Ranitović, uputio je dopis ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću.

Ma koliko statistika pokazivala smanjenje broja napada na policajce, svi smo mi svedoci svakodnevnih i sve bestijalnijih napada. Samo u poslednjih sedam dana beležimo napade na saobraćajce u Prokuplju i Užicu, svima poznat napad na koleginicu u Novom Sadu, ali i javnosti nepoznat slučaj napada na koleginicu i na službene prostorije na Novom Beogradu.

Naime, dva napadača su, jureći za čovekom koji je stao zaštitu nedužnoj devojci, stigli do policijskog odeljenja u Bloku 45, u kom je nesrećno čovek pokušao da nađe spas. Odgurnuvši policijsku službenicu sa vrata upali su u službene prostorije, prebili nesrećnog čoveka i pobegli sa lica mesta.

U oba slučaja, naše koleginice su ostale prisebne i nisu posegle za službenim oružjem, nažalost bile su povređene one ili nedužni građani, ali su verovatno srećne što nisu na mestu kolege iz Tutina. Nisu upotrebile oružje, nisu zaglavile u zatvor, na pravdi boga.

Ali to nije ono što treba da nas teši i da nas čini srećnima. Moramo najpre sebe zaštititi da bismo mogli građanima obezbediti sigurnost i bezbrižan život. Za tako nešto nam je potrebna pomoć države i stoga je predsednik SSP od ministra tražio dve stvari: pooštravanje zakonskih odredbi i hitnu zabranu obavljanja poslova na terenu od strane jednog samog policijskog službenika.

Dopis upućen ministru prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine ministre,

rukovodstvo Sindikata srpske policije veoma ceni Vaše izjave date predstavnicima medija povodom učestalih napada na policijske službenike. Verujemo i da svi naši članovi prepoznaju Vaš trud koji ulažete u nastojanja da javnosti približite položaj policajaca u društvu, njihov napor i žrtve koje svakodnevno daju u cilju održavanja bezbednosti građana i njihove imovine.

Po prvi put je jedan ministar unutrašnjih poslova progovorio rečnikom Sindikata srpske policije, jasno i glasno rekao da su napadi na policijske službenike na njihovim radnim mestima nedopustivi i da država koja tako nešto toleriše nije i ne može biti bezbedna ni za svoje građane. Obilasci povređenih policajaca, od Vas lično ili od strane Vaših najbližih saradnika, takođe pokazuju Vašu brigu i puno znače tim koleginicama i kolegama ali i svim ostalim policijskim službenicima.

Već smo Vas ranije pohvalili što ste deklarativno stali u odbranu policijskog posla i policajaca, što sad opet činite, ali smatramo da to nije dovoljno. Smatramo da i mi sami možemo da učinimo nešto konkretno kako bismo smanjili šanse da policajci budu mete napada. Potrebno je promeniti način organizacije službe u cilju dostizanja višeg stepena bezbednosti policijskih službenika.

Stoga predlažemo da hitno raspišete instruktivnu depešu kojom ćete zabraniti obavljanje bilo kog službenog zadatka na terenu od strane jednog policijskog službenika, izuzev obezbeđenja objekata i obavljanja poslova školskog policajca. SSP je mišljenja da je neophodno upućivati najmanje dva policijska službenika na obavljanje bilo kog pozorničkog i patrolnog zadatka, sve dok klima u društvu ne bude trajno promenjena a potencijalni napadači na policajce obeshrabreni izvešnošću kažnjavanja dugogodišnom robijom

Od Vas, ministre, kao potpredsednika Vlade Republike Srbije, kao potpredsednika vladajuće stranke, koja ima odlučujući uticaj na kreiranje državne politike i usvajanje zakona u Skupštini, očekujemo da pokrenete inicijativu za izmene propisa koji regulišu procesuiranje vinovnika krivičnih dela u vezi sa ovlašćenim službenim licima. Takođe, neophodne su i određene zakonske izmene u pogledu liberalizacije uslova za upotrebu vatrenog oružja od strane policijskih službenika.

Verujemo da ćete razumeti razloge zbog kojih tražimo navedeno i da ćete preduzete neophone mere na zaštiti Vaših zaposlenih.

S poštovanjem,

predsednik sindikata
Lazar Ranitović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.