Komora ispitivača vozačkih ispita Srbije, strukovno udruženje u čijem članstvu je veliki broj naših koleginica i kolega, saobraćajnih policajaca ispitivača, pokrenulo je inicijativu za izmene pojedinih odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja koje se odnose na polaganje vozačkih ispita i uloge ispitivača.

Mi smo ovde pisali u više navrata o problemima sa koji se sreću saobraćajni policajci tokom rada na ovim poslovima. Ukazivali smo na problem malog broja izvršilaca, predviđenog nivoa obrazovanja na tim radnim mestima, troškovima koje ispitivači imaju i slično. Obrazac peticije, na kom se nalazi svi njihovi predlozi, možete preizeti na sledećem linku KIVIS a ovde ćemo navesti samo neke karakteristične primedbe Komore:

  • U podzakonskim aktiva u vezi sa ZOBS brisati obavezu provere znanja pri obnovi licence, a akcenat dati na kontinuirano unapređenje znanja kroz seminare (kao što je to slučaj sa drugim strukovnim zanimanjima).
  • Da jednom stečena licenca ispitivača bude istovremeno važeća i za licencu instruktora (po automatizmu). Onemogućiti da ispitivač postane neko ko nije bio instruktor i nema iskustva u oblasti obuke kandidata za vozače.
  • Da se izmeni praktični ispit, ukine vožnja po unapred utvrđenim trasama (kao što je slučaj u većini zemalja Evrope), t.j. da se kandidati ne pripremaju za samo polaganje ispita, već da pokažu realno znanje i veštine u saobraćaju
  • Da se izvrši revizija pitanja na teorijskom delu obuke, da se eliminišu bespotrebna opterećujuća statistička pitanja a poveća broj pitanja koja su od suštinske važnosti (u saradnji sa katedrom za bezbednost saobraćaja saobraćajnog fakulteta u Beogradu) uz propisivanje procedura ispita po modelima koji se primenjuju u Evropi i posebnu razradu sistema bodovanja kojim će moći da budu uvažene neke sitnije greške koje ne pokazuju suštinsko neznanje.
  • Da prvi ispitivač (na suvozačevom sedištu) bude rasterećen administrativnih obaveza kako bi više pažnje posvetio bezbednosti i pravovremenom otklanjanju opasnosti.
  • Da se izmene članovi ZOBS koji ispitivačima onemogućavaju ustavno pravo na rad tokom čak dve godine, u slučaju oduzimanja dozvole na kraće vreme i zbog manjih prekršaja.

Zaista svi ovi predlozi deluju razumno i svrsishodno, očekujemo da će država ozbiljno da shvati njihove razloge i uvidi želju da celi prosec obuke i samog polaganja bude unapređen, a njima olakšan rad.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.