Dugogodišnji, svima nama dobro poznati, problem sa nedostatkom patrolnih vozila, ne dotiče sve zaposlene podjednako. Načelnike i komandire baš nimalo ne pogađa neispravnost vozila ili nedostatak goriva. Naviknuti su na udobna vozila i teško ih se odriču. Međusobno se čak i šale na račun toga, pa na pitanje o tome koja marka i model vozila su najbolji, oni horski uglas odgovaraju „službeno je vozilo je najbolje vozilo“. Pa da, nema registracije, servisa, kupovine pneumatika niti bilo kakvog održavanja! Službeno vozilo može i u četvrtoj preko šina i u trećoj na trotoar!

Nekad je i "101" bio nedosanjani san komandirima!
Nekad je i “101” bio nedosanjani san komandirima!

Svi ministri supokušavali, barem zvanično, da suzbiju zloupotrebe korišćenja vozila, ograničavali su kategorije zaposlenih sa pravom na vozilo na „lično zaduženje“, ali se to nekako uvek pokazalo nedovoljnim. Mic po mic, sve bi se, kao po nekom pravilu, kroz samo par meseci vraćalo na staro!

Navikli smo mi da gledamo i to kako svako novo vozilo u policijskoj stanici najpre prođe kroz ruke načelnika i komandira, pa tek nakon par godina, kad stigne neko novije i luksuznije, ono prvo odlazi policajcima. Tek kao polovno, u poluispravnom stanju, vozila stižu u redovne ili sektorske patrole! Kažem, navikli smo, al nekad gospoda pređu granicu… Nekad baš ne znaju za meru!

Komandir jedne policijske stanice u PU za grad Beograd ovih dana je otišao na teren. Na 21 dan. Četrnaest dana će provesti u nastavnom centru u Kuli, i još jednu sedmicu na Mitrovom Polju. I povezao je auto, naravno! Ali da je povezao ono koje inače koristi, ni po jada. Ne, taj gospodin komandir nije se odvezao do Kule službenim vozilom „pežo 307“ sa civilnim registarskim tablicama, koje koristi već duži vremenski period. Pežo je ostavio svom zameniku da se ovaj ne pati gradskim autobusom dok ga menja, a on je za ovu priliku sebi specijalno obezbedio plavo-belog golfa 6.

Ministre, za pojedine komandire ove mašine da spremiš!
Ministre, za pojedine komandire ove mašine da spremiš!

Da li je u pitanju nekakav osećaj prestiža ili nešto drugo, nije nam poznato, niti nam previše smeta. Ono što sve zaposlene u toj stanici iritira jeste činjenica da je to vozilo praktično oduzeto patrolama koje su ga do sada koristile! A sada patrole, umesto golfa, voze stari, poluraspadnuti „fiat punto“. Na tom puntu je retko šta ispravno pa tako nije ni sistem ventilacije i grejanja. Zbog uvlačenja izduvnih gasova, nesnosnog smrada, ali i opasnosti od trovanja gasovima, ljudi su prinuđeni da se smrzavaju.

Zaista, šta reći na to? Novo i ispravno vozilo, bezbedno za korišćenje i po zdravlje zaposlenih, stoji danima na parkingu u Kuli, a policijski službenici mogu da biraju: da cvokoću dok rade ili rizikuju trovanje izduvnim gasovima!

Namerno nismo imenovali policijsku stanicu čiji komandir pokazuje ovoliki stepen bezosećajnosti i odsustva stida! Namerno, jer očekujemo reakciju rukovodstva Policijske uprave za grad Beograd, načelnika Veselina Milića i njegovih pomoćnika, koji će sasvim lako utvrditio kom komandiru je reč. Ali verujemo da će proverom otkriti barem još nekoliko sličnih slučajeva bahaćenja starešinskog kadra i zlopaćenja običnih policajaca! Onih, koji svojim radom na terenu zarađuju i platu i vozilo tom istom komandiru!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.