Beograd, 01.03.2016. godine, – U Ministarstvu unutrašnjih poslova je sa današnjim datumom ponovo na snazi stara sistematizacija radnih mesta, doneta 27.08.2015.godine. Time je poništena ona nakaradna, od prvog decembra prošle godine, kojom je ukinuto više od hiljadu postojećih radnih mesta i izmišljen nekakav „sektor za analizu rizika“.

Vraćanju stare sistematizacije predhodilo je usvajanje svih žalbi podnetih Žalbenoj komisiji Vlade RS, te se morao naći način da sve te ljude MUP vrati na stara radna mesta.

Ovim je zatvoren jedan krug “racionalizacije ili dekriminalizacije” (svakako su to zvali) koji je od samog starta bio osuđen na propast, jer je započet i sprovođen nestručno, bez kriterijuma, uz kršenje nekoliko zakona, i što je i najvažnije – sprobođen je selektivno i netransparentno.

Ono što nas brine i ne daje predaha u borbi za prava radnika, jeste činjenica da su u punom jeku bezbednosne provere u duhu novog Zakona o policiji, koji je sve osim pravičan i u skladu sa Ustavom Srbije. Na taj zakon Sindikat srpske policije već je podneo inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti u pojedinim članovima.

Poslodavac je započeo „novi krug“ bezbednosnih provera u skladu sa zakonom, i već se prave neke nove liste, bez da je sačekano mišljenje Ustavnog suda i postoji velika šansa da mnogi nevini ljudi ostanu bez posla, kao što smo imali slučaj pre nekoliko godina sa tadašnjim, čuvenim, članoma 168. ZOP. Sada imamo član 172. ZOP koji preti da pomrači tu slavu.

Upozoravamo kolege da ni na koji način ne učestvuju u ovom „drugom krugu“, odnosno da starešinama ne dostavljaju nikakve akte o osuđivanosti ili podatke da su oslobođeni, na bilo čiji zahtev. Kako ste nam verovali u prvi mah, verujte nam i nadalje.

Sva ova dešavanja oko „analize rizika“ predstavljaju veliki poraz poslodavca i najodgovornijih za realizaciju racionalizacije. Ali je ovo i velika pobeda Sindikata srpske policije koji se od početka suprostavio ovakvom načinu “racionalizacije”, ukazivao na greške i nezakonitosti. Obratili smo se i Povereniku Šabiću, Zaštitniku Jankoviću i Ustavnom sudu. Pobeda je i svih drugih sindikata koji su jasno digli glas i rekli svoj sud o tome da je ovo bilo suludo. Nažalost, osim onih koji su se hrabro i veoma delotvorno suprotstavili ovom bezumlju, bilo je i onih koji su se uglavnom usredsredili na objašnjavanje situacije i na veoma mlake, alibija radi, pokušaje da situaciju izmene i poprave samo za svoje članove, a pojedini se gotovo nijednom rečju nisu usprotivili i stali u zaštitu zaposlenih, pa čak i otvoreno stali na stranu bezakonja. Na čitacioma je da procene koji su to sindikati. Dovoljno je “pročešljati” sajtove svih sindikata u Ministarstvu i videće se koliko je ko i šta uradio.

Ovo je velika pobeda sindikalizma u Ministarstvu uopšte, jer su svi relevantni sindikati, iako razjedinjeni, bez ikakve koordinacije i zajedničkog delovanja, uspeli da stvore sinergiju koja se pokazala dovoljnom da, barem u ovom trenutku, spreči negativne posledice jedne, u suštini, diletantske zamisli neodgovornih kreatora “racionalizacije i dekriminalizacije”. Ovo je pobeda i razuma i zakona! Ovo je šamar neukima i bahatima!

Ovo je istovremeno i poruka svima onima sumnjičavima koji su bespoštedno kritikovali rad sindikata u Ministarstvu, koji su nekritički dovodili u pitanje potrebu postojanja sindikata uopšte, koji su govorili da je svejedno da li imamo sindikate ili ne, da su svi sindikati isti: NIJE SVEJEDNO!!! NISMO SVI ISTI!!! Dođite, pridružite nam se, zajedno smo jači!!! Dovoljno je malo hrabrosti i malo volje.

Ministru unutrašnjih poslova, dr Nebojši Stefanoviću, možemo poručiti da se ne upušta u novu avanturu bez konsultacija i saradnje sa sindikatima u policiji, uključujući i Sindikat srpske policije! Da najpre pogleda oko sebe i među svojim saradnicima pronađe odgovorne za ovu cirkusku predstavu, da smeni zlonamerne ili plašljive, koji mu, sa namerom ili iz straha, nisu skrenuli pažnju na neodrživost nezakonitog postupka. Ministru mora biti jasno da je sindikatima stalo do toga da se podigne ugled Ministarstva, da policajac ponovo uživa čast u društvu, i da će na putu ka tome imati iskrenu podršku i pomoć svih sindikata, ali i jak otpor selektivnom postupanju uz nejasne i nepravedne kriterijume.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.