Lazarevac, 03.05.2018. godine – Intervencije policijskih službenika nikada nisu lake i uvek su nepredvidive. Tako, čak sasvim obična i bezazlena, ona u trenutku preraste u noćnu moru dok se ne privede kraju. Najgore je to, kada se na prvi pogled žrtva, na kraju preobrazi u napadača. Nažalost, na svojoj koži to je osetio policijski službenik PS Lazarevac Živadin Proković.

Dana 03.05.2018. godine oko 23,55 časova patrola PS Lazarevac poslata je u ulici 1300 Kaplara u visini broja 88 gde je prijavljeno narušavanje JRM-a. Prilikom dolaska na mestu događaja, zatečena su četiri lica i to: S.M i S.D koji su stajali i posmatrali L.S i L.F koji su ležali jedan preko drugoga. Patrola je razdvojila L.S i L.F, a L.F je još uvek ležao na trotoaru i psovao L.S. U tom trenutku, deliću sekunde, u toj gužvi L.F. koristi priliku i zatvorenom šakom desne ruke udara policijskog službenika Živadina Prokovića u predelu desnog oka. Brzom reakcijom, povređeni Proković i kolega iz patrole Sredojević, savladavaju L.F. i uz pomoć druge patrole dovode ga do prostorija PS Lazarevac i istog procesuiraju.

Proković Živadinu je ukazana lekarska pomoć u H.S D.Z. Lazarevac, a dalje lečenje je nastavio u UC Valjevo. Kolegi želimo uspešan oporavak i brz povratak na posao, a kakvu je povredu naneo jedan udarac, možete videti na fotografijama ispod teksta. Prema našim informacijama , nadležni tužilac i u ovom slučaju nije tražio pritvor za L.F. tako da će se on braniti sa slobode.

Praksa je pokazala da u većini slučajeva, na napade i ometanja ovlašćenih službenih lica prilikom obavljanja službenih zadataka, tužilaštvo blagonaklono gleda prema osumnjičenima i prema njima se uglavnom preduzimaju mere i radnje u redovnom postupku. Upravo je taj procesni deo jedan od ključnih problema u istražnom i predistražnom postupku i zbog toga apelujemo na nadležne pravosudne organe da u takvim slučajevima reaguju nultom tolerancijom i krivični postupak završe u što kraćem roku.

Nemojte dozvoliti da napadi na policijske službenike prolaze nekažnjeno, a obrazloženja presuda budu puna olakšavajućih okolnosti po optuženog (npr. u ovom slučaju alkoholisanost). Napad na policajca bi trebalo da bude napad na državu, a ta parola je u poslednjih nekoliko godina, usled mnogobrojnih oslobađajućih presuda obesmišljena.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.