Неопходно системско решење!

Недовољан број радника и недостатак основних средстава за рад су реалан показатељ (не)бриге послодавца за одржавање хигијене у објектима МУП.

Неопходно системско решење!
Share Button

Ужице, 06.12.2016. године, – Председник Синдиката српске полиције господин Лазар Ранитовић, упутио је допис начелници Сектора за материјално-финансијске послове госпођи Наташи Путник, са апелом на предузимање хитних мера ради отклањања недопустиве ситуације са одржавањем хигијене у појединим објектима Министарства унутрашњих послова.

Неопходно је хитно системско решење, пре него што дође до избијања неке епидемије и ширења заразних болести.

Допис преносимо у целости:

Поштована начелнице,

указујемо Вам овим дописом на проблеме са којима се сусрећу запослени у Министарству унутрашњих послова, чије решавање је заиста хитно, а у делокругу је Ваше одговорности.

Наиме, у великом броју организационих јединица министарства постоје проблеми са одржавањем хигијене у објектима у којима бораве и раде запослени. Озбиљност проблема Вам илуструјемо приказом ситуације у једној од највећих полицијских управа МУП Србије – Полицијској управи у Новом Саду.

А ситуација је благо речено ужасавајућа. Од 52 радна места систематизована за послове одржавања хигијене у тој управи, тренутно је попуњено само 17. При томе се ради о радницама са дугогодишним стажом, у зрелом животном добу, већина од њих није у потпуности здрава и способна за обављање послова, тако да најчешће нису све на броју и не ради се пуним капацитетом. Нико није водио рачуна о томе, радна снага није обнављана и подмлађивана, тако да ћемо за пар година остати и без ових жена које ће, скоро па све, истовремено отићи у заслужену пензију.

Од 25 објеката у Полицијској управи у Новом Саду, тренутно је „покривено“ свега 6 објеката, док су остали потпуно изван система редовног одржавања хигијене. Није ни потребно да Вам наглашавамо да и ово мало радника нема основна средстав за рад, ни алат ни потребна хемијска средства. Хигијена се не може у потпуности одржавати чистом водом, неопходне су хемикалије!

Спорадично решавање проблема је покушано ангажовањем приватних агенција специјализованих за пружање ових услуга, али се то неславно завршило јер је рађено аматерски, неозбиљно. Радници тих агенција нису савесно обављали посао, било их је недовољно с обзиром на број објеката и кавдратуру за одржавање. Имамо пример да је чак уговор са једном од ангажованих агенција трајао свега 16 дана.

Ситуација је крајње алармантна и захтева хитно системско решавање. Пре него што дође до избијања неке епидемије и ширења заразних болести.

Позивамо Вас, начелнице, да проверите наводе из овог дописа, утврдите тачно чињенично стање и у другим полицијским управама и да, након тога, предузмете одговарајуће мере на превазилажењу утврђених проблема, а све у циљу несметан функционисања службе и обезбеђивања безбедних услова рада запослених.

Председник
Лазар Ранитовић

jpeg-dokumenta-za-odrzavanje-higijene-2

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!