Neophodno sistemsko rešenje!

Nedovoljan broj radnika i nedostatak osnovnih sredstava za rad su realan pokazatelj (ne)brige poslodavca za održavanje higijene u objektima MUP.

Neophodno sistemsko rešenje!
Share Button

Užice, 06.12.2016. godine, – Predsednik Sindikata srpske policije gospodin Lazar Ranitović, uputio je dopis načelnici Sektora za materijalno-finansijske poslove gospođi Nataši Putnik, sa apelom na preduzimanje hitnih mera radi otklanjanja nedopustive situacije sa održavanjem higijene u pojedinim objektima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Neophodno je hitno sistemsko rešenje, pre nego što dođe do izbijanja neke epidemije i širenja zaraznih bolesti.

Dopis prenosimo u celosti:

Poštovana načelnice,

ukazujemo Vam ovim dopisom na probleme sa kojima se susreću zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, čije rešavanje je zaista hitno, a u delokrugu je Vaše odgovornosti.

Naime, u velikom broju organizacionih jedinica ministarstva postoje problemi sa održavanjem higijene u objektima u kojima borave i rade zaposleni. Ozbiljnost problema Vam ilustrujemo prikazom situacije u jednoj od najvećih policijskih uprava MUP Srbije – Policijskoj upravi u Novom Sadu.

A situacija je blago rečeno užasavajuća. Od 52 radna mesta sistematizovana za poslove održavanja higijene u toj upravi, trenutno je popunjeno samo 17. Pri tome se radi o radnicama sa dugogodišnim stažom, u zrelom životnom dobu, većina od njih nije u potpunosti zdrava i sposobna za obavljanje poslova, tako da najčešće nisu sve na broju i ne radi se punim kapacitetom. Niko nije vodio računa o tome, radna snaga nije obnavljana i podmlađivana, tako da ćemo za par godina ostati i bez ovih žena koje će, skoro pa sve, istovremeno otići u zasluženu penziju.

Od 25 objekata u Policijskoj upravi u Novom Sadu, trenutno je „pokriveno“ svega 6 objekata, dok su ostali potpuno izvan sistema redovnog održavanja higijene. Nije ni potrebno da Vam naglašavamo da i ovo malo radnika nema osnovna sredstav za rad, ni alat ni potrebna hemijska sredstva. Higijena se ne može u potpunosti održavati čistom vodom, neophodne su hemikalije!

Sporadično rešavanje problema je pokušano angažovanjem privatnih agencija specijalizovanih za pružanje ovih usluga, ali se to neslavno završilo jer je rađeno amaterski, neozbiljno. Radnici tih agencija nisu savesno obavljali posao, bilo ih je nedovoljno s obzirom na broj objekata i kavdraturu za održavanje. Imamo primer da je čak ugovor sa jednom od angažovanih agencija trajao svega 16 dana.

Situacija je krajnje alarmantna i zahteva hitno sistemsko rešavanje. Pre nego što dođe do izbijanja neke epidemije i širenja zaraznih bolesti.

Pozivamo Vas, načelnice, da proverite navode iz ovog dopisa, utvrdite tačno činjenično stanje i u drugim policijskim upravama i da, nakon toga, preduzmete odgovarajuće mere na prevazilaženju utvrđenih problema, a sve u cilju nesmetan funkcionisanja službe i obezbeđivanja bezbednih uslova rada zaposlenih.

Predsednik
Lazar Ranitović

jpeg-dokumenta-za-odrzavanje-higijene-2

Komentari:

Komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Prijavi se!