Beograd, 18.05.2017. godine, – U hotelu „N“ u Beogradu održana je redovna godišnja sednica Skupštine Sindikata srpske policije, kojoj je prisustvovalo 42 delegata iz cele Srbije uz još desetak gostiju.

Ranije već najavljena centralna tačka sednice, usvajanje izmena i dopuna Statuta SSP, radi usklađivanja sa realnim potrebama izazvanim stalnim rastom i širenjem organizacije, uspešno je realizovana. Statut, sa usvojenim izmenama i dopunama, stupa na snagu u roku od petnaest dana i verujemo da će nam olakšati rad i doprineti održavanju kontuiniranog rasta organiazcije i u pogledu broja članova i broja Sindikalnih grupa, ali i u pogledu jačanja organa i tela sindikata, kojima će rad svakako biti olakšan.

Druga, neočekivana i iznenadna ali itekako realna, centralna tema sednice, postao je jednostrani raskid sporazuma o saradnji i socijalnom dijalogu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova. Obrazloženje o nedostatku tehničko-prostornih uslova u MUP je verovatno svima poznato, al sumnjamo da je iko u njega poverovao. Ključ leži u jednoj drugoj rečenici obrazloženja koja glasi otprilike da „nismo ispunili očekivanja poslodavca“ i koja nas čini jako ponosnim jer može samo da znači da smo ispunili očekivanja naših članova i svih zaposlenih u ministarstvu za koje se iskreno i uporno borimo!

Predsednik SSP Lazar Ranitović

Delegati Skupštine su jednoglasno dali podršku i poverenje Glavnom odboru sindikata i predsedniku Lazaru Ranitoviću, da nastave borbu za članove i uslove rada, svim dozvoljenim pravnim i drugim sredstvima.

Zakon o radu, konvencije Međunarodne organizacije rada, propisi Evropske unije kojoj naša država teži, jasno su na našoj strani i iskoristićemo svaki pravni lek koji nam je na raspolaganju. Mi nikada nismo bili neprijatelji ni poslodavcu ni državi Srbiji, većina članova našeg rukovodstva i članstva učestvovala je u odbrani zemlje. Mi smo suparnici i rivali, što je i razumljivo, poslodavcu, ali nažalost i nekim drugim vodećim sindikalnim organizacijama koji su pregovarajući o odredbama PKU za policijske službenike više mislili na svoje nego na interese radnika.

Neprijatelji možemo biti, kao i do sada, korumpiranim pojedincima i kriminalizovanim strujama, na bilo kom nivou u ministarstvu. Ali tu smo, verujemo, na istoj liniji sa rukovodstvom MUP i ministrom Stefanovićem.

Rukovodstvo SSP poručuje članovima da se ovim raskidom Sporazuma ništa novo ne dešava kada su oni i njihova prava  u pitanju. SSP je i dalje tu za vas, sa svojim 16-članim pravnim timom i armijom od stotinu aktivista! Vi ove novonastale prilike nećete ni osetiti! Našim aktivistima će biti otežani uslovi rada, koristiće svoje slobodno vreme da dođu do vas i izbore se za vas. Članovi porodica naših aktivista će osetiti na svojoj koži naše pojačane aktivnosti, nedostajaćemo im malo više, al to je cena na koju smo svi pristali onog momenta kada smo se u ovo upustili!

Peticija je, jasno je svima, već dala nekoliko rezultata, osetiće to neki od vas kroz povećanje plate do kojeg će doći uračunavanjem vremena puta na angažovanju u radno vreme, kao i doslednijom primenom instituta preraspodele radnog vremena i kasnijim obračunom ostvarenog viška radnih sati. Nastavićemo sa pritiskom na poslodavca do ispunjenja svih zahteva iz peticije, a pouzdano znamo da se već radi na rešavanju njih nekoliko. Do povećana bednih plata i još bednijih dnevnica mora doći!

Pred Sindikatom srpske policije je uskoro nekoliko bitnih zadataka kojima se okrećemo u narednom periodu:

  • Odbrana prava na korišćenje prostorija u MUP;
  • Policijada „Zlatibor 2017“, 16. i 17. juna;
  • Faktičko konstatovanje realnosti – SSP je reprezentativan sindikat, po broju članova, po Zakonu o radu. Još samo MUP da to prizna!

MOŽE BITI SAMO JEDAN – SINDIKAT SRPSKE POLICIJE!!!

Neki od mnogobrojnih izlagača:

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.