Sombor, 22.4.2016. godine, – Nakon poziva od strane članova, iz više organizacionih jedinica PU Sombor,  došli smo do informacije, da je Planom i Dnevnim rasporedom rada za 24.4.2016. godine planirano angažovanje policijskih službenika u vremenu od 7,00 do 20,00 časova, čime je zaposlenima praktično uskraćeno ustavno pravo da izađu na izbore.

Takođe, takvim rasporedom, i predviđenim trajanjem radnog vremena preko 12 časova što je u suprotnosti sa Zakonom o radu i Zakonom o policiji, narušena su i radna prava naših članova.

Po dobijanju obaveštenja sa terena, aktivista Sindikata srpske policije, član GO Boban Đorđić, odmah je reagovao i dostavio hitan dopis načelniku PU Sombor (koji možete pročitati u prilogu) u cilju otklanjanja grubih propusta i omogućavanja zaposlenima da izađu na glasanje i iskoriste svoje biračko pravo, ali i u cilju usklađivanja radnog vremena sa Zakonom o policiji i Zakonom o radu.

Verujemo da će načelnik Policijske uprave otkloniti nepravilnosti, te da neće biti potrebe za našim daljim aktivnostima u tom smeru. Naglašavamo, da se kao sindikalna organizacija, uvek i svuda, zalažemo za poštovanje pozitivnih pravnih propisa, pa tako i ovog puta – Zakon o izboru narodnih poslanika, u članu 2. stav 2. jasno kaže da “Niko nema pravo da, po bilo kom osnovu, sprečava ili primorava građanina da glasa, da ga poziva na odgvoornost zbog glasanja i da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao”! Dakle kolege, isključivo na vama je odluka da li ćete uopšte iskoristiti svoje izborno pravo, ali vas niko ne sme da spreči u tome, ni na koji način.

Pozivamo naše članove i aktiviste da nam jave ukoliko, ovakvih ili sličnih slučajeva, ima još negde i da u razgovoru sa rukovodstvima jedinica pokušaju da iznađu rešenje. Rukovodstvo sindikata će, ukoliko bude neophodno, da reaguje na najvišem mogućem nivou i omogući svakom našem članu da iskoristi svoje biračko pravo, naravno ukoliko to želi.

 

Služba za informisanje SSP

13086866_10206091924441715_3855554505447198076_o

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.