Председник ССП: Неопходно је што пре донети подзаконске акте!

У недостатку правилника и других инструктивних аката, поједине старешине постају јако маштовити. Наравно, редовно на штету запослених.

Председник ССП: Неопходно је што пре донети подзаконске акте!
Share Button

Ужице, 01.04.2016. године, – Петог фебруара ове године усвојен је нови Закон о полицији који је најављиван као револуционарни помак напред, који истину за вољу и јесте донео доста новина али и још више главобоље свима. Поједина решења у њему задају подјенаку дозу нервозе и извршиоцима и руководећем кадру. Поред појединих одредби јасно супротних Уставу Србије, закон обилује и празнинама које треба да попуне правилници, упуства и други подзаконски акти. Сви ти подзаконски акти морају да буду донесени у временском року од годину дана, т.ј. до 05.02.2017. године.

Ако узмемо у обзир да поједине правилнике нисмо имали пуних десет година (од усвајања Закона о полицији 2006. године) тај рок од годину дана се и не чини тако дугим. Но, Синдикат српске полиције свакодневно је суочен са многобројним питањима, чланова и осталих запослених, који траже помоћ и заиста би било јако опасно да се тај рок чека или можда и пробије. Озбиљност ситуације захтева брзину у реакцији послодавца.

Стога је  председник ССП, господин Лазар Ранитовић, данас послао допис в. в. директору полиције, господину Владимиру Ребићу, у којем му указује на проблеме и наводи конкретне примере непрофесионалног понашања пјединих руководилаца, проузрокованог, пре свега, недостатком прецизних упустава и правилника. Одсуство инструктивних аката оставља превише простора за слободна тумачења старешина, што обично завршава на штету потчињених, ограничавањем или укидањем њихових радничких и људских права и нарушавањем њиховог достојанства.

Да би таква дешавања била спречена, потребно је што хитније усвајање свих подзаконских аката који би употпунили Закон о полицији. Синдикат српске полиције има довољно стручног капацитета међу својим активистима и члановима, за пружање адекватне помоћи послодавцу у том послу, а све у корист наших чланова и свих запослених у нашрм министарству.

Допис преносимо у целости:

3342-01-16

3342-01-161

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!