Превенција пожара-поплава или мере штедње?!

Превенција пожара-поплава или мере штедње?!
Share Button

Ужице, 15.01.2016. године, – Поводом  најаве новог система у распореду рада Ватрогасно-спасилачких јединица при МУП, којим се предвиђа укидање налога за приправност ватрогасаца, председник Синдиката српске полиције Лазар Ранитовић упутио је допис министру др Небојши Стефановић. У допису се указује на на опасности које нови систем рада носи са собом, као и на потребу да се изнађе решење које ће задовољити потребу рационалног трошења новца уз истовремено задржавање достигнутог степена безбедности имовине и живота грађана.

Садржај дописа преносимо у  целости:

Република Србија
Министарство унутрашњих послова
Министру др Небојши Стефановић

Поштовани,

ових дана се поново актуелизује једна тема за коју смо мислили да је давно прошло време, а то је тема приправности ватрогасаца спасилаца. Наиме у протеклих неколико дана свим Ватрогасно спасилачким јединицама издато је усмено наређење којим се практично укидају налози за приправност и наговештава да ће у будуће ватрогасно спасилачке јединице да функционишу  без ватрогасаца спасилаца у приправности.

Наводни аргумент за такво наређење су „злоупотребе и енормно висок број“ сати приправности ватрогасаца спасилаца који је остварен у протеклом периоду. Синдикат српске полиције сматра  да је овакав потез неодмерен и исхитрен и да је најпре Сектор унутрашње контроле требао да испита наводне неправилности и злоупотребе, те да, уколико се утврди постојање прекорачење овлашћења, или ако се утврди фингирање приправности, одговорни за то буду кажњени.

Мишљења смо да они коју су требали да Вам проблем приправности ватрогасаца спасилаца образложе и аргуметују нису то смели, хтели и умели, а из разлога само њима знаних. Приправност ватрогасаца спасилаца је неопходна првенствено због безбедности грађана Србије, а затим као мера која надомешта мањак броја извршилаца тј. ватрогасаца спасилаца и меру повећања оперативних способности система реаговања у ванредним ситуацијама.

Синдикат српске полиције инсистира на томе да се о потреби и оправданости приправности у ВСЈ пита и одлучује струка а не Сектор финасија. Уколико нам једини параметар за функционисање службе буду материјални трошкови, без уважавања мишљења стручњака из противпожарне области, то ће довести до озбиљних проблема. Уз дужно уважавање мера штедње и потребе за рационалном потрошњом буџета који пуне осиромашени грађани, сматрамо да се новац и даље расипа трошењем на разне непотребне ствари и копликоване процедуре. Администрација се свакодневно усложњава и умножава а оперативан рад бива ускраћен за елементарне услове. То је недопустиво и директно угрожава безбедност имовине и људи.

У покушају прављења уштеда по сваку цену игра се на карту савести и морала запослених, верује се да ће се људи одазвати на позив и без да им је одређен статус приправности, што је и тачно. Припадници ВСЈ су, небројено много пута до сада, доказали о каквим се професионалцима, али пре свега хуманим људима, ради. Али, постављамо питање ко ће бити одговоран за недовољан број ватрогасаца у случају пожара већег обима? Да ли ће тај „одговорни“ бити руководилац јединице коме је неко забранио да људима одређује приправност и онемогућио га да професионално обавља своју дужност? Или ће пак одговорност, сасвим заслужено, пасти на „неког тамо из финаснсија“?

Министре, будите сигурни да ће, у случају трагедије, јавност за одговорног сматрати искључиво Вас!

По основу додатка на плату за приправност, ватрогасци спасиоци су остваривали просечно око 1.900 динара месечно. Питамо Вас, да ли је 1900 динара превише,  за оно што добијају грађани Србије, а то је безбедност, сигурност и миран сан, знајући да има ко да им заштити живот и имовину. Грађани Србије плаћају порез и очекују да МУП РС  брине о њиховој сигурности и безбедности. Неодговорним потезима попут укидања налога за приправност ватрогасцима спасиоцима директно је смањена свеобухватна безбедност и сигурност грађана Србије.

Надамо се да ћете реаговати и сходно својим ингеренцијама, издати налог надлежним руководиоцима да реше проблем приправности ватрогасаца спасилаца и поново активирају потребан ниво налога за приправност који би обезбедио потребан степен оперативности ватрогасно спасилачких јединица.

Председник
Лазар Ранитовић

3258-01-163258-01-161

Служба за информисање ССП

Коментари:

Коментар

One Response to "Превенција пожара-поплава или мере штедње?!"

  1. Pingback: ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ… | Синдикат српске полиције ССП

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!