Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji („Sl. glasnik RS“, br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011) vaskršnji praznici se praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa (član 2. tačka 2), što znači da se ove godine praznuje počev od 6. aprila (petak) zaključno sa 9. aprilom (ponedeljak).

Zaposleni u vreme državnih praznika ima, pored osnovne zarade ima pravo i na:
1) pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada na dan praznika i
2) pravo na uvećanje zarade za rad na praznik.

U skladu sa članom 187. stavov 1. tačkom 2. Zakona o policiji (Sl. glasnik RS“, br. 6/2006 i 24/2018), zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika koji nije radni dan – za svaki sat rada u visini 121% vrednosti radnog sata osnovne plate.

Dakle, za rad od petka 6. aprila do ponedeljka 9. aprila sleduje uvećanje plate!

U odnosu na državne praznike, koji se pomeraju na naredni radni dan, ako padnu u nedelju, verski praznici se ne pomeraju. Ako jedan od navedenih verskih praznika padne u nedelju, slavi se na taj dan i zaposleni nemaju pravo po tom osnovu da ne rade narednog radnog dana.

Svim našim članovima, svim koleginicama i kolegama koji proslavljaju predstojeće vaskršnje praznike želimo da ih provedu u zdravlju, sreći i zadovoljstvu, a ostalima ugodan „produženi vikend“.

Srećni praznici!

Vaš SSP!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.