REGRES: Samo dim il’ ima i vatre? Zaposleni zaslužuju odgovor!

Predsednik SSP Lazar Ranitović uputio dopis ministru Stefanoviću pozivajući ga da zvanično potvrdi ili demantuje glasine u vezi sa isplatom regresa i toplog obroka, kao i budućeg sistema isplate plate.

REGRES: Samo dim il’ ima i vatre? Zaposleni zaslužuju odgovor!
Share Button

Beograd, 6.3.2018 – Predsednik SSP Lazar Ranitović uputio je juče dopis ministru unutrašnjih poslova, gospodinu dr Nebojši Stefanoviću pozivajući ga da zvaničnim saopštenjem potvrdi ili demantuje glasine koje pojedinci šire među zaposlenima, a koje se tiču isplate regresa i toplog obroka.

Ovakvo saopštenje je neophodno posebno imajući u vidu obim i brzinu glasina koje se šire i stepen uznemirenosti i konfuzije koje izazivaju među zaposlenima.

Od ministra se traži i da se zaposleni upoznaju da li se prelazi na sistem isplate plate 1. i 15. u mesecu, a s obzirom na to da je prvi deo februarske plate isplaćen, bez najave, 2. marta, tj. osam dana ranije u odnosu na više godina ustaljen sistem isplate – 10. i 25. u mesecu. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da termin isplate plate čini ogromnu razliku svima koji su zaduženi kod banaka ili koji plaćaju stanarinu, a što je većina zaposlenih u Ministarstvu.

Ovom prilikom zaposlene podsećamo da je pre izvesnog vremena propuštena prilika da se kolektivnim pregovaranjem isplata regresa i toplog obroka utvrdi posebnim kolektivnim ugovorom kao obaveza poslodavca. Umesto toga, potpisano je samo produženje važenja postojećeg PKU na godinu dana. Na taj način potpisnik, onaj koji se predstavlja zaštitnikom zaposlenih, nije ni pokušao da se za ovo pravo zaposlenih izbori.

Dopis prenosimo u celosti:

Republika Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Kabinet ministra
— ministru, dr Nebojši Stefanoviću

 

Poštovani,

Pozivam Vas da što hitnije izdate zvanično saopštenje u kojem ćete potvrditi ili demantovati glasine koje se šire među zaposlenima.

Recite jasno i glasno svima nama da li je i koliko realna priča u vezi sa regresom i toplim obrokom koji Ministarstvo navodno planira da isplati.

Objasnite nam zašto je prvi deo februarske plate isplaćen, iznenada i bez najave, u petak 2. marta? Recite nam kada će biti isplaćen drugi deo plate za februar  – po ustaljenom ritmu 25. u mesecu ili zaista prelazimo na sistem isplate 1-15, pa će isplata biti ranije izvršena? Ovo je posebno značajno s obzirom na to da termin isplate plate čini ogromnu razliku svima koji su zaduženim kod banaka ili koji plaćaju stanarinu, a što je većina zaposlenih u Ministarstvu.

Smatram Vas odgovornim čovekom na odgovornom mestu, stoga je neophodno ili da saopštite da će Ministarstvo zaposlenima uistinu započeti isplatu regresa i toplog obroka ili da to odlučno demantujete i tako sprečite zlonamernike da šire glasine i izazivaju lažnu nadu, ali i paniku među zaposlenima.

Zaposleni u MUP savesno i odgovorno obavljaju vrlo zahtevne poslove i najmanje što zaslužuju jeste to da od svog ministra dobiju pravovremene i pouzdane informacije!

S poštovanjem,

Predsednik SSP
Lazar Ranitović

Dopis ministru – topli obrok, regres, plata

Komentari:

Komentar

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar Prijavi se!