ССП доставио свој предлог ПКУ

Share Button

Стручна служба Синдиката српске полиције сачинила јеgrb mali предлог Посебног колективног уговора за запослене у министарству унутрашњих послова, и у складу са законом тај предлог је достављен надлежнима за потписивање колективног уговора – министру унутрашњих послова Небојши Др Стефановићу и репрезентативним синдикатима у МУП (Независном синдикату полиције и Полицијском синдикату Србије).

Подсећамо вас да, у складу са Законом о раду, репрезентативни синдикати су дужни да приликом преговарања о закључивању Колективног уговора сарађују са синдикатима који код послодавца окупљњају најмање 10% запослених, ради изражавања интереса запослених који су учлањени у тај синдикат, што је дефинисано чланом 252. Закона о раду. Наши ставови, примедбе или предлози у смислу закона нису обавезујући за репрезентативне синдикате, али потребно је да их размотре и заузму став по њима.

Свесни смо чињенице да је Синдикат српске полиције, иначе познат по бескомпромисним ставовима и борби за права запослених, управо одбијањем потписивања Решења о репрезентативности иако је Радна група МУП утврдила да све законом предвиђене услове за добијање таквог статуса испуњавамо, циљано онемогућен да пуноправно учествује у процесу преговарања и закључивања ПКУ.  Управо из тих разлога сасвим би нереално било очекивати да учесници у преговорима уопште и размотре наше предлоге а поготово да их озбиљно анализирају, уваже и уграде у ПКУ. Из тих разлога наш предлог колективног уговора јавно објављујемо овде на сајту Синдиката српске полиције, одакле га можете преузети и прочитати.

Линк за преузимање предлога ПКУ: Kolektivni ugovor SSP predlog

Поред нашег предлога ПКУ ових дана су још неки синдикати објавили своје предлоге, па смо дужни напоменути да смо се ми приликом припреме предлога водили идејом корисности за запослене пре свега, али исто тако и идејама практичности и реалне применљивости таквог уговора. Наш предлог ПКУ не представља списак лепих и нереалних жеља већ један уравнотежен и у пракси применљив акт, по многим елементима много квалитетнији од тренутно важећег уговора.

Но, време ће као најбољи судија показати целу истину и раскринкати ујдурму која се води око ПКУ за запослене у Министарству унутрашњих послова. Видећемо зашто није било воље да се на време крене са преговорима око закључивања новог уговора. Предходни министар је купио време продужењем трајања постојећег уговора за шест месеци, и тај рок управо истиче 24. септембра. Показаће се зашто није на време покренут механизам колективног преговарања и закључивања – да ли је једина кривица на новом министру или је то заједничка одговорност репрезентативних синдиката. Синдикат српске полиције на време је препознао тактику и стремљења послодавца, „прочитали смо“ потезе који су директно водили ка онемогућавању ССП да учествује и инсистира на том процесу.

Репрезентативни синдикати нам нису поверовали да новог колективног уговора неће бити без великог притиска синдиката и штрајка запослених. Сада смо доведени пред свршен чин – уговор истиче 24. а штрајк је тим поводом заказан за 26. септембар. Зар није било боље да су нас остали синдикати на време подржали? Подсећамо да је ССП штрајк заказао још за 27. јул ове године али смо под притиском осталих синдиката своје захтеве повукли и штрајк одложили „за нека боља времена“. Сада у потпуности подржавамо најављени штрајк од стране једног репрезентативног синдиката и у њему ћемо активно учествовати. Међутим, остаје жал да је један други репрезентативни синдикат и даље у заблуди и у потпуности на страни послодавца уместо на страни интереса запослених. Још једном показујемо неслогу и слабост пред послодавцем.

Шеф службе за информисање
Миле Лазаревић

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!