„Промоција интегритета полиције на Западном Балкану“

ССП на међународној конференцији

„Промоција интегритета полиције на Западном Балкану“
Share Button

Београд, 10.12.2015. године, – Активисити hotel ziraСиндиката српске полиције, Генерални секретар Драган Ристановић и Шеф службе за међународну сарадњу Саша Симић, данас ће узети учешће у Регионалној конференцији: „Промоција интегритета полиције на Западном Балкану“ која ће се одржати београдском хотелу „Зира“. Предметну конференцију отвориће: госпођа Соња Стојановић Гајић, директорка Београдског центра за безбедносну политику, неко од представника МУП-а, господин Питер Буркхард, шеф мисије ОЕБС у Србији и Николас Бизел, шеф Правног сектора операција Делегације ЕУ у Србији, где се очекује учешће и других еминентних стручњака из региона.

Поред основне теме конференције искористићемо прилику да пред учесницима конференције представници ССП још једном презентују неопходност и потребу усвајања наших амандмана предложених на Нацрт Закона о полицији, те на тај начин и ван оквира наше земље укажемо на нужност имплеметације стандарда у оквиру нормативних аката, а по узору на европске земље чији ће представници бити присутни.
Синдикат српске полиције као одговорна организација која испред свега заступа интерес свих запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Србије благовремено је узела проактивно учешће у јавним расправама поводом Нацрта закона о полицији у Палати Србија у Београду у Крагујевцу и Нишу, којом приликом је од стране ССП поднешено 53 амандмана на предметни Нацрт закона. Од предложених амандмана Радна група за израду Нацрта закона о полицији усвојила је 23 амандмана у целости и 4 делимично. Трудили смо се да реално сагледамо како у објективном смислу решења која би с једне стране била у корист запослених али и која би уједно с друге стране била прихватљива за послодавца и самим тиме прихваћена и усвојена а на добробит свих запослених. Стиче се утисак да је Радна група без предрасуда, професионално и објективно уважила део предлога ССП, што је за похвалу, али као синдикална организација сматрамо да постоји још простора и да би се могли и остали предложени амандмани уврстити у Нацрт закона и постати саставни део истог, пре него што уђе у скупштинску процедуру како је најавио министар унутрашњих послова, др. Небојша Стефановић “до краја године по хитном поступку“.

Посебно издвајамо овде деоIMG_20151126_111534 од усвојених амандмана, а нарочито оне у погледу права на штрајк где је нацртом послодавац предложио да у случају штрајка 70% запослених је дужно да обавља послове и задатке из своје надлежности и да не учествују у штрајку. Поднешени амандман је по мишљењу ССП противуставан, противзаконит  и крши се Конвенција  Међународне  организације рада бр. 87, што се такође односи на сегмент о забрани сидникалног организовања посебних јединица полиције и специјалних јединца. Посебно истичемо сегмент у вези са употребом ватреног оружја, односно шта се сматра употребом исто према полицијском службенику где је уврштена имитација ватреног оружја тзв. „реплика“ која по својим карактеристикама одговара правом оружју где се на тај начин штити полицијски службених и остварује генерална превенција јер уколико полицијски службеник употреби в.о. према лицу које је код себе носи „реплику“ пиштоља те се маши за исти оправдан је законски основ употребе в.о. од стране пол. службеника. Овиме се штити живот полицијског службеника у правом смислу речи. Такође, уводи се одговорност старешина и руководилаца због ускраћивања права запосленог али и одговороност због неоснованих и правно неутемељених покретања дисциплинских поступака. У погледу награђивања биће основана Комисија у чијем саставу ће бити и представници репрезентативних синдиката. Прихваћен је сегмент у погледу дневног одмора где се законом јамчи 12 часова одмора између смена у оквиру 24 часа. Даље, 10% накнаде за приправност која је умало укинута, остаће у оквиру закона. Да синдикат брине о свим запосленим говори и чињеница да смо инсистирали на брисању дела који се односи на руководице, где стоји да немају право на накнаду за прековремени рад. Сматрамо да је ово крајње дискриминаторно као и да је Уставом и законима дефинисана забрана дискриминације али и право запосленог на једнаку накнаду за рад једнаке вредности.У прилогу текста презентујемо усвојене амандмане које је ССП предложио које је Радна група за израду закона усвојила.

Преглед достављених и усвојених амандмана на предлог закона, које је поднео ССП, можете погледати у табеларном приказу:

Amandmani SSP na Nacrt zakona o policiji

Служба за информисање ССП

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!