ССП на семинару ЕУРОФЕДОП-а „Социјални дијалог на Западном Балкану“ у Будимпешти 05.02.2015. године

Share Button

NIEUW-LOGO-EUROFEDOP-07Београд, 10.12.2014. – Због константних, непринципијелних и незаконитих притисака извршне власти на синдикални покрет у Министарству унутрашњих послова уопште, а пре свега на Синдикат српске полиције, због одсуства социјалног дијалога и покушаја демонизације синдиката у којима се синдикалним руководиоцима намеће улога претње по безбедност државе и дестабилизујућег фактора који се руководи, пре свега, личним интересима, због бројних лажи изговорених од стране највиших државних функционера против синдиката у Министарству, због застрашивања и одмазде коју послодавац спроводи према члановима и активистима ССП по основу њиховог учешћа у штрајку, због незаконитог одбијања министра да потпише решење о утврђивању репрезентативности ССП која је утврђена у законом прописаној процедури, због спречавања ССП да у складу са законом учествује у креирању новог ПКУ чиме нам је бесправно одузета могућност да заступамо интересе нашег чланства, Синдикат српске полиције је био принуђен да интернационализује проблеме са којима се сусреће.

У том циљу писмом смо се обратили за помоћ европској синдикалној организацији ЕУРОФЕДОП (писмо је дато у прилогу) уз предлог да ЕУРОФЕДОП сам предложи начине, њихов обим и квалитет, на које би се та помоћ могла остварити.

С тим у вези, од стране генералног секретара ЕУРОФЕДОП-а Gert-a van Caelenberg-a смо добили охрабрујуће писмо у коме нас исти обавештава да је наше писмо проследио Европском синдикату полицајаца, уз истовремени позив да два представника ССП узму учешће на евалуационом семинару „Социјални дијалог на Западном Балкану“ који ЕУРОФЕДОП организује 05.02.2015. године у Будимпешти, Мађарска, сматрајући да би то била прилика да у закључку те сесије буду уврштена и наша искуства о (не)функционисању социјалног дијалога.

ССП је са задовољством прихватио позив г. van Caelenberg-a. Основни задатак делегације ССП на семинару у Будимпешти биће да укаже на потпуно одсуство искреног социјалног дијалога у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, са посебном акцентом на манипулације послодавца у циљу разједињавања и разбијања синдикалне сцене у Министарству, како би се унапред обезвредила сва наша залагања за побољшање социјалног и професионалног статуса запослених. Осим тога, указаћемо на неискреност послодавца у декриминализацији Министарства, посебно у руководећим структурама, јер се једна гарнитура руководилаца повезаних са носиоцима криминалних активности покушава заменити другом, која има нове или исте „партнере“ ван МУП-а. Нећемо, наравно, пропустити прилику да упознамо синдикалне колеге са даљим настојањима да се Министарство, а посебно Полиција ставе под потпуну партијску контролу, што је била одлика и претходних власти.

Дубоко смо уверени да ћемо достојно репрезентовати интересе свих запослених у Министарству, без обзира на синдикалну припадност, а спремни смо да прихватимо све добронамерне сугестије и из других синдиката, занемарујући неспоразуме и из најближе прошлости, укључив и заједничку резолуцију коју ћемо представити на предстојећем семинару у Будимпешти.

Упркос неким већ постојећим наговештајима да ће послодавац учинити све да представнике ССП-а онемогући да присуствују поменутом семинару, надамо се да до тога неће доћи, као и што се надамо да послодавац у јануару, када намеравамо да поново поднесемо захтев за утврђивање репрезентативности, неће поновити грешку из блиске прошлости и да неће покушати да нас на незаконит начин спречи да остваримо законско право.

Служба за информисање

Шта је ЕУРОФЕДОП:

ЕУРОФЕДОП је основан је на у првом конгресу Међународне федерације запослених у јавним службама, који је одржан 1966. године у Бечу, Аустрија.

Чланови ЕУРОФЕДОП-а су 55 синдиката јавних сервиса из следећих земаља: Аустрија, Албанија, Белгија, Швајцарска, Чешка, Немачка, Данска, Шпанија, Француска, Мађарска, Хрватска, Италија, Ирска, Луксембург, Летонија, Литванија, Малта, Холандија, Румунија, Србија, Словачка и Велика Британија.

Главни циљ ЕУРОФЕДОП-а је промовисање сарадње између синдиката јавног сервиса широм Европе и представљање интереса запослених у јавној служби у Европској унији. Да би се то постигло, ЕУРОФЕДОП се залаже за креирање репрезентативног и плуралистичког европског социјалног дијалога, било формалног било неформалног, у јавном сектору.

У циљу повећања сарадње између чланова ЕУРОФЕДОП-а, оформљено је 7 синдикалних одбора: Пошта и телекомуникације, локалне и регионалне власти, министарства и финансије, здравствене услуге, полиција, одбрана, правда. Задатак синдикалних одбора састоји се углавном у обезбеђивању заједничког информисања, усвајању резолуција о питањима у вези са њиховим сектором, а имају и информативну и саветодавну улогу према Извршном комитету ЕУРОФЕДОП-а. Сви синдикални одбори састају се најмање једном годишње.

ЕУРОФЕДОП је члан Комитета за везу Савета Европе.

ПИСМО ЕУРОФЕДОП-а ССП-у

Van-Caelenberg-600x600
Bert van Caelenberg, генерални секретар ЕУРОФЕДОП-а

Глишо Видовић
Председник Синдиката српске полиције

Драге колеге,
Ваше писмо које сам добио електронском поштом сам проследио Jacqueline Hirt у секретаријату Европског синдиката полицајаца (ЕПУ) насловљено на име председника Gerrit van de Kamp-а.

Поред одговора и подршке коју ћете добити од ЕПУ, желео бих да вам лично одговорим.
У фебруару следеће године, Еурофедоп организује евалуациони семинар о „Социјалном дијалогу на Западном Балкану“.

Чини ми се да би то била прилика да закључку ове сесије придодамо ваше искуство о (не)функционисању социјалног дијалога.

Учешће на овом семинару ограничено је на организације Западног Балкана из сектора управе, правосуђа и културе Србије са седиштем у Београду, чије учешће већ можемо да најавимо.
Уколико сте заинтересовани да учествујете на овом семинару који ће трајати 1 дан, са највише 2 учесника, молимо вас да ме обавестите на електронску адресу:bert.vancaelenberg@eurofedop.org. Семинар ће се одржати 5. фебруара 2015. године у Будимпешти.

Срдачан поздрав,

Bert van Caelenberg
Генерални секретар ЕУРОФЕДОП-а.

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!