Beograd, 22.04.2018. godine – Na utakmici drugog kola plej of Super lige između Partizana i Čukaričkog ponovo su u centru pažnje bili događaji na tribinama. Glavni akteri, kao po običaju bili su „navijači“, koji usled izostatka adekvatnih sankcija od određenih državnih organa postaju agresivniji. Svoju samouverenost i hrabrost su dokazali i ovog puta kada su praktično koristeći fizičku snagu isterali pripadnike policije sa tribina. Ovaj događaj je čak bio i predmet podsmeha širom društvenih mreža, a svoje mesto dobili smo i u rubrici njuzneta. Snimak ovog događaja možete videti na kraju teksta.

Sindikat srpske policije često poziva pravosudne organe da uvek po hitnom postupku procesuiraju izgrednike sa tribina i pooštre kaznenu politiku napada na policijske službenike. Sami smo svedoci da to ne ide putem kojim bi trebalo, jer često prilikom obavljanja službenih poslova dolazimo do informacija da se prijave odbacuju usled nedostatka dokaza, zastarelosti i da takva lica sa po više desetina prijava i dalje šetaju slobodno, ponavljajući svoje postupke.

„Kako bi zaštitili bezbednost građana i imovine i sprečili narušavanje JRM –a , MUP ulaže ogromne ljudske resurse, a to povlači i veće finansijske izdatke prilikom obezbeđenja sportskih manifestacija. Prilikom procena bezbednosti i izrade planova angažovanja, akcenat se često stavlja na prisustvo sve većeg broja policijskih službenika prilikom obezbeđenja, što je u ovakvim uslovima neminovno. Međutim, srž problema je nešto drugo, a to je nedostatak pravovremenih reakcija i blaga kaznena politika pravosudnih organa zbog koje „navijači“ dobijaju vetar u leđa. Iz tog razloga, ovog puta, Sindikat srpske policije je uzeo stvar u svoje ruke – podneo je prvom OJT u Beogradu krivičnu prijavu protiv NN izvršilaca. U međuvremenu, ako prikupljene informacije budu ukazivale da postoji nečiji propust u lancu komandovanja, podnećemo Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka prema odgovornim licima “ – izjavio je predsednik sindikata Lazar Ranitović.

Povodom ovog događaja u kojem je zabeležen napad na policijske službenike koji su obavljali poslove bezbednosti na utakmici između Partizana i Čukaričkog, pozivamo Ministarku pravde, Državno veće tužilaca i Republičkog javnog tužioca da bez odlaganja preduzmu potrebne mere u cilju identifikacije i procesuiranja svih učinilaca koji su zabeleženi na snimku, te da u tom smislu izdaju obavezne instrukcije za postupanje nadležnog Javnog tužilaštva zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz čl.322 KZ RS.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.