Najave kosovskih političara da će jednostrano proglašena Republika Kosovo pristupiti Interpolu, izazvala je burnu reakciju i zabrinutost bivših i sadašnjih učesnika ratnih dejstava na području AP KiM, pripadnika MUP-a i Vojske R. Srbije. Sitnim koracima, bez saglasnosti i odobrenja srpskih zvaničnih institucija, bez zakonskog osnova i mimo Rezolucije 1244, ratni zločinci i političari sa AP KiM, lobiraju prijem u međunarodnu policijsku organizaciju Interpol, podgrejavajući ionako godinama napetu situaciju u regionu, ne mareći za bezbednost svih u regionu.

Taman kada smo očekivali da će Vlada Republike Srbije konačno pregovorima oko primene i implementacije Briselskog sporazuma postići cilj, a to je stabilnost i mir u regionu i pomirinje srpskog i albanskog stanovništva, ali i ostalih nacionalnih manjina, koji su voljom drugih, žrtve političkih odluka iz prošlosti, kosovski zvaničnici svojim provokativnim izjavama, najavljuju prijem jednostrano proglašene Republike Kosovo u Interpol.

Srpsko i albansko stanovništvo, učesnici rata i borbenih dejstava protiv terorizma na AP KiM i ovog puta se nalaze u situaciji da njihovi životi zavise od političkih odluka nekolicine političara sa AP KiM, koji se nalaze na poternicima izdatih od strane R. Srbije. Oni su vremenom to i shvatili i ionako malo brojčano stanovništvo iz ove autonomne pokrajine, nezadovoljno ekonomskom i bezbednosnom situacijom, svakodnevno se iseljava u zemlje trećeg sveta,  u potrazi za dostojanstvenim životom dostojan savremenog čoveka, u miru. Niko od njih, ali i ostalih građana Republike Srbije ne želi više reprizu devedesetih godina.

Ukoliko se, pak, dogodi da zahtev Kosova za prijem u Interpol bude odobren, nažalost, možemo očekivati eskalaciju nezadovoljstva, najviše među učesnicima ratnih i protivterorističkih dejstava na području AP KiM – policijskih službenika i naravno pripadnika Vojske R. Srbije. Više od 5000 aktivnih i bivših policijskih službenika, moglo bi se na osnovu političkih Odluka ratnih zločinaca za AP KiM naći na Interpolovoj poternici. To znači da će svi oni imati velike posledice po zdravlje, jer će biti u velikoj neizvesnosti i strahu u isčekivanju hapšenja i suđenja. Možemo samo zamisliti situaciju, koji će to šok biti, da npr. policijski službenik, učesnik u borbi protivv terorizma i terorista, prilikom prelaska bilo koje državne granice ili admininstrativnog prelaza,  bude (ne)očekivano uhapšen i procesuiran u ruke onih protiv kojih se i borio. Sve to povlači razočaranje i nezadovoljstvo, a taj psihički pritisak može eskalirati i među pojedincima uzimanjem pravde u svoje ruke, a to će sve rezultirati nemirima i mogućnošću nepotrebnih sukoba među narodima. Onih koji to najmanje i žele. Onih koji se međusobno druže, sarađuju i posluju.

Nadamo se da će državno rukovodstvo Republike Srbije svojim uticajem u svetu onemogućiti samoproglašenoj Republici Kosova ulazak u Interpol i tako održati mir i stabilnost u regionu.

Sindikat srpske policije poručuje kosovskim političarima – DOSTA NAM JE RATOVANJA, SVU ENERGIJU KOJU USMERAVATE U TOM PRAVCU, POTRUDITE SE I PREUSMERITE JE NA POBOLJŠANJU EKONOMSKE I POLITIČKE SARADNJE, KAKO BI NAROD U MIRU MOGAO ŽIVETI BOLJE.
RAT NIKOME NIŠTA DOBRO NIJE DONEO.
OSIM VAMA, POJEDINCIMA KOJI STE NA VLASTI.

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.