Тровање храном или нешто горе од тога?

Share Button

Ужице, 07.11.2015. године, – 11650517_1133658959997155_1574223559_nСиндикат српске полиције још једном жели да упозна целокупну јавност у Србији у каквим условима бораве и раде наше колеге ангажоване у Копненој зони безбедности и на прихвату имиграната у Прешеву. Истовремено, надлежне желимо да упозоримо да нису довољно учинили на обезбеђивању нормалних и безбедних услова рада.

Предходних дана је било доста речи о лошим смештајним условима за полицијске службенике и припаднике жандармерије. Синдикат српске полиције објавио је фотографије заиста срамотно лоших услова за боравак, што су касије и медији пренели. Убрзо након тога ти услови су знатно побољшани адаптацијом једне зграде и постављањем контејнера.

Сада је повод нашег обраћања сличне природе, али је повод знатно озбиљнији и по здравље колега много опаснији! Наиме, јуче, 06.11.2015. године, у местима Цакановац и Прешево (у Дому младих), дошло је до здравствених проблема код неколико десетина припадника Министарства унутрашњих послова. У току преподнева отпочели су симптоми код неколико људи да би током дана кулминирало а здравствену помоћ је затражило више од 20 колега, сви са сличним или истим симптомима: мучнина, повраћање, повишена температура и дијареја. Један колега је хоспитализован, неколико их је примило инфузије, док су остали прошли са лакшим последицама.

Будући да се ради о припадницима жандармерије и полицајцима који су конзумирали храну припремљену у Цакановцу па дистрибуирану и за Прешево, основано је посумњано на биолошку неисправност хране. Санитеска служба је брзо реаговала, узорковала неопходно, а затим очистила и дезинфиковала све површине и опрему у кухињи.  Већ данас је припрема хране редовна и неометана, што је за сваку похвалу, али не смемо заборавити да није довољно урађено на превентиви, пре самог инцидента.

Не желимо прејудицирати резултате и налазе, али морамо поставити питање одговорнима како је до инцидента дошло? Да ли ће неко одговарати за евентулани пропуст и угрожавање здравља запослених? Да ли ће се и када учинити додатни напори да се људима који даноноћно раде обезбеде заиста нормални услови?

Такође, морамо да изразимо и бојазан да овде можда и није у питању проблем са храном. Несмемо искључити ни нешто озбиљније, јер знамо да су услови лоши, хигијена и превентивна заштита јако лоша, па постоји и могућност неке заразе или болести атипичне за наше поднебље.

Надамо се ипак да се не ради ни о чему озбиљнијем и да ће с ена овоме и завршити. Али још једном апелујемо на послодавца, и државу у целини, да учини додатне напоре и изнађе начин и средства и да полицајцима обезбеди услове за рад у складу са људским достојанством и законима који регулишу ту област.

Служба за информисање ССП

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!