Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović je nakon donete Odluke kojom se utvrđuju organizacione celine Ministarstva unutrašnjih poslova, a u vezi sa članom 173a Zakona o policiji, izdao i Instrukciju o načinu postupanja po zahtevu za prestanak radnog odnosa sa pravom na starosnu penziju i utvrđivanja ispunjenosti uslova – kriterijuma za prestanak radnog odnosa.

Kao što se iz donete Odluke moglo protumačiti iz „prve ruke“, a o čemu smo već pisali na našem sajtu http://ssp.org.rs/penzinonisanja-pod-uslovom-45-15/ , ovom Instrukcijom od dana 20.04.2018. godine je to i potkrepeljeno. Neizvesnost oko kriterijuma i uslova koji su bili osnov raznih vrsta spekulacija više nema, 45 je godina starosti, a 15 je broj godina efektivno provedih na radnim mestima u organizacionim jedinicama i formacijama: SAJ, Žandarmerija, JSO, PTJ, PJM i PJP.

Krajnji rok za podnošenje Zahteva je 31.10.2018. godine, a nakon sprovedenog postupka Sektora za ljudske resurse, po dobijanju rešenja, podnosi se još jedan Zahtev za starosnu penziju nadležnoj filijali PIO i to najkasnije do 31.12.2018. godine.

Jedna stvar koja nama kao sindikatu predstavlja prijatno iznenađenje, ali i olakšanje, je namera i rešenost ministra da u ovoj Instrukciji definiše čuveni i dobro poznati pojam „potreba službe“. Svima je već odavno poznato da kriterijum „potreba službe“ predstavlja najčešći izgovor i opravdanje većini rukovodioca prilikom nepoštovanja prava zaposlenih. U ovom slučaju on je pravno definisan i biće korišćen kao osnovni parametar prilikom određivanja kvota po OJ kako se ne bi dovelo u pitanje bezbednost građana i nesmetano funkcionisanje službe.

Sindikat srpske policije očekuje da svi organi, učesnici u ovom postupku prilikom primene ove Instrukcije, postupe maksimalno profesionalno, „ni po babu ni po stričevima“ i da zaposleni koji to zaslužuju budu penzionisani, na način kako to i dolikuje. Takođe, nadamo se da na terenu pojedincima neće biti potrebna dodatna Instrukcija na ovu Instrukciju, jer je to nažalost, kod nekih postala i praksa.

I u ovom slučaju pomno ćemo pratiti primenu ovih propisa ministra na terenu i ukazivati na moguće greške i propuste, kako bi na vreme bili uklonjeni, a „zaslužne“ ćemo pozivati na eventualnu odgovornost shodno članu 9. ove Instrukcije.

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.