12231270_1035511693159515_1258002939_nNiš, 12.11.2015 godine – Sezona napada na policajce još uvek traje i nema nagoveštaja da će uskoro prestati. Blaga kaznena politika sudija prema učiniocima krivičnih dela i prekršaja, nanogavice, kućni pritvori i oportuniteti koji tužioci olako predlažu i prihvataju, mnogobrojne rupe u Zakonima na koje se iskusni advokati pozivaju, nezainteresovanost javnosti, medija i političara da stanu u konačni obračun sa licima iz krimogenih sredina, doveli su do toga da je danas svaki policajac na ulici potencijalna meta za napad, bez ustručavanja napadača i ikakvog kajanja društva.

U danima kada su policajci istovremeno obradovani ali i poniženi zbog najavljenog mizernog povećanja plate od 2% , još se nisu slegli utisci, dogodila su se dva napada na naše kolege u Nišu i to na teritoriji koje spada pod nadležnost PI Crveni Krst. I to kakva?  Brutalna, bezosećajna i kukavička iza leđa. Korišćene su šipke i metalne palice prilikom udarca.

Prilikom pronalaska predmeta koja potiču iz krivičnog dela, vršeći pregled vozila marke „ford“ tip „mondeo“, policijski službenik V.J, iznenada dobija udarac u predelu usta od strane vlasnika otpada S.S. gde se nalazilo predmetno vozilo. Da nevolja bude veća u napad se brzo uključuje i sin napadača, maloletni S.S. gde koristeći pogodnu poziciju obuhvata policijskog službenika za vrat. Srećom brzom reakcijom kolege, koji je skinuo sa vrata maloletnog S.S, oba lica su upotrebom fizičke snage savladana i službenim vozilom odvežena do službenih prostorija PI Crveni Krst. Kao i po običaju, usput je bilo pretnji od strane lica koja su lišena slobode, ali to je prilikom većine intervencija policije normalna pojava, koja se čak i u sudskim postupcima toleriše. OJT i VJT su se izjasnili da kod oba napadača postoje elementi KD Sprečavanje službenog lica u vršenju službenih dužnosti, a punoletni S.S. je dobio „nagradu“ –  Određeno mu  je policijsko zadržavanje od 48 časova.

Iz ovog slučaja možemo zaključiti da je sin krenuo očevim stopama i da je vreme da se ostale nadležne institucije uključe u ovaj slučaj kako se u budućnosti ne bi dogodilo još teže KD. Posle ovakvog napada, policajac je završio na pregledu u Kliničkom centru Niš. Kada sve to završi njemu ostaje popunjavanje brda papirologije. Nadamo se samo da će se kolega psihički i fizički oporaviti od ovoga, a od nezavisnog pravosudnog sistema očekujemo da napadača najoštrije kazni.

Drugi slučaj vezan je za još okrutniji i po život opasniji napad na kolegu V.T. iz Žandarmerije, kada su više lica romske nacionalnosti, upućivajući mu preteće poruke, palicama i šipkama zadali više udaraca u predelu glave, a potom i njegovom sinu V.M. Ostavljajući ih povređene na trotoaru, lica romske nacionalnosti, su odmah ušli u svoje motorno vozilo i u punoj brzini krenuli u pravcu V.T i V.M. da ih PREGAZE! Pukom srećom u tom trenutku se pojavio komšija koji je izašao i stao ispred vozila i time sprečio ono najgore.

Krajnji ishod ovoga su teške telesne povrede koje je zadobio V.T u vidu frakture lobanje i veliki krvni podliv na mozgu, zbog čega su lekari bili prinuđeni da ga helihopterom transportuju do Beograda kako bi izvukao živu glavu. Tužan epilog ovog događaja je što je kolegi iz Žandarmerije ostalo nekoliko dana do penzionisanja. Ako je za bar neku utehu njegov sin je prošao bolje i zadobio lake telesne povrede.  Brzom intervencijom policije gore pomenuta lica romska nacionalnosti su pronađena i lišena slobode, podnešeno je više prijava i sada ostaje da tužilaštvo i sudstvo preduzme sve mere i radnje kako ne bi  dopustili da ova lica slobodno šetaju ulicom.

Zahvaljujući sreći i okolnostima u ovim događajima naše kolege su jedva izvukle živu glavu. Ruski rulet na poslu u kome glavnu ulogu igra policajac polako se približava kraju. Ovog puta obarač nije udario u kapislu. A šanse da se to desi su svakim danom sve veće. Ukoliko se nešto drastično ne promeni…

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.