Закон о полицији: од преднацрта до ступања на снагу!

Закон о полицији: од преднацрта до ступања на снагу!
Share Button

Дајемо вам кратку ретроспективу онога што је Синдикат српске полиције у протеклом периоду урадио у циљу побољшања Закона о полицији и спречаања усвајања у предложеном накарадном облику. Нажалост, резултатом не можемо бити задовољни, али нећемо ни дозволити да наш рад и залагање минимализују појединци и синдикати који прстом нису мрднули у том циљу, а данас чак и хвале усвојени Закон.

Свима онима који сматрају, да је наш допис Председнику РС Томиславу Николићу у којем, га позивамо да не потпише указ о проглашењу закона, већ да га врати Народној скупштини РС на поновно одлучивање, само још један узалудан посао и који сматрају да се требало реаговати много раније предочавамо следеће:

– Активисти ССП и јесу реаговали раније – почев од појаве првог преднацрта новог ЗОП. Одмах је указано на велики број нелогичности у том тексту. Више од годину дана представници ССП су учествовали на јавним расправама у Крагујевцу, Нишу, Београду, Новом Саду, на панелу у Београду, послали преко 60 амандмана (у више наврата), од којих је прихваћено око половине;

amadeo-votkins-1
Амадео Воткинс, творац закона

– На тим јавним расправама, где је понекад учествовало и по три стотине представника послодавца, владиних и невладиних организација и грађана, нико није оспорио аргументе ССП-а ни за један од тих преко 60 амандмана, међутим то очигледно послодавца није искрено интересовало. На тим јавним расправама су говорили да су предлози добри, често нам честитали и чланови комисије за израду ЗОП, но чињеница је да су те јавне расправе МУП-у послужиле само као параван да би касније са пуним правом могли да кажу – „Ето, закон је био на јавној расправи!“. Штавише, и већину оних амандмана које су прихватили напослетку су избацили из предлога ЗОП и Народној скупштини проследили сасвим неки нови предлог ЗОП.

– Озбиљне критике на рачун предлога ЗОП у више наврата упутио је и Заштитник грађана (нескромно ћемо се похвалити да је то можда и последица наћег обраћања њему), а у последњих пар месеци у расправу се укључио и Независни полицијски синдикат Србије.

– „Репрезентативни“ синдикати (Независни синдикат полиције и Полицијски синдикат Србије) су све време ћутали, нити један једини смислени предлог нису послали. Онда су чак најавили квазиштрајк глађу, тобоже јер ЗОП није прошао јавну расправу, а пре тога их нигде није било годину и по дана – ни на једној јавној расправи или панелу. Напослетку су, као начин изласка из најављеног штрајка и оправдања својих лажи, послали неколико безначајних амандмана, а остатак ЗОП-а похвалили као добар и модеран. Да, да – управо овај овако накарадан ЗОП репрезентативни синдикати хвале као изузетно добар. Срамота!

– ССП је потом, након што је Влада предлог ЗОП упутила Народној скупштини, још једном покушао да утиче на побољшање овог закона тако што је скупштинском Одбору за безбедност и унутрашње послове и свим посланичким клубовима у Народној скупштини доставио све своје предлоге измена и допуна предлога ЗОП. Тај потез није био без успеха, јер је неколицина народних посланика озбиљно размотрила предлоге ССП и поднела амандмане на предлог ЗОП, од којих су неки и усвојени. Нажалост, већи број амандмана, укључујући и оне суштинске, Народна скупштина није усвојила. ЗОП усвојеним амандманима јесте побољшан у знатној мери, али је закон већ био толико лош да и са тим неким корекцијама он и даље остаје лош.

– Тако да је овај допис председнику само наставак низа активности које активисти ССП предузимају већ годину и по дана.

– Наравно, будући да је ЗОП изашао у Службеном гласнику (како смо и 99% веровали да ће се и догодити), то значи да је Председник Николић потписао указ, ССП ће, након детаљње анализе закона, предузети и следећи корак – поднеће иницијативу Уставном суду за оцену законитости и уставности ЗОП-а у целини и појединим деловима.

Зато све оне који критикују овај потез ССП-а као јалов, молим да сагледају ширу слику, а да своје критике усмере према послодавцу и његовим немим синдикалним помагачима, а својим конструктивним предлозима помогну ССП-у да настави борбу за бољи статус запослених у МУП-у.

Ко то не жели или не може, молимо га да бар не смета. И то је нешто. Хвала!

Председник СК ССП
Виктор Ратковић

Коментари:

Коментар

Морате бити пријављени да бисте оставили коментар Пријави се!