Beograd, 01.04.2016. godine, – Sindikat srpske policije najoštrije protestuje i osuđuje izjavu doktorke iz Niša, gospođe Lidije Stoiljković, koja povodom tragičnog događaja i smrti male Julije, za takav ishod optužuje vozača u niškoj hitnoj službi ali posredno i saobraćajnu policiju iz tog grada.

Naime, listovi Večernje novosti i Informer preneli su izjavu pomenute doktorke u kojoj se kaže da je vozač zaustavio vozilo na semaforu, na upaljeno crveno svetlo, iz straha od gubitka vozačke dozvole jer policajci ne praštaju te prekršaje i vozačima hitne pomoći pišu prekršajne prijave. Dalje, ona dodaje da je to samo minut-dva, ali da ponekad i to dragoceno vreme bude presudno i dovede do tragičnog kraja.

Sindikat srpske policije želi da širu javnost upozna sa činjenicom da je vozač postupio potpuno u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, kojim je prolazak „na crveno svetlo“ zabranjen čak i vozilima sa upaljenim rotacionim svetlima, i hitnoj pomoći, ali i vozilima policije i vatrogasno-spasilačkih jedinica. Takođe, želimo da istaknemo i to da saobraćajni policajci imaju razumevanja za vozila sa prioritetom, samim time i za vozila hitne pomoći, i da im činjenje takvih prekršaje tolerišu ukoliko uslovi saobraćaja dozvoljavaju bezbedan prolazak kroz raskrsnicu, jer spašavanje ugroženih života nema cenu i svakako je prioritet u odnosu na poštovanje pojedinih pravila saobraćaja.

Doktorki, koja optužuje vozača, postavljamo pitanje šta bi se desilo, i ko bi bio odgovoran, da je vozač prošao kroz raskrsnicu i u tom momentu na njih naletelo vozilo iz ukrštajuće ulice? Šta bi tada pomenuta gospođa Stoiljković izjavila? Da li bi rekla da je vozač kriv ili bi priznala da je na njega vršila pritisak? Ili bi ponovo okrivila saobraćajnu policiju koja, iz humanih razloga, toleriše takve prekršaje?

Pri tome gospođa Stoiljković, bacajući akcenat na vozača i policiju, svesno zanemaruje činjenicu da je maloj Juliji, po izjavi njenog dede bilo loše nekoliko dana unazad, da je imala povišenu temperaturu ali su ordinirajući lekari davali savete da temperaturu sami roditelji „skidaju“. Takođe, doktorka prećutkuje zvaničan izveštaj Doma zdravljau kojem stoji da su roditelji „uneli dete u lošem opštem stanju, usporenog pogleda, sa poplavelim usnama, izmenjenom bojom kože u predelu levog kolena sa velikim podlivom“! Odgovor na pitanje zašto je došlo do tragičnih posledica i smrti male Julije daće obdukcioni nalaz.

Sindikat srpske policije ne želi ikoga da optužuje za propuste i nemaran odnos prema svom radu i dužnostima, pogotovo ne medicinske radnike koji su nemali broj puta pokazali svoju požrtvovanost i savest, i sa kojima policijski službenici, po prirodi posla, blisko i veoma dobro sarađuju. Želimo samo da javnosti ukažemo na opasnost olakog iznošenja paušalnih ocena pojedinaca, pa makar oni bili i lekari.

Ostavljamo mogućnost i da mediji nisu verno preneli izjavu doktorke Stoiljković, ili joj se izjava neoprezno omakla, budući da je bila potrešena događajem, tim više jer majku preminulog deteta lično poznaje.

Porodici male Julije se izvinjavamo na pominjanju ove tragedije ali smo bili prinuđeni na to, a sve u cilju zaštite ugleda naše službe ali i sprečavanja neke buduće analogne situacije.

Šef službe za informisanje
Mile Lazarević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.