Skip to main content

НОВИ НАПАДИ СТАРА ПРАКСА


У пар дана извршена су два кривична дела на штету полицијских службеника. У првом случају ради се о кривичном делу Угрожавање сигурности из члана 138. став 1. Кривичног законика, док у другом случају се ради о к.д. Напад на службено лице у вршењу службене дужности из члана 323. ст. 3. у вези ст.1. КЗ.  

Оно што је заједничко за ова два кривична дела поред тога што су извршена на штету полицијских службеника јесте да је настављена лоша пракса правосудних органа – да су извршиоци пуштени да се бране са слободе. У првом случају одређена је мера задржавања до 48 часова након чега је лице пуштено да се брани са слободе, док у другом случају, лице је одмах пуштено да се брани са слободе.

Посебно забрињава начин извршења кривичних дела, а управо тај начин извршења говори о смелости појединаца али и самоуверености, да ће се олако прећи преко тога и неће узети као отежавајућа околност сама радња, што је продукт лоше примене закона и процене надлежних. Колега из Краљева који је примењивао овлашћења према лицу које се налази на мери „надзор и контрола“, добио је претње путем порука на телефон од тога лица где се отворено прети како њему тако и члановима његове породице. Лице је од стране полиције убрзо лоцирано, лишено слободе и спроведено Основном јавном тужилаштву у Краљеву, након чега му је одређена мера задржавања до 48 часова, да би након истека мере задржавања било пуштено да се брани са слободе!

Напад на службено лице у вршењу службене дужности догодио се ни мање, ни више него у полицијској кући, односно у службеним просторијама ПС Нови Београд. Тада је од стране М.Н. нападнут колега инспектор док је узимао изјаву од лица. У овоме случају није одређена ни мера задржавања!

Недавно је јавност у Србији била узнемирена убиством адвоката Драгослава Мише Огњановића, тада се огласио и Синдикат српске полиције и послао јасну поруку где је брана безакакоњу и криминалу, где је потребно подвући црту и јасно ставити до знања свима који се дрзну да нападају људе од професије и струке (таксисте, возаче јавног превоза, медицинско особље, адвокате, тужиоце, судије). Понављамо опет, брана безакоњу је полиција и полицијски службеник као представник професије која се бави сузбијањем свих облика криминалитета! Уколико је полицијски службеник заштићен законом, уколико се закон спроводи адекватно од стране надлежних, онда је друштво у старту сигурније и безбедније. Генерална превенција, односно одвраћање извршилаца од извршења најтежих кривичних дела, нарочито напада на људе од професије, остварује се искључиво доследном применом закона, без компромиса!

Ако су спремни да нападају полицајце шта су онда спремни да учине грађанима? Ако није полицајац заштићен који штити и спроводи закон, колико су онда заштићени таксисти, возачи јавног превоза, медицински радници, тужиоци, судије, адвокати…? То су питања на која одговоре морају дати институције, систем, државни органи, једном речју друштво у целини. Нико нама неће уредити вредности него ми себи. Како посејемо тако ћемо пожњети. Посијмо здраво, уклонимо кукољ!

Служба за информисање ССП
Бобан Ђорђић