Skip to main content

Стоп вршњачком насиљу


20150403_132949Свакодневно обављајући полицијске послове све више долазимо у контакт са децом, која су због проблема у целокупном друштвеном систему највише угрожена, а не могу се сама одбранити. Деца се кроз одрастање суочавају са одлукама донешеним у детињству из незнања, утицаја околине и сл. Оне утичу на то какви ће људи постати и како ће их друштво прихватити. Нама старијима мора бити обавеза да их усмеримо на прави пут и да делујемо превентивно.

„Стратегија полиције у заједници“ је званичан акт који је донела Влада Републике Србије, где су дефинисани будући кораци развоја и сарадње полиције и локалне заједнице. Нажалост овај процес сарадње се још увек само развија, препричава и планира, а ретко се где и стварно реализује. Тај пројекат би требало бити основа сарадње полиције и грађана, чији је главни циљ да целокупно друштво има корист. Он предвиђа: образовање грађана и различитих субјеката заједнице о безбедносним појавама у друштву (безбедност у школама, насиље у породици, малолетничка деликвенција, наркоманија, безбедност саобраћаја и друго), унапређење комуникација са медијима (округли столови са представницима медија, подршка медија кроз афирмацију рада полиције у заједници, учешће у телевизијским и радио емисијама, саопштењима за медије…) и сл.

Заједничком сарадњом О.Ш. Бранко Радичевић у Бујановцу и ПС Бујановац, уз подршку ПУ Врање, неколико синдиката, међу којима је и Синдикат српске полиције и спонзора, 03.04.2015. године успешно је започет пројекат «Стоп вршњачком насиљу». Испред ПС Бујановац пројекат је организовао помоћник командира ПИ Бујановац Миљан Петровић. Са почетком у 12,00 часова у просторијама спортске хале „Младост“, уз присуство око 800 деце различитих година, родитеља, медија, представника синдиката у полицији, старешинског кадра у ПС Бујановац и осталих пол.службеника, Миљан Петровић је одржао занимљиво предавање на тему „Стоп вршњачком насиљу“. Деца а и остали посетиоци су могли чути и научити доста ствари које се тичу безбедности, заштите и сарадње са полицијом.

Након тога, одржана је ревијална фудбалска утакмица између учесника: наставника, ђака школе и полицијских службеника ПС Бујановац. Сви учесници су носили мајце са натписом „Стоп вршњачком насиљу“, чију донацију су обезбедили Синдикат српске полиције, Независни синдикат полиције, Полицијски синдикат Србије и Синдикат запослених у полицији. Утакмица је завршена резултатом 9:9.

Свим учесницима, медијима и представницима синдиката су уручене Захвалнице од стране организатора Миљана Петровића и тиме се завршио један део пројекта „Стоп вршњачком насиљу“. Други део ће у зависности од термина бити посета ученика О.Ш. „Бранко Радичевић“ ПС Бујановац, где ће деци бити показане просторије, средства за рад и остали капацити које станица поседује.

Полиција је у служби народа и то свима мора бити јасно. Надамо се да ће овакав вид сарадње полиције и заједнице заживети и у осталим деловима Србије како би вратили поверење грађана, јер је оно услед утицаја много фактора пре свега политичких, нарушено. Неопходно је веровати у образовне кадрове које МУП још увек поседује и који су довољно школовани да за разлику од појединих приучених, знају и препознају чињеницу да без сарадње са синдикатима не могу очекивати промене на боље уз поштовање правних прописа државе. Организационе јединице у МУП-у, синдикати и локалне заједнице морају бити партнери у оваквој Стратегији како би се успешно развијао концепт „Сарадња полиције и заједнице“.

Свему овоме велику драж придаје и један други део, некоме невидљив а то је заједничко учешће и међусобна сарадња синдиката (ССП, НСП,ПСС,СЗП) ради добробити деце. Можда би се поједини руководиоци синдиката, могли угледати на своје активисте у ПС Бујановац и одговорити бар на дописе Председника Синдиката српске полиције Глише Видовића који им је понудио помоћ и сарадњу ради решавања проблема? Да се несугласице и грешке из прошлости ставе на страну, а све то ради добробит запослених…

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић

[pwaplusphp album=“Bujanovac2015″]


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ