Juče se predsednik vlade RS Aleksandar Vučić pohvalio ostvarenim suficitom u budžetu Srbije u iznosu od čak 9,8 milijardi dinara. Na prvi pogled bi se reklo da je ministar Vujović zaslužio smenu zbog tako velike omaške u planiranju budžeta, ali je to ipak igra brojki. Dug, naime, redovno izražavamo u evrima a taj nekakav suficit u dinarima. Igra brojki, varka za mozak preko ušiju za onog ko ga nema, a dizanje tenzije onima koji ga imaju.

Ne sporeći uspehe vlasti u dostizanju istorijskih rekorda, želimo da ipak istaknemo kako taj suficit nije rezultat povećanja proizvodnje već ostvarenih „mera štednje“! Mera koje nisu osetili ministri i direktori već radnička klasa! Teret tog suficita su podneli, između ostalih, policijski službenici koji sami kupuju tonere, papir, štampače, obuću, civilna odela (koja većina nije dobila nijednom u svom radnom veku). Teret suficita podneli su policajci koji nemaju dnevnice (jer se onih bednih 150 dinara ne mogu tako zvati), što im kasne posebne naknade, ne isplaćuje im se solidarna pomoć, oprema nam je dotrajala, vozila odavno za rasod…. I tako možemo do sutra!

Teret su zaposleni podneli tako što im ne nedostaje hrana samo na terenu, već im i kod kuće duva promaja u frižiderima, egzistencija nam je srozana do dna. Većina od nas pored osnovnog radi još neki dodatni posao da bismo uopšte preživeli.

Mi taj suficit osećamo na svojoj koži a i istorijske uspehe ne vidimo takvima!

Tekst objavljen na sajtu B92:

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na kraju aprila Srbija umesto deficita ima suficit od 9,8 milijardi dinara, uz sve plaćene kamate i kredite.
On je rekao je da je u zakonu u budžetu računato da će deficit biti 53,5 milijardi.
“Što znači da je za 63,5 milijardi bolji rezultat, što znači da je negde od 520-530 miliona evra bolji rezultat od očekivanog. Verujem da ćemo tako nastaviti u mesecima pred nama, jer su prihodi viši a rashodi niži”, kazao je Vučić za RTS.
On je rekao da će vojnici, policajci i prosvetni radnici imati bolja primanja.
“Sada će to značiti značajno bolja primanja nego što su ikada imali u javnom sektoru. Uvećaćemo i minimalne zarade”, kazao je srpski premijer.

Tekst članka možete pogledati i u originalu na sledećem linku:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=04&dd=28&nav_id=1255176

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.