Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dodelio je priznanja najboljim pripadnicima MUP-a u 2017. godini u kategorijama najhrabriji policijski službenik, najposvećeniji policajac i omiljeni kolega.

Stefanović je rekao da je MUP s više od 42.000 ljudi “velika porodica” čije su najveće vrednosti zajedništvo, kolegijalnost i timski rad.

“Pripadnici MUP-a su u 2017. godini zaplenili više od četiri tone narkotika, očuvali javni red i mir, izdali građanima više od 20.000 ličnih dokumenata, obezbeđivali državnu granicu, gasili požare”, kazao je ministar na svečanosti u beogradskom Pozorištu na Terazijama.

On je ocenio da je žiri koji je odlučivao o najboljim policajcima u prošloj godini imao “veoma težak, gotovo nemoguć zadatak”.

“Jednako sam ponosan i na sve pripadnike MUP-a koji su u 2017. godini doprineli da se građani osećaju bezbedno”, kazao je ministar i izrazio očekivanje da će dodela nagrada najboljim policajcima, koja je ove godine održana prvi put, postati tradicionalna manifestacija.

Podsećamo kako je upravo Sindikat srpske policije nešto ovako uveo u MUP. Još 2013. godine uveli smo priznanje za starešine “Plaketa dobar oficir” i “Plaketa dobar rukovodilac” i za najhrabrije kolege “Plaketa za hrabrost i junaštvo“. Drago nam je da i ministarstvo počinje da ceni napore i podvige koleginica i kolega, stoga pozdravljamo ovu akciju i nadamo se da će postati tradicionalna!

Odlukom žirija koji su činili predstavnici MUP-a i medija, najhrabriji policajac je pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Miljan Kijanović koji se prilikom intervencije u Kraljevu 28. septembra prošle godine bacio na muškarca koji je pretio da će aktivirati bombu.

“Nesebično rizikujući svoj život, Kijanović se u trenutku ulaska u prostoriju u kojoj je osumnjičeni zatočio nekoliko osoba kojima je pretio aktiviranjem ručne bombe, bez zaštitne opreme bacio na osumnjičenog koji je već izvadio osigurač, uhvatio ga za ruke i sprečio da aktivira bombu čime je zaštitio živote građana i svojih kolega”, piše u odluci žirija.

Izražavajući zahvalnost za dodeljenu nagradu, Kijanović je kazao da ona predstavlja priznanje svim pripadnicima MUP-a i veliki podstrek da u svakom trenutku u budućnosti budu spremni da zaštite bezbednost i živote građana.

“Ponosan sam na sve kolege koji su učestvovali u intervenciji te večeri. Smatram da bi svi pripadnici moje jedinice i MUP-a učinili isto što sam ja uradio. To je naš posao, naš poziv”, kazao je Kijanović.

Nagrada za najposvećenijeg policajca pripala je načelniku Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja kokaina, heroina i marihuane Službe za prevenciju narkomanije Uprave kriminalističke policije Nikoli Đokoviću koji je u 17 akcija u 2017. godini predvodio tim koji je uhapsio 89 osoba i zaplenio 1,5 tona marihuane, 305 kilograma kokaina, 107 kilograma hašiša, 17 kilograma ekstazija i osam kilograma amfetamina.

Glasovima zaposlenih u MUP-u, nagrada u kategoriji “Omiljeni kolega” pripala je zameniku komandira Policijske ispostave u Policijskoj stanici Aleksandrovac Dejanu Jovanoviću koga su kolege opisale kao “požrtvovanog, nesebičnog, odanog poslu, hrabrog, nepristrasnog prema kolegama i građanima”.

Plakete za izuzetnu hrabrost dodeljene su Branislavu Milenkoviću iz požarevačke Policijske uprave i pripadniku vatrogasno-spasilačke jedinice iz Novog Sada Miliji Radoviću, dok su za izuzetnu posvećenost nagrađeni Vuk Milosavljević, Tanja Bogosavac, Momčilo Sovilj, Blagoje Aleksić i Dragoslav Blagojević.

Svečanosti u Pozorištu na Terazijama prisustvovali su ministri odbrane i rada, Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević.

Izvor: N1 TV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.