Kada su krim tehničari u Policijskoj upravi za grad Beograd, a verujemo i u većini ostalih uprava, početkom ove godine seckali industrijske PVC džakove praveći male kesice za pakovanje tragova, kada su tragove sklone truljenju pakovali u papirne kese dobijene u obližnjoj pekari, dok su kupovali rukavice po samouslugama i apotekama, te koristili transparentne lepljive folije proizvedene davne 1996. godine, nisu bili ni svesni koliko su u stvari srećni. Jer, imali su barem nešto.

Nakon alarmiranja nadležnih, od strane Sindikata srpske policije, na februarskom sastanku u Kabinetu ministra unutrašnjih poslova, ali i javno na sajtu  sindikata, usledila su objašnjenja predstavnika Sektora za materijalno-finansijske poslove, gospodina Veselinovića i gospodina Bjelice, da je uzrok bio nedostatak finansijskih sredstava u prošloj godini, da je sada sve u redu, da uskoro sledi višemilionska nabavka i normalizacija situacije, uz dalje redovno snabdevanje kriminalističke tehnike osnovnim sredstvima i materijalom za rad.

Ovako je samo u teoriji i za kamere…

Ali…

Od februara do jula izvršena je dostava izvesne količine briseva za uzorkovanje bioloških tragova i apsolutno ništa drugo. Ništa pod milim bogom. A zalihe utanjile…

Forenzičari su prinuđeni da na terenu selektivno obrađuju lice mesta, da se snalaze kako umeju i znaju i za to vreme smeškaju pred građanima glumeći kako je sve u najboljem redu. Umesto mulažiranja pribegava se fotografisanju. A i kad nekako prikupe neke tragove na licu mesta, tad problem nastaje kod pakovanja – niti imaju kesice niti omote predmeta. Najobičnije koverte A4 formata postale su misaona imenica!

Prosto se zapitamo da li je došlo vreme da sami pravimo prahove za fizičke metode izazivanja latentnih tragova papilarnih linija, baš kao što je nekada davno to radio Ljubisav Poznanović (izvinjavamo se novim „stručnjacima“ koji verovatno zadivljeni svojim ličnim veličinama nisu imali vremena ni da čuju za tog čoveka), koji je iz šale mešajući pepeo cigarete sa nekim, samo njemu poznatim, dodacima, pravio prah i demonstrirao njegovu efikasnost pred široko otvorenim očima polaznika krim-tehničkih kurseva.

Ovako je bilo u januaru a danas pored svake od ovih 6 stavki stoji odgovor – “NEMA”!

Ili je pak vreme da u svom izveštaju o forenzičkom pregledu lica mesta, tehničar navede šta je sve na licu mesta mogao i trebao da uradi a nije uspeo zbog nedostatka materijala za rad? Da više ne crveni tehničar ispadajući nestručan i nesposoban pred građanima i kolegama.

Možda će tek nakon toga pocrveneti neko drugi?!

Služba za informisanje SSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.