Zbog nepravilne primene propisa kojima se uređuju prekovremeni rad, pripravnost, raspored rada, dnevni odmor i odmor u toku rada u OKP, PI Prijepolje, SPI Prijepolje i PI Nova Varoš, predsednik SSP RC Prijepolje, Viktor Ratković, rukovodiocima ovih organizacionih jedinica (i načelniku PPU) uputio je dopis u kojem im je ukazao na nepravilnosti, zakonske i podzakonske odredbe kojima je uređena predmetna materija, podsetivši ih na svrhu tih propisa i svrhu njihove primene, kao i na to da zbog nepravilnog postupanja mogu snositi negativne posledice (disciplinski postupci i krivične prijave, za one uporne u neprimeni propisa).

Da li će nakon ovog dopisa starešine shvatiti svoje zakonske obaveze, videćemo, ali SSP sigurno neće ćutati niti oklevati da podnese predloge za pokretanje odgovarajućih postupaka protiv odgovornih lica. Pozivamo sve naše članove, i ostale zaposlene, da nam se obrate za pomoć ukoliko u njihovim organizacionim jedinicama ima ovakvih, sličnih, ili bilo kakvih drugih slučajeva kršenja njihovih radnih prava. Sindikat, po prirodi stvari, postoji radi svojih članova a mi to vrlo ozbiljno shvatamo!

Isključiva svrha ovog i sličnih dopisa je postizanje pravilne i dosledne primene predmetnih normi kako bi policijski službenik na posao dolazio odmoran, naspavan i razmišljao isključivo o policijskim poslovima i zadacima, a ne o tome da li će mu uživanje određenog prava biti omogućeno ili uskraćeno. Samo odmoran, psihofizički zdrav, poštovan i neopterećen policijski službenik može dati svoj maksimum i samo poštenim, korektnim i čovečnim odnosom neposrednih starešina prema policijskim službenicima se održava zdrava radna sredina u kolektivu, bez netrpeljivosti i nezadovoljstva. Međutim, ukoliko policijski službenik nema mogućnosti da se dovoljno naspava i odmori, ukoliko mu se ne omogući ostvarenje onog što je on pošteno zaradio i zaslužio, ukoliko mu se zbog rasporeda “danas za sutra” onemogući planiranje privatnih obaveza, takav policijski službenik vremenom stvara negativan odnos, najpre prema neposrednom rukovodiocu, a potom i prema službi u celini, što neminovno vodi ka njegovoj nezainteresovanosti za rad i rezultate. To dalje dovodi do toga da bezbednost građana i njihove imovine nije na potrebnom i očekivanom nivou.

Budući da smo mi ti koji od građana zahtevaju da se ponašaju u skladu sa zakonima i koji se staraju da se ti isti građani ponašaju u skladu sa zakonima, samim tim i sami moramo dosledno da sprovodimo sve zakone. U suprotnom gubimo i legitimitet i autoritet među građanima.

Sadržaj dopisa, u kojem su detaljno dati prikazi radnih prava koja nam najčešće krše, možete da pročitate na priloženim fotografijama:

Služba za informisanje SSP

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.