Beograd, 14.11.2016. godine, – Sumorna stvarnost, život policijskog službenika ophrvan egzistencijalnim problemima kod kuće i teškim uslovima rada na službi, uz često nepoštovanje osnovnih radnih prava, nastavljaju davati doprinos svojevrsnoj crnoj seriji samoubistava policijslih službenika.

Danas je samoubistvo pokušao da izvrši još jedan policijski službenik. Srećom, kolega iz PS Novi Beograd, prošao je „samo“ sa teškim telesnim povredama. Pokušaj je izvršio naravno iz službenog oružja, u uniformi, u putničkom vozilu, parkiranom neposredno pored policijske stanice.

Stresne situacije kojima su izloženi policijski službenici, suočavanje sa nasloženijim zadacima koji često zahtevaju upotrebu sredstava prinude, svakodnevno nošenje vatrenog oružja, loši uslovi rada i teška materijalna situacija usled malih zarada, uzroci su sve češćih samoubistava policajaca.

I ovog puta moramo podsetiti javnost ali i nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da je neophodno hitno preduzimanje svih potrebnih mera na jačanju psihološke službe ministarstva i otpočinjanje istinske i efikasne prevencije. Hronična izloženost stresu i svakodnevna životna ugroženost faktori su koji donose veliki broj suicida već duži niz godina. Zbog prirode posla policajci nisu u prilici da saznanja i informacije dele sa drugima, da se prazne i „olakšavaju dušu“, stoga im je potreban ventil u vidu razgovora sa psiholozima i ljudima obučenim za tu vrstu pomoći.  

Sindikat srpske policije izradio je Predlog pravilnika o psihološkoj pomoći i prevenciji zaposlenima u MUP, koji je uputio Radnoj grupi i ministru. Naš predlog pravilnika donosi svojevrsnu revoluciju u pristupu rešavanja stresa kod policijskih službenika, međutim, prema našim informacijama, on nije zavredio ozbiljniju pažnju nadležnih. Oni su, nažalost, prednost dali svom predlogu, koji rad psihologa i psihološku prevenciju, umesto kao pomoć zaposlenima, predviđa kao svojevrsnu „batinu“ za policijske službenike  i vraća nas unazad.

Sve dok rad psihologa MUP ne bude apsolutno nezavistan, bez ikakvog, a kamoli presudnog uticaja Direkcije policije, neće biti ni prave prevencije niti efikasne psihološke pomoći.

Odeljenje za psihološku pomoć i prevenciju mora biti izmešteno iz Sektora ljudskih resursa i biti stavljeno pod nadležnost Kabineta ministra!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.