Srbija, nažalost, nije zemlja koja se može pohvaliti zaposlenošću – naprotiv, pojedini su srećni i kada na nekoliko dana u mesecu uspeju da pronađu neki poslić. No, verovali ili ne, u istoj toj Srbiji postoje ljudi koji rade čitavih 450 sati mesečno!

Reč je o zaposlenima u Odeljenju za poslove ishrane i smeštaja MUP-a R. Srbije koji prilikom rada na terenu (području Kopnene zone bezbednosti: Kadrova Čuka, Madjere, Kozjak, Trn, Vrapce, Tabalije, kao i na drugim mestima prilikom terenskog rada) rade od rane zore (6h) do mrkle noći (21h)!

U potrazi da, najpre, sami sebi objasnimo razlog ovakve pojave, došli smo samo do jednog mogućeg zaključka – neko „visokoobrazovan“ je čitajući član 60. Ustava Republike Srbije previše ozbiljno shvatio zajamčeno pravo na rad i rešio da ga bukvalno primeni. Naravno, ne na sebi, već na drugima. I, naravno, za duplo ili triplo manje pare nego li što on ostvari za tri puta kraće radno vreme.

kuvar 1A ovako izgleda (naka)radni dan kuvara i njegovog pomoćnika na terenu. Ustajanje u 5.30. Spremanje doručka počinje u 6.00. Nakon završetka doručka (10.30), odmah se počinje spremanje ručka, koji traje do 15.00 sati. Sledi spremanje večere, koja traje do 19.30. Nakon večere sledi čišćenje kuhinje do 21.00 sat. I tako celih mesec dana, svaki dan, od ponedeljka do nedelje – bez dana nedeljnog odmora.

Matematika je egzaktna nauka i ona „kaže“ da ovim tempom rada zaposleni u kuhinji za mesec dana rade čitavih 450 sati (30*15h). Ovakav nadničarsko-feudalni rad međutim ne odražava se na visinu zarade ovih ljudi, jer u njihovim platnim listama i vremenicima rada podaci su drugačiji – da su, zapravo, radili 174 sata. Neko, ko unosi ove podatke, očigledno ne zna da „gleda“ u sat! Postavlja se pitanje šta takav neko traži u bilo kom državnom organu, a kamo li u MUP-u?! Za šta prima platu?! Čime je zaslužuje?! Time što drugima koji svoj posao rade odgovorno i bespogovorno ukrade zarađenih 276 sati?!

Uz sve ovo, uslovi rada u kuhinjama su katastrofalni. Naime, iako je temperatura, isparavanje, odnosno vlažnost vazduha u kuhinjama znatno viša i nepovoljnija nego napolju, u ovim kuhinjama ne postoje klima uređaji i ventilacija. Ali ni nedostatak klima uređaja nije jedini. Nedostaju i sredstva za rad: noževi, posebni sudovi i druga sredstva za rad u kuhinji, pa kuvar i pomoćni radnik prilikom polaska na teren sa sobom od kuće ponesu znatan deo pribora za spremanje hrane.

Sindikat srpske policije ovakve „uslove“ rada smatra nedostojnim čoveka i zahteva Od MUP-a hitno iznalaženje rešenja kako bi prestala ova talačko-ropska pojava. Podsećamo da se na ovaj način krše gotovo sva prava u pogledu radnog vremena:

  • pravo na isplatu onog što se zaradi, odnosno pravo na slobodne dane na ime viška ostvarenih sati;
  • pravo na dnevni odmor u trajanju od najmanje 12 časova neprekidno u okviru 24 časa;
  • pravo na nedeljni odmor u trajanju od najmanje 24 časa neprekidno;
  • ograničeno radno angažovanje na 60 časova nedeljno, a što je, prema Zakonu o radu, maksimalan broj časova koje neko u toku jedne radne nedelje može biti angažovan, čak i u slučaju preraspodele radnog vremena.

Kako je politika SSP uvek bila ne samo da se ukazuje na probleme i nepravilnosti, već da istovremeno predlaže način njihovog rešavanja i otklanjanja, to i ovaj put predlažemo da se ubuduće u ovim kuhinjama angažuje dodatni broj kuvara i pomoćnih radnika, te rad organizuje u dve smene.

No, za potpuno i pravedno otklanjanje posledica potrebno je da se dosadašnje napred opisano angažovanje kuvara i pomoćnih radnika ili plati na odgovarajući način ili da im se omogući korišćenje slobodnih dana po osnovu viška ostvarenih sati. U tom smislu, potrebno je da MUP ovim svojim zaposlenima ponudi sklapanje sporazuma o vansudskom poravnanju, kojima bi bio precizno uređen način ostvarivanja svih prava koje su zaposleni pošteno stekli i zaradili, a ujedno izbeglo da se MUP u sudskim postupcima izloži dodatnim (nepotrebnim) troškovima.

 

Služba za informisanje SSP
Viktor Ratković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.