Prijepolje, 27.5.2016. godine, – Imidž korumpiranosti prati policiju. U istraživanjima javnog mnjenja policija se uvek nađe u prvih pet najkorupiranijih profesija, a prema jednom istraživanju od pre godinu dana čak dve trećine građana smatraju da je korupcija u policiji rasprostranjena.

Verovatno u želji da se ova slika promeni, novim Zakonom o policiji je predviđeno (kao što smo prethodnih dana pisali) da će Sektor unutrašnje kontrole kao jedan od načina kontrole primenjivati test integriteta. Cilj testa integriteta je da se proveri rizik od korupcije, odnosno sklonost policijskih službenika korupciji. Simuliraće se realna situacija, koje policijski službenik neće biti svestan, i u toj situaciji testirani policijski službenik biće izložen određenom koruptivnom iskušenju.

Negativan rezultat na testu integriteta predstavlja tešku povredu službene dužnosti i, samim tim, jedna od mogućih posledica je i prestanak radnog odnosa.

A da najveći broj policijskih službenika svoj posao obavlja predano, časno i pošteno potvrđuje i jučerašnji primer naših kolega iz Prijepolja: Veselina Smolovića i Mersida Obućine.

Petak, 27. maj, dva sata i trideset minuta posle ponoći. Smolović i Obućina obavljaju redovnu patrolnu delatnost. Prolazeći pored četiri kioska, uočavaju oštećenja na šarkama prozora jednog kioska. Očigledno nastala delovanjem podesnog alata… Na njihovim licima neverica – pre nepunih pola sata su prolazili tu, a sve je bilo u redu! No nisu očajavali. Upravo činjenica da pre pola sata nije bilo tragova obijanja ulila im je nadu da izvršioci nisu daleko.

Vođeni dobrim instiktom i naoružani iskustvom oprezno su pregledali okolni prostor i uočili jedno nepoznato im lice. Legitimisanjem su utvrdili da je lice iz Beograda koje nema uverljivo objašnjenje otkud u Prijepolju. Spoljnim pregledom kod lica je pronađeno pakovanje kesa za smeće i par radničkih rukavica. Bilo im je jasno da je pred njima jedan od sudionika obijanja i krađe iz kioska. Baš kao i to da je drugi izvršilac sa ukradenom robom negde u blizini. Ali gde?!

Zazvonio je telefon uhvaćenog lopova! Naziv pozivaoca šifrovan. Veselin i Mersid se nisu dali zbuniti. Opet su bili na visini zadatka. Veselin se javio na poziv glumeći „beogradski“ naglasak. Zahvaljujući dobroj „glumi“ za nekoliko minuta i drugi lopov (iz Niša) stajao je ispred Veselina i Mersida sa rukama na haubi svog vozila. U vozilu je pronađen alat za obijanje, kožne rukavice, kese za smeće i naravno pun prtljažnik pokradenih cigareta.

Sledi „test integriteta“! Niko sem Veselina i Mersida ne zna da su oni uhvatili lopove. To znaju i lopovi. Jedan od njih dvojice nudi im primamljivu nagodbu – da ih puste, a da za uzvrat dobiju 100 eura. Bez razmišljanja kolege odbijaju, ujedno upozorivši lice da na taj način čini krivično delo davanje mita. Međutim, lopov je svestan da mu sledi višegodišnja robija, pa ponudu podiže na 1.000 eura. Veselin i Mersid ostaju onakvi kakva je i velika većina srpskih policajaca – nepokolebljivi i nepotkupljivi. Sledi poziv dežurnoj službi i obaveštenje da su lopovi sa ukradenom robom pronađeni i uhvaćeni.

Rezultat:

  • krivične prijave i policijsko zadržavanje za dvojicu kriminalaca i za tešku krađu i za pokušaj davanja mita,
  • rešena serija obijanja i krađa iz kioska (još dva u Prijepolju, jedan u susednom Priboju i još nekoliko širom Srbije) i
  • kolege Veselin Smolović i Mersid Obućina položile su „test integirteta“, ali ne onaj veštački, improvizovani, već onaj stvarni, koji samo život može da stvori i nametne.

Sindikat srpske policije je ponosan na kolege Veselina Smolovića i Mersida Obućinu, kao i na sve druge kolege poput njih. Ujedno nam je drago što se možemo javno pohvaliti da je Veselin naš dugogodišnji član SG Prijepolje.

Nadamo se da će Veselinove i Mersidove starešine umeti da cene njihov rad. I da ga adekvatno nagrade. Te nagrade neće biti cena njihovog poštenja, jer oni će to biti i to su već i bez te nagrade. Uostalom, blagostanje i dobra plata nisu uslov, niti garancija poštenja, za šta su nam je dokaz i pokazatelja ogromna većina političara, ali svakako je lakše ostati imun na nepristojne ponude, ukoliko nam je stomak pun, a deca u toplom. Naš poslodavac mora da zna da će velika većina policajaca u Srbiji postupiti istovetno kao Veselin i Mersid, ali njihov rad i poštenje mora biti adekvatno vrednovan. Takođe, građani Srbije neka budu spokojni, jer je srpska policija na ulici mahom poštena i ljubazna, neka na nasedaju na predrasude i novinarska preterivanja. Korupcija u policiji je u vrhu, kao i u svakom segmentu društva. Korupcija i kriminal ne stanuju na pozornici, niti u patroli – već je možete naći u raznim biroima i kabinetima!

Služba za informisanje SSP
Viktor Ratković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.