Nakon skoro tri meseca borbe, koju je vodio Sindikat srpske policije, za isplatu posebne naknade policijskim službenicima Policijske uprave u Vranju, angažovanim na radu sa imigrantima u mesecu decembru prošle godine, konačno će isplata zarađenog novca biti izvršena do kraja ove sedmice. To nas, međutim, nije sprečilo da postavimo pitanje odgovornosti onih koji su neradom ili neodgovornošću doprineli tom maratonskom postupku.

Nismo planirali ni da objavljujemo ovakvu vest jer se tu zaista nemamo čime dičiti i ponositi – jedva se izborismo za isplatu zarađenog! Jaka stvar! Ali, s obzirom da se jedan reprezentativan sindikat, Nezavisni sindikat policije ili, kako to oni vole za sebe da kažu, „najveći sindikat“, hvali tom isplatom kao svojim velikim uspehom, ne možemo da ostanemo nemi. I to iz više razloga.

Najpre, moramo da kažemo da je tužno po sindikalizam i sve zaposlene u MUP, kada se reprezentativan sindikat hvali takvim „rezultatima“! Još tužnije je kada se taj sindikat, u nedostatku svog rada, hvali tuđim trudom, tuđim potrošenim vremenom.

Istoriju naše borbe za isplatu te naknade nemamo uopšte potrebu da dokazujemo, ostala je zabeležena i može se videti na našem sajtu u tekstovima izveštaja sa mesečnih sastanaka u Kabinetu, gde je to pitanje u kontinuitetu bilo na dnevnom redu. Ali smo dužni istinu našim članovima i svim zaposlenima.

Nezavisni sindikat policije ni na koji način nije učestvovao u rešavanju ovog problema, naprotiv njihov predstavnik u Vranju je čovek koji se pre može nazvati delom tog problema. Naime, član IO NSP iz Vranja, koji se danas hvali nekakvim rezultatom, komandir je Policijske stanice u Preševu, Marjan Petrović. Komandir sa izraženim načelničkim ambicijama, po dobrom starom običaju tog sindikata.

Podsetimo, reč je o jednom od dugogodišnjih rukovodilaca PU Vranje, PU u kojoj godinama nisu izdavani nalozi za prekovremeni rad. Tako da su priče o sindikalnim uspesima rukovodioca koji ne poštuje osnovna prava zaposlenih – u najmanju ruku licemerne. Jer, dok u PU Vranje nije zaživeo SSP, zaposleni, a bogami i rukovodioci nisu znali kako izgledaju nalozi za prekovremeni rad. A hvaliti se isplatom posebne naknade jednako je hvaliti se isplatom putnih troškova – i u jednom i u drugom slučaju reč je o neotuđivom pravu zaposlenih.

Komandir policijske stanice Preševo, gospodin Marjan Petrović, nikako ne može biti zaslužan za rešavanje ovog problema kašnjenja u isplati zarađenog, već naprotiv, kao rukovodilac on je jedan od odgovornih za to. On je deo MUP-ove administracije, oličenja sporosti i sklonosti ka komplikovanju i najjednostavnijih procedura. Gospodin Petrović je morao da po službenoj dužnosti, kao starešina ljudi koji su oštećeni, pokrene to pitanje i urgira rešavanje, a ne da, kako su cinično naveli „čeka da mu se obrate zaposleni“, i to isti oni kojima je starešina!!!

O poverenju zaposlenih u PS Preševo najbolje govori podatak da su preko 90% njih članovi upravo našeg sindikata. Sindikata srpske policije čiji aktivisti stoje uz ljude u stroju, na punktu ili u rovu, dele hranu i vodu sa njima. Ne sede u toplim komandirskim kancelarijama, ne komanduju i disciplinski ne gone svoje kolege! Naši aktivisti disciplinske prijave pišu protiv starešina, po zasluzi.

Sindikat srpske policije nastavlja iskrenu borbu, a zaposleni neka i nadalje cene i dobro promisle kojem sindikatu će dati poverenje. Da li će biti članovi sindikata koji se bori za njihov interes ili će ići u sindikate koji su, njihovim novcem, sponzori poslodavca.

Služba zainformisanje SSP
Mile Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.